Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

V Madride rastie druhé Galácticos

Každý z vás pozná slávnu éru Realu Madrid, keď v kráľovskom klube bolo jedno meno väčšie ako druhé. Florentino Peréz má pravdepodobne podobnú víziu aj v dnešných dňoch, je to tak?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ak by ste šli na našu kamarátku wikipédiu, tak sa o Galácticos dočítate, že je to vlastne skupina drahých a svetovo známych super hviezdnych hráčov. Poďme však trochu do histórie tohto primátu. Tento názov sa začal používať okolo na prelome storočí, keď v roku 1950 bol prezidentom Realu sám veľký Santiago Bernabeú, po ktorom je dnes pomenovaný aj gigantický stánok v Madride. Real Madrid patrí nepochybne k jedným z najlepších klubov na svete už viac než 50 rokov. Keď sa dostával na vrchol, bolo pri tom tzv. prvé Galácticos. Kto tam patril ? Predsa legendy ako Alfredo di Stefano, Ferenc Puskás alebo Francisco Gento.

Kedy však vzniko naozajstné Galácticos? Keď bol v moci pán Peréz, čiže medzi 2000 a 2007. Prvým článkom boli hráči, ktorí obliekali dresy Realu už v mládežníckych kategóriách, čiže Iker Casillas a Raúl. Nemôžme zabudnúť ani na muža z inej planéty- Roberta Carlosa, ten však prišiel do Realu pred rokom 2000. V roku kde sa lámalo storočie podpísal Real Portugalca Luisa Figa, v rokoch 2001,2002 a 2003 prišli postupne Zidane, David Beckham a Braziles Ronaldo. Máme tu teda 7 hráčov TOP špičkovej kvality, ktorí to na svojom poste ozaj vedeli. Real v tej dobe doplňoval káder o mená ako Sergio Ramos, Guti alebo Esteban Cambiasso. Toľko k tomu dávnemu Galácticos.

Kto tvorí súčasné Galácticos?

Ako iste viete, veľké meno neznamená hneď veľký výkon a tak sa aj tie slávne madridské mená museli zohrať aby tvorili to pravá Galácticos. A preto otázkou ďalšej možnej hviezdnej éry je to, či dokážu hráči spolu hrať tak, ako pred 15 rokmi ich dnešné idoly. Ide aj o trénera? Samozrejme, pýtate sa kto viedol prvé Galácticos? Bol to dnešný tréner Španielskej reprezentácie Vincente del Bosque. Dnes vedie bielu časť Madridu legenda medzi trénermi, bývalý kouč Interu Miláno či Chelsea- Carlo Ancelotti. Ako jeden múdry muž povedal:"Jeleň nikdy nedokáže viesť stádo levov, no lev dokáže viesť stádo jeleňov". Prvý prípad mi pripomína minulú sezónu Manchestru United. V Reale to je ale lev, ktorý vedie levov.

Je známe, že už pred rokom robil Talian isté zmeny, predal hráčov ako Ozil a Kaká no kúpil Garetha Balea, Illaramendiho a Casemira, ktorý už dnes je však hráčom FC Porto. Od bránky, kde už roky stojí Iker Casillas, hrajúca legenda Realu má Ancelotti do poľa možností ako maku, aby konkurenciu zničil mihnutím oka. Síce v zostave už nefiguruje skúsený Xabi Alonso a Angel di Mária, no aj toto leto bol Real na prestupovom trhu akčný.

A koho ma vlastne Ancelotti k dispozícií?

Brankári:Iker Casillas- Stačí len vysloviť toto meno a napadne vás legenda stojaca medzi troma tyčami, doslova boh v bránke, aj keď posledný rok nemal príliš podarený, stále si zaslúži miesto v zostave už druhého Galácticos. Druhý je Keylor Navas, ktorý sa ukázal na MS aj v jeho bývalom klube-Levante. Navas je ideálna náhrada a v tejto chvíli možno najlepšia alternatíva na krytie chrbátu Casillasa.

Obrana:Ak si porovnáme obranu, zálohu a útok Realu, defenzívna časť je asi najslabším článkom. Srdciar Sergio Ramos má šťastie na červené karty no stále dokáže spolu s Pepem vytvoriť jednu z najlepších stopérskych dvojíc sveta plus na lavička čaká talent Varane. Po krajoch behajú Marcelo s Carvajalom, ale aj Arbeloa s Coentraom. Títo hráči dokážu vyťažiť zo situácie čo najviac a nesklamať.

Záloha:Až teraz sa však dostávame k pravému ošiaľu, ak sa Real rozhodne hrať systém 4-2-3-1 alebo 4-3-3, posledných 6 mien budete čítať so zimomriavkami a otvorenými ústami.

Luka Modrić-Chorvátsky kúzelník zo stredu poľa sa pripojil v roku 2012, keď prišiel z Tottenhame za 33 miliónov €. Ak vyjde spolupráca Modrića a Kroosa poprípade Khediru, ťažko budete hľadať lepšiu partiu záložníkov.

Toni Kroos-Kroos prišiel z Bayernu, za pár rokov z neho vyrástol elitný mozog zálohy ktorý vie zahrať dopredu aj dozadu, v jeho ešte pomerne mladom veku dokáže to, čo väčšine príde ako nemožné, Toni Kroos je proste hotový poklad do zálohy "Los Blancos"

Sami Khedria-Už druhý nemecký záložník v drese Madridu, síce sa v posledných dňoch špekulovalo o jeho odchode a média ho už videli v Arsenale či Chelsea, stále je hráčom Realu a jeho defenzívna "špinavá práca" je pre Ancelottiho káder nenahraditeľná.

James-A už sa dostávame do ofenzívnej časti Galácticos, James je hviezda posledných dní, cez úspešné roky v Porte a líderskej pozícií v Monaku dostáva mladý Kolumbijčan šancu v Reale Madrid. Ofenzívny univerzál dokáže hrať na oboch krajoch aj pod hrotom, na MS ukázal, že patrí do top klubu a dokáže z ničoho urobiť veľa.

Isco-Aj keď tento kúzelník z podhrotu útoku síce poľavil kvôli nedostatku šancí, stále má čo ponúknuť a aj keby mal vysedávať, bude to asi najlepší hráč na striedačke.

Útok:

Gareth Bale-Pred rokom to bol prestup ako hrom, skoro stovku miliónov eúr investoval Real do hráča, ktorému vyšla jedna sezóna, ale vyplatilo sa. Waleský rýchlik je proste nezastaviteľný, ak máte na krajoch hráčov ako Bale a Ronaldo, o útočnú silu máte postarané.

Cristiano Ronaldo-Držiteľ Zlatej lopty, najlepší hráč Európy a nepochybne jedna za najväčších hviezd svetového futbalu, niektorý vravia, že taký aký je on už nebude. Ronaldo je proste ťahúň.

Karim Benzema-Tento hrotový útočník je možno tam kde je aj preto, že ho podporujú hráči ako Ronaldo a Bale, Karim vždy vie kde ma stáť a ak neskórujú chlapci z krajov, tak je tam istota v podobe Benzemu.

A koľko tieto hviezdy stoja? Ak si vezmeme do úvahy trhovú hodnotu posledných 8 mien, robí to 455 miliónov! Tak čo, vyjde Ancelottimu a Perézovi plán a vznikne nové Galácticos ?

ANKETA: Bude fungovať nové Galácticos?

  • Áno

    86%

  • Nie

    14%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články