Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Najlepšie si počínala Artmedia

Medzi európsku futbalovú smotánku v skupinovej fáze Ligy majstrov sa dostali zatiaľ len tri slovenské kluby (Košice v sezóne 1997/98, Petržalka 2005/06, Žilina 2010/11). Žiaľ, na účasť ďalšieho mužstva si musíme minimálne rok počkať.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tréner Kozák si úspech nevychutnal

Prvý slovenský klub po rozdelení Československa, ktorý sa ocitol v skupinovej fáze Ligy majstrov boli Košice. V sezóne 1997/98 pod názvom 1. FC Košice zvládli dvojkolovú kvalifikáciu. Najskôr si poľahky poradili s islandským súperom Akranes (3:0, 1:0) a potom aj s ruským Spartakom Moskva. V domácom prostredí Košičania prekvapili súpera a zvíťazili 2:1. Prvý gól domácich strelil Jozef Kožlej, ktorý sa krásnym sólom dostal do vnútra pokutového územia a loptu nasmeroval do prázdnej brány. Druhý gól padol z pokutového kopu, ktorého exekútorom bol faulovaný Ľubarskij. „Ten dvojzápas si, samozrejme, veľmi dobre pamätám. Myslím si, že doma nás Spartak podcenil a my sme to dokonale využili. V odvete to bolo trochu aj o šťastí, ale rozumnou hrou sme udržali bezgólový stav. Postup sme si zaslúžili,“ poznamenal Jozef Kožlej.

V skupinovej fáze sa Košičanom výsledkovo veľmi nedarilo. V šiestich zápasoch zaznamenali šesť prehier, pričom strelili len dva góly do siete Juventusu Turín, navyše jeden z nich si dali Taliani sami. Jediným košickým strelcom medzi elitou bol Ukrajinec Ruslan Ľubarskij. Na domácej pôde prehrali s neskorším finalistom Ligy majstrov 0:1, jediným strelcom bol hosťujúci Del Piero. Okrem neho sa v zostave Juventusu objavil aj Zinedine Zidane či Filippo Inzaghi.

Košice si zmerali sily aj s Manchesterom United. Slávny klub zavítal do Košíc 17. septembra a pred vypredaným hľadiskom zvíťazil rozdielom triedy 3:0, pričom rovnakým výsledkom sa skončil aj zápas na Old Trafford. Košičania si zmerali sily napríklad s Davidom Beckhamom, Paulom Scholesom alebo brankárom Petrom Schmeichelom.

Posledným z trojice súperov bol holandský Feyenoord Rotterdam. Na holandskej pôde prehrali Košičania 0:2 (góly: 25. van Gastel z penalty a 34. Cruz). Odvetný zápas bol pre klub z metropoly východného Slovenska rozlúčkou s účinkovaním v Lige majstrov a aj keď v Čermeli dlho siahali na prvý bodový zisk, ten im v 81. minúte vyfúkol van Bronckhorst.

O najväčší úspech košického klubu sa zaslúžil najmä tréner Ján Kozák, ktorý si však odmenu, v podobe účinkovania v skupinovej fáze neužil. Po nezhodách s vedením klubu dobrovoľne abdikoval na svoju funkciu. Jeho nástupcom sa stal Karol Pecze. Neskôr Kozák tento krok označil ako najväčšiu chybu v jeho trénerskej kariére.

„Účinkovanie v Lige majstrov hodnotím kladne, aj keď sme mohli dokázať viac. Takmer vo všetkých zápasoch sme boli veľkoklubom vyrovnaní partneri. Bohužiaľ, výsledkovo to nebolo ono. Mali sme málo skúseností a to sa prejavilo,“ skonštatoval Kožlej.

Do skupinovej fázy Ligy majstrov zasiahli:
Ladislav Molnár (540 minút), Ivan Kozák (540), Vladislav Zvara (530), Jozef Kožlej (519), Róbert Semeník (509), Vladimír Janočko (466), Miroslav Sovič (470), Marek Špilár (450), Ruslan Ľubarskij (365, 1 gól), Peter Dzúrik (360), András Telek (360), Dušan Tóth (357), Radoslav Král (225), Albert Rusnák (149), Ľubomír Faktor (69), Marián Bochnovič (25), Ivan Lapšanský (6).

