Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Holandský velikán Van Gol

Je tu štvrtok a spolu s ním aj náš seriál legiend, v ktorom si dnes predstavíme Holanďana čo zmenil futbalový svet- Ruud Van Nistelrooy!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Keď som prestúpil prvýkrát do klubu, ktorý hral najvyššiu súťaž, mal som 21 rokov a tréner mi povedal, že mám študovať hru Dennisa Bergkampa, aby som sa zlepšil."Spomína legendárny strelec Realu Madrid, Manchestru United či PSV Eindhoven na slová trénera Heerenveenu.

Celým menom znie skôr ako stredoveký vládca ako futbalista, veď posúďte sami: Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooy, alebo skrátene Ruud Van Nistelrooy sa narodil 1.júla 1976 v malej dedinke na juhu Holandska. Väčšina by si myslela, že jeho kroky viedli hneď k futbalu, no pravdou je, že Ruud mal okrem futbalu ešte gymnastiku a tenis. Ako iste viete, bitku o jeho srdce vyhral najkrajší šport na svete a určite môžme byť vďačný. Vo svojom prvom mládežníckom klube začínal Van Nistelrooy ako obranca a do útoku ho postavili až v druholigovom klube Den Bosch, kam prestúpil v roku 1993 ako 17 ročný chlapec.

Po štvorročnej "škole futbalu" sa rozhodol prestúpiť do Heerenvenu. V tridsiatich zápasoch strelil 13 gólov a ihneď si získal pozornosť nejedného klubu z Európy. Na veľký prestup si však ešte musel počkať. Ako sa vraví, každý slávny holandský hráč obliekal dres PSV, inak tomu nebolo ani u Ruuda. Konečne prišlo to, načo čakal, možnosť získať titul a hrať Ligu majstrov. Do týmu sa dostal rýchlo a stal sa z neho stroj na góly. Už v prvej sezóne si ich pripísal 31, stal sa samozrejme najlepším strelcom holandskej Eredivisie a vyhral zlatú kopačku pre najlepšieho strelca Európy. Skvelý talent, neskutočná chuť strieľať góly a potenciál ako hrom, taký bol 24-ročný Van Nistelrooy a bolo jasné, že je otázka času a získa ho elitný veľkoklub. V druhej sezóne sa trafil 29-krát a prišla jeho chvíľa, Ruuda chce slávny Manchester United. Prestup bol na spadnutie a už v roku 2000 mohol byť transfer spečatený, no nastala komplikácia.

Do Manchestru sa nejde !

Všetko malo začať odznova, nový klub, nová krajina a kultúra, proste nový život. Zmluva bola na stole no ostávalo jediné, zdravotná prehliadka. Tá je väčšinou braná ako formalita, no už nejeden prestup stroskotal práve na nej. Zdravotné testy ukázali, že Ruudovo pravé koleno nieje v poriadku.V United mali ale v hlave jasno, chceli aby RVN podstúpil operáciu no útočník ju odmietol, pretože sa chcel zúčastniť domáceho ME. Po opätovnom návrate do Holandska sa na tréningu zrazu zvalil na zem v ukrutných bolestiach, pretrhol si krížový väz v pravom kolene. Euro 2000 tak mohol sledovať z postele a náladu mu mohol zlepšiť len fakt, že ešte vtedy jeho zamestnávateľ, PSV, vyhral holandský titul. Neskutočná smola a sklamanie, no Ruud mal o to väčšiu motiváciu vrátiť sa, počas dlhej rehabilitácie dodával van Nistelrooyovi silu sir Alex Fergusson, manažér United. "Celý čas ma uisťoval, že naozaj chce aby som hral v United a mám jeho plnú dôveru a podporu!" Povedal v jenom rozhovore so slzami v očiach. Na trávniky sa vrátil po skoro roku a tvrdo pracoval aby sa jeho návrat uskutočnil čo najskôr. S Manchestrom podpísal prestup v hodnote 19 miliónov libier, čo tej doby bola rekordná čiastka za futbalistu na ostrovoch a keď už sme pri rekordných čiastkach, tak aj tá za ktorú prestúpil z Heerenveenu do PSV(4,2mil libier) bola rekordná z pohľadu prestupov medzi klubmi v Holandsku. Získať ho mal záujem aj Real Madrid, ale klub poslal návrh zmluvy asi so spoločnosťou Slovenskej pošty a ako vždy, prišla neskoro.

Začíname odznova, Glory Glory Ruud van Nistelrooy.

