Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Revolučný projekt, ktorý na Slovensku nemá obdobu: Ambassadors Football Slovakia láme múry a predsudky

NESVADY - Keď som bol malý chlapec, šiel som do Česka na futbalový kemp. Po týždni som tam spoznal futbal, aký som dovtedy nepoznal. Bolo to viac ako len futbal. Hovorí hlavný vedúci kresťanskej futbalovej organizácie Ambassadors Football Slovakia, Lukáš David.
Zdroj: 30464
Zdieľajte:

Pred viac ako dvoma mesiacmi sa na Slovensku spustil úplne nový projekt, ktorý v našich končinách nemá obdobu. Dokázali by ste si spojiť kresťanstvo a futbal? Na prvý pohľad je to nespojiteľná dvojica a pre mnohých možno odradzujúca. No po celom svete to funguje. Slovensko je 24. krajina na celom svete, v ktorej začal aktívne fungovať Ambassadors Football. Uvedomujeme si, že Slovensko je ešte stále dosť konzervatívna krajina, o to viac kresťania v nej žijúci. Ale my vieme, že treba lámať múry a predsudky. Ambassadors Football Slovakia funguje prevažne v protestantskom prúde a zakladajú si na osobných skúsenostiach s Bohom.

Hlavný cieľ

Ambassadors Football sa snaží použiť futbal ako hlavný prostriedok na ceste za ľudmi a hovoriť im osobné príbehy zo života. Nechceme zmeniť svet. To sa ani nedá, nie je to v našej moci. Ale chceme pomôcť mladým ľuďom žiť zaujímavejší a lepší život.

Hlavný vedúci tejto služby na Slovensku hovorí, že chcú ukázať ľuďom na svojom živote, že Boh a viera môže byť úplne iná ako ju v skutočnosti poznajú. Viera a kresťanstvo nie je o tradíciách, príkazoch a zákazoch. Je to o vzťahu.

Veríme, že Boh nie je nudný a život v Jeho prítomnosti dokáže byť atraktívny a zaujímavý. Každý, kto je vo vedení Ambassadors alebo kto sa aktívne zapája do diania v AF Slovakia, má osobnú skúsenosť s Bohom. Medzi sebou máme aj bývalých narkomanov či gangstrov z ulíc, ale takisto aj úplne obyčajných ľudí, ktorí jednoducho chceli zmeniť svoj život.

Expandovať naprieč Slovenskom

Ambassadors Football chce svoju službu rozšíriť naprieč celým Slovenskom. Hlavnú ústredňu majú v Nesvadoch, no momentálne ich právne kryje jedna z prvých pobočiek tejto organizácie a to Ambassadors Football Czech Republic. Prakticky vďaka Česku sme mohli začať robiť túto službu. Ja som dlhé roky sníval, že také niečo rozbehnem, ale nikdy sa mi to nedarilo. Vždy bol nejaký problém. Buď moja aktuálna životná situácia nebola v súlade s normami Ambassadors, alebo jednoducho na to nebol dostatok času. Skúšal som aj rôzne vlastné projekty. Až pred viac ako rokom ma prišiel do Nových Zámkov navštíviť riaditeľ tejto organizácie pre Európu, svet ale aj Česko. A tam sa to celé začalo. Celý rok príprav, jednaní a stretnutí viedol k tomu, že 21.10.2018 sme oficiálne spustili službu AF Slovakia.

Zameriavajú sa prevažne na futsal a malý futbal. Ich materská pobočka v Česku minulý rok prihlásila svoj futbalový klub riadne pod zväz.

Momentálne hrávajú vo svojej dedine každý štvrtok futsal, ktorého súčasťou je krátky príbeh jedného z hostí, no hovoria, že to je len začiatok. Ich ďalšou úlohou bude pripraviť reprezentáciu Slovenska, ktorá bude hrávať svoje zápasy po celom Slovensku, ale aj Európe a tak si nadväzovať vzťahy a rozširovať svoju víziu. Reprezentácia je veľmi atraktívna záležitosť. Dáva možnosť vybraným hráčom spoznávať mestá, krajiny, ľudí a zároveň okúsiť, čo je AF nie len na Slovensku. Vo februári sa chystáme na veľký medzinárodný turnaj do Prahy, čo bude aj oficiálny štart pre našu reprezentáciu. Veríme že hráči pochopia na zrazoch, čo je Ambassadors a že im okrem futbalových zážitkov budeme môcť odovzdať do života toho aj viac.

