Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Prekrásny futbalový príbeh: Pred ôsmimi rokmi bol poštárom, teraz je s Belgickom v semifinále majstrovstiev sveta!

BRATISLAVA - Futbal píše nádherné príbehy. Podobný zažíva i Thomas Meunier, ktorý ešte pred ôsmimi rokmi roznášal poštu, no všetko sa zmenilo a rázom je z neho semifinalista majstrovstiev sveta vo futbale!
Zdroj: 28986
Zdieľajte:

Ak si niekto myslí, že život futbalistu je jedna veľká pohoda, mal by zmeniť názor. Futbalisti si užívajú slávu a peniaze, no len málokto vidí to, čím si museli prejsť. Pre portál theplayerstribune rozrozprával svoj príbeh i Belgičan Thomas Meunier, ktorý je aktuálne na svetovom šampionáte v Brazílii.

Otec chcel futbalistu, no pomohla mu matka

Dvadsaťšesťročný futbalista z Belgicka sa narodil v malej belgickej dedinke Sainte-Ode. V mestečku, v ktorom žilo iba okolo 2000 ľudí a deti mali popri škole iba dve možnosti. Hrať futbal alebo chodiť na gymnastiku. Thomas si vybral prvú možnosť a to aj preto, že jeho otec nechcel zo svojho syna nič iné ako futbalistu.

Keď mal ale dvanásť, jeho rodičia sa rozišli a pravý obranca PSG spolu so svojou sestru ostali žiť s mamou. "Spravila všetko preto, aby bolo niečo v chladničke. Pracovala ako sestra od 6 ráno do druhej poobede, potom šla upratovať domy. Vrátila sa o deviatej večer a po večeri so starými rodičmi odišla pracovať do reštaurácie. Vďaka nej sme mali všetko, čo sme potrebovali."

Pozrite si aj

VIDEO Fatálna chyba brankára Uruguaja: Muslera napodobnil Kariusa a potopil svoju krajinu

Prvá veľká futbalová šanca prišla o rok neskôr. Meuniera pozvali do akadémie Standardu Liege, jedného z najväčších belgických klubov. "Jediným problém bolo, že to bolo ďaleko od našej dediny, takže som musel odísť do inej školy blízko akadémie. Najskôr som ani nechcel ísť. Bál som sa, že mi bude chýbať domov, no bola to veľká príležitosť. Keď som tam prišiel, okamžite som si našiel priateľov a bola to skvelá skúsenosť.

"Bolo to obdobie, na ktoré nikdy nezabudnem. Strávil som tam dva roky a myslel som si, že predsa len si raz zahrám prvú belgickú ligu."

Potom ale prišiel deň, ktorý všetko zmenil. Mládežnícky tréner si zavolal Thomasa a jeho mamu do kancelárie, kde im oznámil, že Thomas v akadémii končí. "Pamätám si, ako sme sa s mamou pozreli na seba a znovu na trénera a povedali: “Okej, to je všetko?“ Možno to znie vtipne, no pre mňa to nebola žiadna katastrofa. Nebolo to také, že by futbal bol mojou jedinou radosťou v živote. Iba som si pomyslel, že je koniec a pôjdem do normálnej školy a budem žiť normálny život. Pôjdem do kina a budem si užívať život."

Svoje rozhodnutie následne oznámil i obom rodičom. Thomasovi Meunierovi už chýbala vášeň pre futbal. Jeho sen sa skončil. "Môžete si predstaviť ako sa cítil môj otec. Totálne prestal rozprávať o futbale. Bol to problém, pretože futbal bol našim životom. Bol naozaj veľmi sklamaný. Svoju vášeň k futbalu preniesol na mňa. Takže keď sa skončil môj sen, ukončil sa aj ten jeho."

Prečítajte si aj

Veterán, ktorý nekončí: Buffon urobí pre Paríž všetko

Pätnásťročný Thomas Meunier očakával viac pochopenia zo strany matky, no neuspel. Tá totiž razantne odmietla jeho rozhodnutie. "Povedala mi, že futbal je môj život a musím hrať. Okamžite zavolala trénerovi menšieho klubu s názvom Virton a povedala, že som hral za Standard Liege a či môžem prísť na skúšku. Myslím si, že vo mne videla niečo, čo som ja prehliadal."

A presne tvrdohlavosť jeho mamy mu zachránila kariéru. Thomas Meunier nastúpil na priateľský zápas s juniorkou Virtonu. Jeho mužstvo zvíťazilo 15:3 a belgický obranca, ktorý vtedy nastúpil na poste útočníka nastrieľal 10 gólov.

"Po zápase za mnou prišiel tréner a opýtal sa ma aké chcem číslo. Samozrejme, nebol to moment, ktorý vám zmení celý život. Virton hral tretiu divíziu a platy v seniorskom mužstve boli okolo 400€ za mesiac. Nie dosť nato, aby ste vyžili.

"Keby ale moja mama vtedy nezavolala trénerovi a neprosila ho aby mi dal šancu, tak radšej ani nechcem rozmýšľať nad tým, čo by bolo. Môj život by bol totálne odlišný."

Jeho otca ale spočiatku nezaujímalo, že Thomas opäť hrá futbal. Dokonca mu povedal, že na jeho zápasy sa ani nepríde pozrieť. Vyzeralo to, že táto kapitola je už uzavretá, no všetko zmenil jeden večer. "Keď som hral jeden zo svojich prvých zápasov za seniorov, pozrel som sa na tribúnu a bol tam. Sedel úplne osamotený v rohu tribúny a pozeral sa na mňa."


