Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ako sa zarábajú peniaze

Portugalský veľkoklub FC Porto si za posledné roky vytvoril veľmi úspešnú a prosperujúcu prestupovú politiku, ktorú jej môžu závidieť na celej futbalovej planéte. Kupujú sa mladí a talentovaní hráči a predávajú za horibilné sumy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Porto je známe po celom svete svojim štýlom nakupovania a predávania. Skauti tohto tímu si vyhliadnu mladý talent, ktorý sa kúpi za relatívne nízku sumu. Po niekoľkých úspešných sezónach sa tento produkt sťahuje za veľké peniaze do iného veľkoklubu. Tento trend pokračoval i toto leto, keď sa do Manchesteru City sťahoval Eliaquim Mangala, ktorý bol kúpený v roku 2011 z belgického Standard Liege za 6,5 mil. eur a predaný bol za čiastku 53 mil. eur.

Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko produktov tohto úspešného systému FC Porto.

James Rodríguez – kúpený za 5,1 mil. eur, predaný za 45 mil. eur.

V roku 2010 sa sťahoval z argentínskeho Banfieldu do FC Porto, kde podpísal 5-ročnú zmluvu. Za Porto odohral iba tri sezóny a následne sa sťahoval do Monaka za 45 mil. eur. Tento víťaz zlatej kopačky z nedávnych majstrovstiev sveta odohral iba 38 zápasov v Ligue 1, kde strelil desať gólov. Po majstrovstvách sa opäť sťahoval a to konkrétne do Realu Madrid za neuveriteľných 80 mil. eur.

Radamel Falcao – kúpený za 5,5 mil. eur, predaný za 40 mil. eur.

Falcao sa pripojil k FC Porto v roku 2009. Za Porto odohral tri sezóny a strelil 72 gólov. V roku 2012 jeho kroky smerovali do Atletika Madrid za sumu 40 mil. eur, kde v 68 zápasoch strelil 52 gólov. V roku 2013 prestúpil, podobne ako James Rodríguez do Monaka za čiastku 60mil. eur.

Hulk – kúpený za 19 mil. eur, predaný za 55 mil. eur.

V roku 2008 prestúpil z japonského Tokia Verdy. V Porte strávil celkom štyri roky a v 99 zápasoch strelil 54 gólov. Jeho aktuálny klub je Zenit Petrohrad, kde prestúpil v roku 2012 za čiastku 55 mil. eur. V roku 2013 sa tam opäť stretol s André Villas Boasom, ktorý ho trénoval v Porte.

Pepe – kúpený za 2 mil. eur, predaný za 30 mil. eur.

V roku 2004 prestúpil z Maritima a v Porte strávil celkom tri sezóny. V roku 2007 jeho kroky viedli do Realu Madrid za sumu 30 mil. eur. V Madride sa Pepe vypracoval na jedného z najobávanejších obrancov, no zároveň i na jedného z najkontroverznejších futbalistov v modernom futbale.

Joao Moutinho – kúpený za 11 mil. eur, predaný za 25 mil. eur.

Moutinho sa do Porta sťahoval v roku 2010, po šiestich rokoch strávených vo farbách konkurenta z Lisabonu. Za Porto odohral tri dobré sezóny a v roku 2013 sa spolu s Jamesom Rodríguezom sťahovali do Monaka.

Anderson – kúpený za 7 mil. eur, predaný za 30 mil. eur.

Azda jediný hráč, ktorý sa po prestupe z Porta nepresadil podľa predpokladov. Do Porta sa sťahoval v roku 2006 z Gremia a iba po jedinej sezóne prišla ponuka z Manchesteru United. Po prestupe k diablom sa brazílsky stredopoliar nedokázal výrazne presadiť. Za sedem sezón odohral iba niečo vyše stovky zápasov. V roku 2013 strávil sezónu na hosťovaní vo Fiorentine, ale ani tam nedokázal naplniť svoj potenciál.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: goal.com

Diskusia

Podobné články