Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Naši susedia môžu ďakovať Salahovi: Český futbal má po piatich rokoch istotu Ligy majstrov!

BRATISLAVA - Český futbal plesá! Po dlhých piatich rokoch sa naši susedia môžu tešiť na skupinovú fázu Ligy majstrov, v ktorej sa český majster s istotou predstaví.
Mohamed Salah oslavuje vedúci a zároveň víťazný gól FC Liverpool.
Mohamed Salah oslavuje vedúci a zároveň víťazný gól FC Liverpool. Zdroj: TASR/AP
Zdieľajte:

O definitívu pre českého ligového šampióna sa pričinil hviezdny kanonier FC Liverpool Mohamed Salah, ktorý strelil prvý a zároveň víťazný gól v domácom dueli s Brightonom (4:0). Triumf zabezpečil LFC v Premier League konečné štvrté miesto zaručujúce skupinovú fázu Ligy majstrov v budúcej sezóne, ktorú má už istú aj druhý finalista aktuálnej sezóny najprestížnejšej európskej klubovej súťaže Real Madrid.

Prečítajte si aj

VIDEO Skvelý Dúbravka opäť exceloval: Čisté konto udržal aj proti Chelsea

Tieto okolnosti hrajú do karát českému futbalu, pretože miesto rezervované v skupinovej fáze Ligy majstrov pripadne práve českému majstrovi. V koeficiente UEFA pre nasadzovanie do pohárov pre budúcu sezónu totiž našim susedom patrí jedenásta priečka, teda hneď za elitnou desiatkou krajín, ktorá mala istotu priamej účasti. Keďže Ligu majstrov s istotou vyhrá tím, ktorý má istý štart aj na základe umiestnenia v domácej súťaži, pripadne toto uvoľnené miesto práve českému šampiónovi.

Účasť v Lige majstrov znamená aj poriadny finančný balík. UEFA totiž od novej sezóny ešte navýši odmeny a za skupinovú účasť si český majster rovnako ako aj ďalšie tímy po novom pripíše namiesto 12,7 milióna až 15 miliónov eur! Ďalších 900 tisíc zarobí tím v skupine za každý remízový výsledok, 2,7 milióna za každé víťazstvo. Prípadný postup zo skupiny by českému šampiónovi zarobil ďalšieho 9,5 milióna, účasť v štvrťfinále 10,5 milióna, semifinálová účasť 12 miliónov a finálová 15 miliónov. Prípadný senzačný triumf v Lige majstrov by majstrovi Česka vyniesol až 19 miliónov eur navyše.

K českému ligovému titulu má najbližšie Viktoria Plzeň, ktorá má dve kolá pred koncom súťaže pred druhou Slaviou sedembodový náskok, pražský rival má ale ešte k dobru dohrávku na Dukle.

V skupinovej fáze Ligy majstrov sa doteraz predstavili české tímy dokopy desaťkrát. Iba raz si najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž zahrala pražská Slavia, až sedemkrát Sparta a dvakrát aktuálny český ligový líder Viktoria Plzeň. Tá naposledy český futbal hájila v Lige majstrov v sezóne 2013/2014. Priamu účasť bez nutnosti vybojovať si ju v predkolách mala doteraz len trikrát Sparta a naposledy v roku 2005.

Prečítajte si aj

VIDEO Dojemné chvíle v Dunajskej Strede: Malé dievčatko rozspievalo celý štadión

Česi tentokrát môžu mať istotu až troch klubov v skupinovej fáze európskych súťaží. Po výhre vo finále Českého pohára má totiž istotu skupinovej fázy Európskej ligy pražská Slavia, tá ale ešte stále má teoretickú nádej aj na ligový titul a druhé miesto v ligovej tabuľke, ktoré by znamenalo účasť v predkole Ligy majstrov. Ak neklesne Slavia pod druhú ligovú priečku, potom pôjde do skupinovej fázy Európskej ligy aj tretí tím českej ligy.

Dôležitý bude aj výsledok stredajšieho finále Európskej ligy, v ktorom na seba narazia francúzsky Olympique Marseille a španielske Atlético Madrid. Ak vyhrá madridský gigant, ktorý má na rozdiel od francúzskeho finalistu už istú účasť v Lige majstrov na základe umiestnenia v domácej súťaži, potom bude český vicemajster nasadený až do tretieho predkola najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, čo by pre český futbal znamenalo tiež istotu minimálne základnej skupiny Európskej ligy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články