Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Skvelý vstup do kvalifikácie pre Slovensko

Výber trénera Kozáka odštartoval púť za kontinentálnym šampionátom skvelým výsledkom na Ukrajine.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovenskí futbaloví reprezentanti triumfovali v pondelok v Kyjeve v ich prvom zápase kvalifikácie EURO 2016 nad Ukrajinou 1:0. V najbližšom súboji C-skupiny nastúpia zverenci trénera Jána Kozáka v Žiline proti úradujúcim majstrom Európy Španielom 9. októbra.

Slováci zaskočili favorita v 17. minúte, keď Róbert Mak tretím gólom v najcennejšom drese umlčal zaplnené hľadisko Olympijského štadióna. Tím domáceho kouča Michajla Fomenka mal síce počas súboja prevažne silný tlak, ale nedokázal nájsť recept na výborne hrajúcich a bojujúcich hostí.

C-skupina kvalifikácie ME 2016:

Ukrajina - Slovensko 0:1 (0:1)

Gól: 17. Mak, ŽK: Stepanenko, Rakickij, Bezus, Fedeckij, Galovskij - Kucka, Ďurica, Nemec, Kiss. Rozhodovali: Thomson - Chambers, Mulvanny (všetci Škót.), 55.000 divákov.

zostavy a striedania:

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Stepanenko, Kovaľčuk (66. Bezus) - Jarmolenko, Galovskij, Gusev (81. Gromov) - Zozuľa

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak (90.+ Ďuriš), Hamšík, Weiss (67. Stoch) - Nemec (63. Kiss)

Od úvodných minút sa hral pred 50.000 divákmi interesantný futbal. Ukrajina začala náporom, priamy kop Rakického sa neujal, no Slováci postupne otupili ostrie divákmi hnaných domácich. A v 17. minúte udreli gólovo, keď výbornú prienikovú prihrávku do voľného priestoru ešte lepšie prebral jedným dotykom Mak, nasadil obrancovi jasle a rútil sa sám na Pjatova, ktorého chladnokrvne prekonal. Odpoveď Ukrajiny prišla rýchlo, Jarmolenkova zaujímavá strela ale vyrovnanie nepriniesla. Domáce vlny sa trieštili o slovenský múr a hosťom postupne narastalo sebavedomie. Ďurica nebezpečne hlavičkoval v 24. minúte po priamom kope Maka po faule na Nemca. Domáci opäť zahrozili Jarmolenkom, keď jeho technický obstrel tesne minul pravú tyč Kozáčikovej brány. Agilný Mak v 29. minúte po Hamšíkovej prihrávke v individuálnej akcii zasekol obrancu, vystreli technicky aj dostatočne razantne, ale minul tesne nad. V 31. minúte Hamšík nádhernou hĺbkovou prihrávkou našiel nabiehajúceho Weissa, ktorý bol pri strele atakovaný obrancom, zdalo sa, že aj faulovaný, ale Thomson nepískal penaltu. Slováci hrali v týchto pasážach sebavedome, čoho dôkazom bola aj strela Pekaríka, ktorú Pjatov s námahou vyrazil na roh. V poslednej štvrťhodinke sa pritvrdilo, pribudli žlté karty a rodil sa aj tlak domácich. V 44. minúte Stepanenko po modernej akcii dostal center na zadnú tyč, ale Kozáčik jeho hlavičku excelentne zlikvidoval. V nadstavenom čase sa potom Stepanenkov center, aj vďaka jemnému podvihnutiu Gyömbérom, úplne ideálne nedostal na hlavu Zozuľu, ktorý by zakončil do prázdnej brány.

Aj v druhom polčase sa domáci pustili od podlahy do súpera a vyrovnať mohli v 52. minúte, keď naturalizovaný Brazílčan Edmar Galovskij trafil po centri Ševčuka hlavou žrď, a neujala sa ani jeho druhá strela, s ktorou si Kozáčik poradil. Potom to skúšali opäť Stepanenko aj Jarmolenko, ale hostí mohol doraziť Hamšík v 58. minúte, keď k nemu Makovu prihrávku prepustil Nemec, no v poslednej chvíli zakročil stopér Kučer. V 66. minúte silný tlak domácich priniesol šancu z pár krokov Galovskému, ale pískal sa ofsajd, na druhej strane sa rútil do šance opäť Mak, ale tvrdou strelou minul bránu Pjatova. Ukrajina v týchto fázach mohutne tlačila, Slováci si ale čakali na šance z brejku. Domáci to skúšali aj z druhej vlny, v 73. minúte ale pokus Bezusa išiel vysoko nad. V záverečných minútach hostia umne odolávali, vedeli loptu aj podržať, či vypýtať si faul a vykročili do boja o Francúzsko excelentne ziskom dôležitých troch bodov na ihrisku Ukrajiny. Hoci v nadstavenom čase po obrovskom chaose v 16-ke hostí dostal loptu do slovenskej brány brankár domácich Pjatov, ale pískal sa faul na Kozáčika.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články