Do zápasu zasiahlo 17 hráčov.

Neodpískaná penalta delila Petržalku od osemfinále

Armedia sa musela prebíjať cez tri kvalifikačné kolá. V prvom vyradila kazažský Kairat Almaty (0:2, 4:1), ktorý mimochodom v súčasnosti trénuje vtedajší lodivod Petržalky Vladimír Weiss. Hlavne na druhé predkolo budú pamätníci ešte veľmi dlho spomínať. V prvom zápase Petržalka zvíťazila nad Celticom Glasgow 5:0, pričom prvý polčas tomu vôbec nenasvedčoval (skončil sa 1:0, gólom Halenára z 43. minúty). Gólová kanonáda sa rozbehla až v 57. minúte gólom Vaščáka, ku ktorému sa pridal Mikulič a dvomi gólmi Halenár dokonal hetrik. Odveta v Celtic Parku mala byť už len formalitou. Domáci sa síce ujali vedenia po penalte, ale do prestávky dokázali skórovať už len raz, keď využili osemminútovú absenciu Jána Ďuricu, ktorý mal roztrhnutý dres a dlho nemohol nájsť náhradný. V druhom dejstve pridal Celtic síce ďalšie dva góly, ale posledné minúty si už Petržalčania dokázali ustrážiť.

Poslednou prekážkou pre Artmediu v ceste do hlavnej fázy Ligy majstrov bol Partizan Belehrad. Oba zápasy sa skončili bezgólovou remízou, rozhodovalo sa až v penaltovom rozstrele. Petržalským hrdinom bol brankár Juraj Čobej, ktorý zneškodnil tri pokusy domácich (raz mu pomohla bránková konštrukcia), pričom v piatej sérii odvrátil postupový mečbal Partizanu.

Petržalčania zaznamenali v konkurencii Porta, Interu Miláno a Glasgow Rangers len dve prehry, čo je na naše pomery úctyhodná bilancia. Obe prehry zaznamenala proti milánskemu Interu, najskôr v domácej premiére 0:1 a na ihrisku súpera 0:4 zásluhou trojgólového Adriana, jeden gól pridal Luis Figo.

Zápas proti Rangers sa v glasgowskom Ibrox Parku skončil bezgólovo, domáci duel proti Petržalčania doviedli do gólovejšej remízy 2:2, šťastnými strelcami Petržalky boli Ján Kozák a Balázs Borbély.

Najpamätnejšie stretnutia odohrali Petržalčania proti FC Porto. Prvý sa odohral na portugalskej pôde a prvý polčas mali jasne v réžii domáci. V 39. minúte viedli po góloch Lucha Gonzálesza a Diega už 2:0. Petržalku dostali pod veľký tlak, ale tá dokázala v nadstavenom čase odpovedať gólom Petráša, ktorý zužitkoval prihrávku od Fodreka. V druhom dejstve sa dostal na trávnik Halenár a bol to on, kto adresoval v 54. minúte presný pas na Kozáka, ktorý obišiel brankára Baia a vyrovnal na 2:2. To nebolo všetko, štvrťhodinku pred koncom sa presadil Borbély po kozákovom rohovom kope a senzácia bola na svete!

V domácom zápase potrebovali zverenci trénera Weissa víťazstvo, aby sa dostali do ďalšej fázy Ligy majstrov. Zápas mal od začiatku úplne iný priebeh ako ten v Portugalsku. Artmedia bola aktívnejšia, dostávala sa do šancí, ale ani jednu nedokázala pretaviť do gólového konca. Domácim v 71. minúte odoprel nemecký rozhodca Markus Merk výhodu pokutového kopu, keď hosťujúci Pepe zahral rukou. Bezgólová remíza znamenala tretie miesto v H-skupine a postup do 32-finále Pohára UEFA, kde Artmedia stroskotala na bulharskom Levski Sofia po výsledkoch 0:1 a 0:2.

Do skupinovej fázy Ligy majstrov zasiahli:
Juraj Čobej (540 minút), Ondrej Debnár (540), Ján Ďurica (540), Branislav Fodrek (540), Peter Petráš (529), Ján Kozák (519), Aleš Urbánek (512), Balázs Borbély (450), Blažej Vaščák (430), Lukáš Hartig (372), Juraj Halenár (317), Branislav Obžera (292), Pavol Staňo (185), Peter Burák (46), Daniel Tchuř (45), Martin Mikulič (40), Famio Gomes (28), Roman Konečný (16).