Hneď v prvej sezóne za "Red Devils" sa Ruud predstavil s 23 gólmi v lige a ďalšími 10 na pôde Európskych pohárov. Na zisk trofeje to však nestačilo. O rok neskôr sa z Ruuda stal hrajúca legenda a opora Fergusonovej družiny, strelil 25 gólov a s nimi sa stal najlepší strelec Premier League a s ďalšími 12 najlepším strelcom Ligy majstrov. Manchester doviedol k ligovému titulu a získal ocenenie pre najlepšieho hráča anglickej ligy. Aj v sezóne 2003/2004 bol Ruud nezastaviteľný a góly boli tým, čo ho robilo šťastným. V Manchestri sa stretol aj s Cristianom Ronaldom, s ktorým si však nesadli. Počas tréningu ešte v roku 2006 sa títo dvaja kohúti chytili na tréningu a Sir Alex musel riešiť dosť závažnú situáciu. Neskôr sa však vzťahy medzi vtedy len vychádzajúcou legendou Ronaldom a už legendou Ruudom vôbec nezlepšili. Chladnokrvný Holanďan si servítku pred ústa nikdy nedával. Ronaldo bol známy svojou "sebeckosťou" na lopte a na túto vec sa vyjadril RVN vyjadril, nech Ronaldo ide plakať k ockovi. Po štyroch rokoch tak ukončil pôsobenie v United kde v 220 zápasoch strelil 150 gólov a nepochybne sa zapísal medzi legendy tohto klubu.

Hala Van Nistelrooy

So zväčšujúcou sa kopou nepríjemných situácií ale aj kvôli iným problémom dospel útočník k záveru a rozhodol sa z Manchestru odísť. Získal ho Real Madrid, ktorý oň mal už záujem skôr. Vtedy 29 ročný Ruud prišiel do Madridu so statusom legendy a hviezdy, ktorá však postupne zhasínala. So sériou zranení odohral len niečo cez 60 zápasov v drese "bieleho baletu" no strelil 46 gólov, čo je dobrá bilancia. Prestupová čiastka bola 14 miliónov eur a čakalo sa, čo tridsiatnik v La Lige ešte dosiahne. Aj keď u "Los Blancos" strávil tri sezóny, už to nebol ten Ruud akého sme poznali z United. Svoju prvú sezónu v Realu zakončil vcelku dobre, keď skóroval v El Clásicu a v 33 dueloch strelil 20 gólov. No aj v Reale sa história opakovala pretože v tej dobe prestúpil do Realu Cristiano Ronaldo a očakávalo sa, ako bude medzi medzi nimi fungovať tímová chémia. Sezóna 2009/2010 bola už skôr o trápení ako o hraní. Zranenie kotníka opäť odstavilo holandského snajpra od hry na pomerne dlhý čas a vo svojich 34 rokoch nastal čas odísť z tej najväčšej futbalovej scény.

Hamburg víta legendu aneb Malaga a dosť!

23.januára 2010 podpísal Van Nistelrooy zmluvu v trvaní 18 mesiacov s Hamburgom SV. Za jeho rok v Nemecku dokázal v 36 zápasoch streliť 12 gólov a opäť to bolo zranenie, ktoré mu skomplikovalo život, tentokrát lýtko. Presne rok po podpísaní v Hamburgu podpísal Nistelrooy jeho poslednú zmluvu v role hráča v španielskej Malage. Po dlhej a krásnej kariére mala byť akvizícia v Malage už len taká dohrávka a pohladenie na duši. Posledné minúty ako hráč strávil v zápase proti Sportingu Gijon, kde v 75.minúte nastúpil ako striedajúci hráč.

Na záver trošku k súkromiu, Ruud je už 10 rokov ženatý a so svojou manželkou má 2 deti. A k momentálnej sitácií? Pred rokov, v júni 2013, sa RVN stal trénerom sedemnástky v klube PSV, kde práve ok štartoval svoju kariéru. V tejto dobe sa už však točí okolo Guusa Hiddinka, ktorému bude robiť asistenta u Oranjes. Ruud v reprezentácií odohral počas 13 rokov 70 duelov a dal 35 gólov, debut si odbil v roku 1998.

14.máj rok 2012, hráč s veľkým H, legenda holandského aj svetového futbalu, držiteľ mnohých vzácnych trofejí, 35-ročný Ruud Van Nistelrooy oficiálne odkladá kopačky na klinec a končí sa tak jedna dlhá etapa, počas ktorej vystriedal dresy veľkých klubov v ktorých zanechal výraznú stopu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články