Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

5 vecí, ktoré sa môžu stať, ak Barcelona opustí La Ligu

Barcelona opúšťa La Ligu – to je nočná mora každého fanúšika. Avšak, pokiaľ sa katalánsky región osamostatní od Španielska, môže sa stať, že Barca už nebude môcť hrať v La Lige. Pozrite sa s nami, čo by sa mohlo stať, pokiaľ by Barcelona skutočne opustila La Ligu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

5. Nudná La Liga

La Liga je najmä súbojom medzi Realom Madrid a Barcelonou. Mimo vlaňajšieho triumfu Atletica a výhier Valencie a La Coruni v úvode nového tisícročia sa na španielskom ligovom tróne striedali len tieto dva kluby. Bez Barcelony by mohol Real dominovať natoľko, že by La Liga stratila svoju atraktivitu. Okrem minulého roka boli bodové medzery medzi druhým a tretím obrovské. Aj vlani mal tretí Real pred štvrtým tímom 17-bodový náskok. To len ukazuje priepasť medzi prvými troma a zvyškom ligy. Odstráňte Barcelonu a zostanú dva tímy. Dokonca aj vzostup Atletica je len nedávny a je otázne, či je v jeho schopnostiach ho udržať. Všetky body ukazujú na dominanciu Realu a môžu tak spraviť La Ligu nudnou.

4. Madridské derby

Bez El Clásico by sa madridské derby alebo El Derbi Madrileno stalo najväčšou rivalitou v La Lige. Aj keď je Real podstatne silnejší ako jeho mestský rival, nedávne oživenie Atletica by mohlo spraviť túto rivalitu veľmi zaujímavou. Víťazstvo Atletica v minulej sezóne ukázalo ich rastúci vplyv v španielskom futbale. Pokiaľ si Rojiblancos udržia nárast kvality, mohla by rivalita medzi oboma stranami získať oveľa väčší význam. Madridské derby by sa tak stalo ťahákom ligy a zjemnilo by absenciu Barcelony.

3. Vplyv na španielsky národný tím

Oddelenie Barcelony od Španielska by mohlo mať veľký dopad aj pre španielsky národný tím. Jadro veľmi úspešného tímu, ktorý získal dva tituly majstra Európy a jeden titul majstra sveta, tvorili hráči Barcelony. Hráči ako Fabregas, Busquets, Xavi, Alba, či mladí Sergi Roberto, Marc Bartra a Cristian Tello by Španielsku nemohli pomôcť. K tomu prirátajme talentovaných mladíkov, ktorí každoročne vychádzajú z La Masie. Nie je to náhoda, že najlepšie roky Barcelony, boli najlepšími rokmi pre Španielsko. Ich neúspech na majstrovstvách sveta prišiel taktiež v dobe, keď aj Barcelona prežila neúspešnú sezónu. To len ukazuje barcelonskú dôležitosť pre španielsky futbal a ich strata by bola obrovská prekážka pre futbal v krajine.

2. Katalánska liga alebo Ligue1?

Ak by Barcelona opustila La Ligu, mohla by sa zúčastniť novovytvorenej Katalánskej ligy alebo hrať v Ligue 1, rovnako ako napríklad Monako. Prvý variant vyzerá veľmi nepravdepodobne, pretože mimo Espanyolu nie sú v Katalánsku kluby, ktoré hrajú La Ligu alebo aspoň s nimi môžu súťažiť. Aj keby sa liga vytvorí, v dlhodobom horizonte by to mohlo ublížiť konkurencieschopnosti Barcelony. Takže druhý variant by bol logickejšou voľbou pre Barcu, ktorá by mohla konkurovať PSG a Monaku v Ligue 1.

1. Žiadne El Clásico

Toto by bola obrovská strata pre La Ligu. Jedno z najlegendárnejších rivalít je vrcholom španielskeho futbalu. Výkladná skriňa La Ligy priniesla niekoľko nezabudnuteľných momentov, ako Messiho hetrik na Bernabeu, standing ovation pre Ronaldinha na Bernabeu či umlčanie davu na Nou Camp gólom Ronalda v závere zápasu, to všetko sú momenty, ktoré zostanú v pamäti každého fanúšika. Je to rivalita, ktorá robí La Ligu špeciálnou. Súperenie má aj politický podtext, keď je zápas označovaný ako bitka medzi španielskym nacionalizmom a katalanizmom. Bez Barcelony v La Lige by to znamenalo smrť El Clásico. Aj keď je možné, že sa stretnú v európskych pohároch, ale bolo by to rovnaké?

Zdieľajte:
Zdroj informácií: sportskeeda.com

Diskusia

Podobné články