Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Fascinujúci príbeh ako sa z hráča, ktorý chodil na tréningy opitý, stala hviezda reprezentácie Ruska!

MOSKVA - Portál Goal vyrozprával fascinujúci príbeh Mária Fernandesa. Pravého obrancu z Brazílie, ktorý bol stavebným kameňom úspechu domácej reprezentácie na svetovom šampionáte v Rusku.
Zdroj: 29004
Zdieľajte:

Keď ste mladým futbalistom a práve ste podpísali váš prvý kontrakt, je pre vás naozaj jednoduché dostať sa do problémov. Nočné kluby, dievčatá, drogy, to všetko na vás zrazu číha z každej strany. Pre Brázilčanov ale nie je nezvyčajné podľahnúť týmto nástrahám i v neskoršom veku. Dôkazmi boli hráči ako Cicinho, Adriano či dokonca Ronaldinho, ktorý sa netajil tým, že počas svojej kariéry žil naozaj bujarým životom.

Prečítajte si aj

Chorvátsko proti Anglicku: Tipujte, vyhrajte a skrášlite si leto v našej súťaži!

Určite nikto by si na prvý pohľad na krajného obrancu CSKA Moskva a ruskej reprezentácie Mária Fernandesa, jedného z najlepších na svojej pozícii na šampionáte, nepomyslel, že i on zažil podobné problémy na počiatku svojej kariéry.

V marci 2009 podpísal Fernandes svoj prvý seniorský kontrakt s brazílskym Grêmiom. Skvelý začiatok pre skvelého mladého futbalistu. No hneď na druhý deň Mário zmizol. Nikto z klubu ani z jeho priateľov či rodiny nevedel, kde sa nachádza. Do všetkého sa zapojila i polícia a Fernandesa našli o tri dni neskôr. Nachádzal sa stovky kilometrov od Porto Alegre, kde Grêmio hráva.

Po podpise prvého kontraktu upadol rodák z São Caetano do Sul do hlbokej depresie a odcestoval do Jundiai aby navštívil strýka. Počas cesty si robil prestávky každých pár stoviek míľ. Keď ho našli, bol totálne vyčerpaný a hladný.

"Neuveriteľne mi začal chýbať domov, tak som na pár dni odišiel," povedal Fernandes v nedávnom interview.

"Prečo som to nepovedal klubu? Aby som bol úprimný, nechcem to rozoberať. Poviem iba jedno: Nie je to vtipné. Súcitím s Jesusom Navasom, ktorý takisto mal problémy s opustením domova na začiatku kariéry."

Po tom, ako sa podrobil psychoterapii odohral Mário Fernandes niekoľko skvelých zápasov v brazílskej súťaži, no stále nebolo všetko v poriadku. Mário nerešpektoval diéty. Veľa pil, často chodil do nočných klubov a zanedbával nastavený denný režim.

"Pil som tak veľa, že som niekedy prišiel opitý aj na tréning," prezrádza ruský reprezentant a dodal: "Mal som 19 rokov a žil som sám v Porto Alegre. Jedol som pizzu a McDonald´s každý deň. Potom za mnou prišiel odborník na stravu z Grêmia a povedal mi, že budem jedávať v klube."

Táto životospráva samozrejme priviedla Fernandesa na pokraj katastrofy. Ako dvadsaťjedenročný dostal pozvánku do reprezentácie Brazílie, no kvôli tomu, že celú noc strávil na párty, zmeškal lietadlo. Pravý obranca tak bol vylúčený z reprezentácie na ďalšie tri roky.

Ani tieto správy ale neodradili prezidenta CSKA Moskva, Yevgeniho Ginera. "Kone" sú známe tým, že na prestupovom trhu vedia aj s menším rozpočtom zabojovať o skvelých hráčov. Yury Zhirkov (niekdajšia hviezda Chelsea FC) prišiel do Moskvy zo Spartaku Tambov takmer zadarmo, Pontus Wernbloom prišiel len aby zlanáril ďalšieho Švéda, Rasmusa Elma. Ahmed Musa bol predaný do Leicestru a následne sa vrátil na hosťovanie. Klub ale neváhal v roku 2012 zaplatiť 15 miliónov dolárov za Mária Fernandesa, čo bola v tej dobe naozaj veľká čiastka.

