Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Holandská škola legiend

Tomuto holandskému klubu sa právom hovorí aj "škola legiend". Niektoré zdroje dokonca tvrdia, že každá legenda nielen holandského futbalu obliekala dres tohto klubu. Aj ďalšie hviezdy z krajiny tulipánov začínali presne v jedinej akadémií- Jong Ajax.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Futbalové akadémie, to sú doslova školy pre futbalistov. Každý klub má svoju akadémiu, kde si pestuje svoje budúce opory alebo ak sa mladí nechytia, tak aspoň budúce zárobky. Každoročne posiela práve táto akadémia do sveta skvelé talenty na každý post. Klub Jong Ajax je dá sa povedať rezerva prvého tímu z Amsterdamu, kde vyrastala nejedna dnešná hviezda či legenda. Klubu sa vraví aj "Ajax 2", pôsobia tu hráči, ktorí ešte nedosiahli plnoletosť, alebo na prvý tím proste nemajú. Čo je na tom zvláštne? Veď väčšina TOP klubov má svoje rezervy, kde im rastú mladé talenty. Jong Ajax je ale výnimka. Do roku 1992 bol tento tréningový klub miesto, kde rástli už vtedajšie legendy svetového formátu, ktoré však nemali kde skúšať svoje naurčné schopnosti a v Holandsku vznikla liga pre mládežnícke tímy, od začiatku sa zapojili rezervy PSV, Groningenu a AZ Alkmaar. Táto liga sa nazvala Beloften Eredivise. Od roku 1994 vyhral Jong Ajax osem titulov z mládežníckej ligy a je tak rekordérom v tejto súťaži. V roku 2013 bol priemer tohto klubu 21 rokov čo svedčí o mladej krvi a nie neuchytených hráčoch. Jong Ajax aktuálne pôsobí v druhej najvyššej súťaži Holandska- Eerste Divisie.

Legendy vychované v Amsterdame

Čím je vlastne Jong Ajax lepší ako iné akadémie? Všetci určite poznáte napríklad La Masiu, kde vyrástli legendy a hviezdy FC Barcelona. Už dlhé roky má Ajax skvelý čuch na mladé talenty, ktoré potom posiela do sveta. Skauti Jong Ajaxu už oddávna sledujú deti vo veku kľudne aj 8 rokov a vedia, že z nich raz budú legendy. Pred rokmi v Amsterdame od mladého veku futbalovo vyrastali hráči na báze sviežeho, ofenzívneho a moderného futbalu, ktorý chytil každého chlapca. Inteligentní holandskí tréneri a členovia klubu vždy presne vedeli komu čo treba. Ktoré meno chcete počuť ako prvé? Veď s najmenšími výnimkami hrala každá hviezda práve v Ajaxe. Zoznam TOP 10 legiend z akadémie:

1.Dennis Bergkamp

2.Frank Rijkaard

3.Frank de Boer

4.Edwin van der Sar

5.Johan Cruijff

6.Marco van Basten

7.Wesley Snejder

8.Patrick Kluivert

9.Thomas Vermaelen

10.Edgar Davids

Očíslovanie ani z ďaleka neznamená nejaký rebríček, pretože niektoré z týchto mien ešte stále behajú po trávnikoch a rozdávajú fanúšikom futbalovú radosť. Každá z legiend niečo odovzdala, veď si len spomeňme na éru Johana Cruijffa v Barcelone alebo na umenie Dennisa Bergkampa. Len veľmi málo hráčov mimo Severnú Európu sa do tejto akadémie dostalo, pretože základ si Jong Ajax vždy rád skladal z domácich. Možno vám niečo hovorí meno Jeffrey Sarpong a ak nie, tak tento ghanský útočník je jediný Afričan, ktorý sa futbalovo vzdelával v Ajaxe. Ideológia inteligentného futbalu lákala legendy a dodnes láka mladé nádeje. Ktoré terajšie talenty sa môžu pochváliť tým, že vyšli z akadémie Ajaxu? Obranca či útočník, každý si Ajaxe našiel miesto a vypracoval sa na najvyššiu možnú úroveň, desiatka aktuálnych hviezd v mladok veku, ktorí pochádzajú z Jong Ajax:

1.Toby Alderweireld

2.Ryan Babel

3.Christian Eriksen

4.Viktor Fischer

5.Jan Vertonghen

6.Joel Veltman

7.Ricardo van Rhijn

8.Siem de Jong

9.Daley Blind

10.Gregory van der Wiel

Ako si tak prechádzate desiatku uvedenú vyššie, tak každý jeden z týchto mužov obliekal dres prvého tímu Ajaxu, no väčšina už kope v iných ligách. Už oddávna bol holandský futbal uznávaný po celom svete a jeho hráči sa dokázali nielen že uchytiť, ale každý jeden z nich urobil do futbalového sveta dieru, ktorá ostane navždy. Hráči produkovaní akadémiou Ajaxu už dlho potvrdzujú, že aj keď sa Ajaxu Amsterdam darí poväčšine len v domácej súťaži, jeho legendy aj mladé hviezdy sú jednými z najlepších na svete. Mená ako Davids, van der Sar, Kluivert, de Boer, Cruijff či Rijkaard sú produktmi akadémie z Amsterdamu a sami viete, kde to každý z nich dotiahol. Bude sa o 20 rokov rozprávať podobne aj o Eriksenovi, Blindovi či Veltmanovi? Uvidíme.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články