Do zápasu zasiahlo 18 hráčov.

Hurá futbal k bodom neviedol

Po postupe cez Birkirkaru (0:1. 3:0) a Litex Loveč (1:1, 3:1) narazili Žilinčania v play-off na pražskú Spartu. Na Letnú merala cestu aj veľká skupina žilinských priaznivcov, ktorí si v úvode zápasu zhlboka vydýchli. Brankár Dúbravka mal plné rukavice práce so šancami Kweukeho. Po úvodnom nápore domácich sa hra upokojila a v 51. minúte prišiel prvý gólový moment. Ceesay využil nedorozumenie brankára Blažeka s obranou a strelou k ľavej žrdi skóroval. Druhý gól pridal hlavou po rohovom kope Oravec. V odvete sa vyznamenal opäť Dúbravka, keď zneškodnil Kladrubskému pokutový kop. Zápas sa skončil víťazstvom Žiliny 1:0, jediný gól zápasu dal Ceesay.

Žilina sa dostala do náročnej skupiny, v ktorej figurovala Chelsea, Olympique Marseille a moskovský Spartak. Podobne ako Košičania, ani šošoni nezískali žiadny bod. Historicky prvý zápas v skupinovej fáze odohrali Žilinčania na domácej pôde proti FC Chelsea. Hostia sa dostali do vedenia 4:0, v druhom polčase Oravec korigoval len na 4:1. Azda najbližšie k bodovému zisku mali Žilinčania v Londýne, kde od 19. minúty viedli gólom Bella. Päť minút pred koncom zápasu ešte na výsledkovej tabuli svietil stav 1:1. V 86. minúte však Dúbravku prekonal Malouda a Žilinčania odchádzali z Londýna len s dobrým pocitom po dobre odvedenej práci.

Devätnásť inkasovaných gólov v šiestich zápasoch nevrhalo dobrý tieň na žilinskú defenzívu. Najväčšiu nakladačku dostali šošoni od Marseille. Na domácej pôde inkasovali sedmičku, hetrikom sa prezentoval Gignac. Zápas vo Francúzsku už mal iný priebeh, Žilinčania prehrali len 0:1. Ťažké srdce však mali na hlavného rozhodcu Istvána Vada, ktorý im odoprel jedenástku.

Žilinčania boli okrem zápasu v Londýne ešte raz vo vedení. Pri rozlúčke s Ligou majstrov viedli po góle Majtána 1:0 nad Spartakom Moskva. Rusi dokázali skóre zápasu otočiť a napokon sa tešili z víťazstva 2:1. Predtým porazili Žilinu na domácom ihrisku 3:0.

Odvtedy to šlo so Žilinou dolu vodou. Fanúšikovské jadro ohlásilo bojkot, lebo sa mu nepáčila cenová politika, ktorú nastavilo vedenie klubu pri predaji lístkov v Lige majstrov. Žilina sa začala potácať v strede tabuľky a tréneri sa menili ako na bežiacom páse. Od predošlej sezóny zasadol na žilinskú lavičku Adrián Guľa a azda jeho systematická práca, dobre známa už z minulosti v inom slovenskom klube, bude sláviť úspech aj Pod Dubňom.

Do skupinovej fázy Ligy majstrov zasiahli: Martin Dúbravka (540 minút), Róbert Jež (519), Jozef Piaček (450), Tomáš Oravec (447, 1 gól), Ľubomír Guldan (439), Mário Pečalka (406), Stanislav Angelovič (379), Tomáš Majtán (360, 1 gól), Babatounde Bello (360, 1 gól), Momodou Ceesay (320), Admir Vladavič (275), Roman Gergel (273), Ondřej Šourek (270), Emil Rilke (194), Patrik Mráz (185), Vladimír Leitner (180), Štefan Zošák (135), Sergio Vittor (124), Pavol Poliaček (84).
Do zápasu zasiahlo 19 hráčov.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Futbalový svet, uefa.com

Diskusia

Podobné články