Priniesť moderný nádych aj profesionalitu

Kresťanským aktivitám či organizáciám chýba veľakrát moderný nádych, profesionalizmus, ale hlavne zmysel pre dizajn a marketing. Preto sa veľakrát na trhu nedokážu presadiť a ľudia si ich zaškatuľkujú. To sa ale Ambassadors Football snaží zmeniť a Slovensko nie je výnimkou. Všetko, čo robíme, sa snažíme odpracovať maximálne. Sme vďační Bohu za veľa a preto zo seba chceme dať maximum. Nechceme robiť veci na polovicu. Veľa sme dostali a veľa chceme aj odovzdať. Profesionalizmus sa nezakladá na hodnote bankového účtu, ale na postoji v hlave a v srdci. Ak veci beriete poriadne od podlahy a nevynecháte ani kúsok, vždy z toho vznikne niečo dobré. Preto sa snažíme mať časté stretnutia, máme rôzne pravidlá, ktoré nás učia, preberáme všetko a zamýšľame sa nad rôznymi variantami. Dávame si záležať na marketingu, ale aj na tom, aby sme boli dostatočne moderní a atraktívni pre ľudí okolo nás.

Zdá sa, že je to poriadne ambiciózny futbalový projekt, ktorý prinesie na Slovensko nové možnosti. Kam to ale skutočne chcú ,,Ambassadori,, na Slovensku dotiahnuť? Radi by sme boli v každom väčšom meste, ale neodmietame ani dediny, kde by vznikli jednotlivé kancelárie. Chceli by sme mať pravidelné turnaje v mestách, hrávať priateľské zápasy a možno vytvoriť akúsi Slovenskú ligu. Nepochybne by sme radi robili futbalové kempy pre prípravku a dorast a starali sa o to, aby komunitný život na Slovensku nevymrel. Aby boli rôzne rodinné aktivity, turnaje pre deti aj dospelých. Chceme dať priestor aj rómskej menšine v našej krajine, na čo budeme mať špeciálne školených pracovníkov. No a s tým súvisia aj rôzne prednášky a campy pre trénerov Ambassadors. Myslím si, že robiť sa dá veľa vecí, ale potrebujeme na to ľudí, ktorým horí oheň v srdci pre niečo podobné. Jednoducho chceme ukázať, že sme Viac ako len futbal a že tento šport dokáže priniesť ďaleko väčšie možnosti, ako si mnohí myslia.

Čo financie?

Všetky aktivity, ktorým sa venujú - a hlavne reprezentácia Slovenska - však stoja veľa financií. Kto sa vlastne o to stará a kto to všetko financuje? V súčasnosti financujeme všetko sami z vlastného vrecka. Prispejú nám aj hráči, ktorým sa myšlienka Ambassadors páči a nejaký príspevok máme od našej základne v Česku. Všetko, čo sa týka Ambassadors, robíme momentálne bez nároku na honorár a vo voľnom čase. Nikdy to nebude biznis, nikdy z toho nikto z nás nezbohatne v peňaženke.

Jedným dychom ale vedúci pre Slovensko Lukáš David dodáva, že je potrebné nájsť financie pre jedného až dvoch pracovníkov na plný úväzok, keďže táto misia si vyžaduje veľmi veľa času a cestovania. Nevieme zatiaľ sponzorom a prispievateľom poskytnúť toho veľa. Ale radi by sme im poskytli reklamný priestor všade, kde to bude možné a zároveň aj odovzdali nejaké darčeky. Okrem toho ich samozrejme budeme pravidelne informovať o dianí v klube a o tom, čo sa deje s ich financiami. Marketing je pre nás dôležitý, takže prípadný sponzor sa nemusí báť, že by sme sa nedrali za propagáciou.

Odhodlanie niečo zmeniť

Za myšlienkou Ambassadors Football Slovakia stojí hlavne odhodlané, horlivé srdce zmeniť veci v našej krajine, spájať komunity, ľudí a ukázať inú stránku, ako sa dá futbal použiť v praxi. Je to síce kresťanská organizácia, ale poskytuje ľuďom pocit, že sú súčasťou profesionálnej organizácie s vyšším poslaním. Myšlienka Ambassadors rástla mnoho rokov. Ak vám poviem, že 8 rokov sa snažíme otvoriť AF na Slovensku, nepreháňam.

Na záver hlavný vedúci pre Slovensko dodáva: Ak by vás projekt zaujal a chceli by ste vedieť viac, poprípade nás podporiť - či už finančne, materiálne alebo svojím nápadom - budeme radi, ak sa nám ozvete. Sme vďační za každú pomoc a určite sa budeme snažiť revanšovať.

Na záver pripájame kontaktný email a Facebook a želáme organizácii veľa úspechov a fanúšikov.

@mail: l.david@ambassadors.cz

FB: facebook.com/ambassadors.slovakia

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, Ambassadors Football Slovakia

Diskusia

Podobné články