Prestupová čiastka bola dôkazom vernosti v schopnosti krajného obrancu. A Fernandes nesklamal. Ešte predtým, ako sa ale Fernandes oficiálne upísal Moskovčanom, ozval sa i Real Madrid.

"Pár dní po tom, ako sme podpísali dohodu s Grêmiom a Máriom, Real kontaktoval brazílsky klub a zaujímal sa oňho," povedal vtedajší šéf skautov CSKA Anton Yevmenov.

"Real ponúkol Grêmiu viac ako my a rovnako ponúkli viac i Máriovi. Jeho agent mi ukázal ponúknuté podmienky, keď Mário už trénoval s CSKA a pripravoval sa na novú sezónu. Povedal, že aj keby Real prišiel s ponukou skôr, aj tak by sa rozhodli pre CSKA.

"Bol si vedomý toho, že v drese Realu by nastupoval iba sporadicky. Vedel, že v Moskve bude členom základnej zostavy. U nás by tak dostal ďaleko viac priestoru na zlepšovanie a Real by mohol prísť s ponukou i neskôr. To by už Mário mohol mať skúsenosti aj z Ligy majstrov," dodal Yevmenov.

Prečítajte si aj

FOTO Zlatan Ibrahimovič uzavrel s Beckhamom zaujímavú stávku: Ak vyhrám, kúpiš mi všetko čo chcem z IKEA!

Mário Fernandes sa samozrejme okamžite stal súčasťou základnej zostavy CSKA a podával excelentné výkony. Najväčším prekvapením ale bolo, že Fernandes, tak ďaleko od svojho domova, dokázal výrazne zmeniť svoj životný štýl.

Brazílsky krideľník Lokomotivu Moskva Maicon vzal Fernandesa do brazílskeho evanjelického kostola v Moskve. "Som evanjelik," povedal Fernandes a dodal: "Zakladáme našu vieru iba na biblickom kánone. Rešpektujem všetky druhy kresťanstva, všetci veríme v rovnakého Boha. No nemyslite si, že som perfektnou osobu. Nie som. Jednoducho som sa iba zmenil."

V roku 2015 dostal Fernandes opäť pozvánku do národného tímu Brazílie. Avšak, Mário si vybudoval skvelé zázemie v Rusku a zisťoval si možnosť získania ruského občianstva.

Pravý obranca si tak napokon vybral ruskú zbornú. Za Brazíliu nastúpil iba jeden jediný krát, v priateľskom zápase. Rusko sa stalo jeho domovom, mal tam svoj milovaný klub a kostol a aj to ovplyvnilo jeho rozhodnutie. Hneď ako obdržal ruské občianstvo, stal sa súčasťou reprezentácie Ruska.

Aj napriek tomu, že niekoľko ľudí ho v Brazílii považuje za zradcu, Fernandesovi to neprekáža. Je šťastný a stojí si za svojim rozhodnutím.

Prečítajte si aj

VIDEO Barcelona uchmatla mladý brazílsky talent: Toto má byť náhrada za legendárneho Iniestu!

Duševný pokoj mu dopomáha k viacerým dôležitým rozhodnutiam, ktoré ovplyvňujú jeho výkony. Počas zápasu v osemfinále proti Španielsku schoval Nacha s Marcom Asensiom do vrecka a bol jedným z mála ruských hráčov, ktorí sa pokúsili i útočiť.

V skupinovej fáze proti Egyptu dokonca asistoval na druhý gól. Po jeho dobrom pase do pokutového územia skóroval Denis Cheryšev. Vo štvrťfinále strelil vyrovnávajúci gól v predĺžení a poslal zápas s Chorvátmi do penaltového rozstrelu. Tam ale Mário Fernandes zlyhal a domáca rozprávka tak bola u konca.

Je veľmi nepravdepodobné, že by CSKA Moskva dosiahla také úspechy počas posledných piatich rokov bez služieb rodeného Brazílčana. A určite by sa ani Rusko nedostalo do štvrťfinále domáceho šampionátu.

Real Madrid sa tak zaiste už čoskoro znovu pokúsi získať dvadsaťsedemročného obrancu. "Vediem pokojný život. Každý deň idem na tréning a potom domov," povedal Fernandes. A to je len dobré. Skúste sledovať hru Mária a budete rovnako pokojní ako on.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články