"Bola to naozaj ťažká doba. Po dokončení školy som nevedel čo ďalej. Futbalom som nezarábal dosť peňazí, no nemal som čas ísť ďalej študovať."


Thomas Meunier sa musel rozhodnúť. Pôjde na univerzitu a vzdá sa futbalu, alebo si nájde prácu. A tak sa z belgického reprezentanta stal na štyri mesiace poštár.

"Vstával som o piatej ráno. Ak ste poštárom v Londýne alebo v New Yorku, viem si predstaviť, že je to možno docela zábava, pretože všetky domy sú blízko seba, takže máte iba príjemnú prechádzku s ruksakom na chrbte.

"No ja som z malej belgickej dedinky, kde sú domčeky rozprestrené kade-tade. Verte mi, keď prší a vy musíte vystúpiť z auta, prejsť 50 metrov ku schránke, tak vás to naozaj unaví. A toto absolvujete každých 10 metrov."

Po štyroch mesiacoch si dobre stavaný obranca našiel novú prácu. Začal pracovať v automobilke. V tej pracoval celé doobedie a do kamiónov nakladal čelné skla pre autá značky Mercedes, Renault, Citroën a Opel. "To som vždy robil do druhej, potom som utekal na tréning.

"Nikdy nezabudnem na svojich kolegov z fabriky. Stali sme sa naozaj skvelými priateľmi. Boli veľkými fanúšikmi futbalu. Sledovali Virton a jeho zápasy, takže ak sme cez víkend prehrali, mal som naozaj ťažké pondelky. Ale to patrí k tomu, no nie?"

V tej dobe sa Meunierovi naozaj darilo. Hrával na poste útočníka a strieľal fantastické góly. Ľavačkou, pravačkou či hlavou, z desiatich či päťdesiatich metrov. "Ľudia to filmovali a dávali to na YouTube. Tuším sa niektoré z nich stali aj virálnymi. Následne takmer každý v Belgicku rozprával o chlapcovi, ktorý v tretej lige strieľal skvelé góly. Ani si neuvedomovali, že doobeda makávo fabrike."

Skvelé výkony neostali bez povšimnutia. O Meunierove služby sa okamžite začali zaujímať najväčšie kluby v Belgicku. Jeho cena bola vtedy niečo málo cez 100-tisíc euro, čo na devätnásťročného futbalistu nebola priveľká suma.

"Nikdy nezabudnem na ten moment. Zavolal mi agent a povedal mi, že ma chce Club Brugge. Top tím z Belgicka. Neveril som tomu. Stále som sa sám seba pýtal, či je to reálne.

"Predtým ako som podpísal kontrakt sa mi pred očami mihol celý môj život. Bol som poštárom, makal som vo fabrike a hral tretiu ligu. Všetko toto sa udialo vďaka mojej mame a teraz som jej mohol vrátiť všetko, čo mi obetovala a všetko čo som musel robiť bolo len hrať futbal.

"Jeden z najlepších momentov bol ale telefonát s otcom. Povedal: “Do pekla! Áno. Môj syn to dokázal. Môj syn hrá za Club Brugge!“

"Potešil sa i starý otec, pretože bol odmalička fanúšikom práve tohto klubu. Iba som mu zavolal a opýtal sa ho, či vie, aký klub ma chce podpísať. Ani nezaváhal a okamžite vedel, o ktorý klub ide."

Po tom, ako dostal šancu v drese belgického prvoligistu, už neopustil základnú zostavu. Prvé dva roky hral ako útočník a potom ho posunuli na pravú obranu. V roku 2013 sa dokonca prvýkrát dostal do belgického národného mužstva. "Debut v národnom mužstve bol špeciálny. Pamätám si, ako mi mama vravela, že jej všetci telefonovali, že ma vidia v televízii v drese Belgicka. Bola na mňa tak hrdá a ja som jej bol nesmierne vďačný. Bez nej by som možno ani nehral futbal."

Meunier nesklamal a v roku 2016 bol v nominácii Belgicka na európsky šampionát, ktorý sa konal vo Francúzsku. "Sedeli sme v obývačke a sledovali správy s pripraveným pivom a šampanským. Potom prišli tie magické slová: Thomas Meunier vybraný! Bol to fantastický moment, na ktorý nikdy nezabudnem."

Belgičania vtedy stroskotali už vo štvrťfinále, no po EURO 2016 prišla ďalšia skvelá správa. Meunier sa stal novou posilou parížskeho PSG. "Bolo to šialených šesť mesiacov. Narodil sa mi syn, hral som na európskom šampionáte a potom som podpísal s PSG. Teraz je na ceste ďalšie dieťa a tak dúfam v reparát. Titul v Ligue 1, šampionát v drese Belgicka a druhé dieťa. Cítim, že to bude ďalší skvelý rok."

Prečítajte si aj

MEGAPRESTUP leta: Juventus údajne kúpil Cristiana Ronalda!

Z chlapca, ktorý musel roznášať v daždi poštu sa tak stal veľký futbalista, ktorý má možnosť dobehnúť až na futbalový vrchol a zdvihnúť nad hlavu trofej pre majstra sveta vo futbale. Z chlapca, ktorý v automobilovej fabrike pil kávu z automatu, až po futbalistu, ktorý hrá po boku Neymara. "Stále sa sám seba pýtam, čo tu robím. Jedinou odpoveďou na všetko je, že to bol osud."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články