Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ten, ktorý skopal fanúšika

Určite ho všetci poznáte. Takmer holá hlava, futbalový genialita a zdvyhnutý golier - to je Eric Cantona.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Sir Alex Ferguson by sa dal nazvať ako otec vzostupu Manchestru United, na trávniku bol takto označovaný Eric, Kráľ Eric. Elegán, ktorý mal uhrančivý pohľad, výnimočnú techniku, ale aj skvelé kung-fu nadanie.

Dokázal toho dosť, ale mohlo to byť oveľa viac, keby sa už v tridsiatich rokoch nerozhodol, že ukončí svoju futbalovú kariéru. "Chcel som sa neustále zlepšovať. Kvôli sebe aj tímu. Vyhrávať trofeje a poháre. Tak mladý som skončil, pretože som cítil, že sa už nemôžem ďalej zlepšovať a súčasne s tým som stratil vášeň."

Je podpísaný pod piatimi titulmi v Premier League (a to len v šiestich sezónach), množstvom nádherných gólov, ktoré si mnoho chlapcov púšťa pred spaním. Dokázal streliť gól takmer z každej situácie, nebál sa ísť do akrobatických zakončení a skvele ovládal volej. Veľkú porciu gólov dal aj hlavičkou, väčšinou po centroch, vtedy ešte mladého, Giggsa.

"Na futbale bolo najlepšie, že som sa mohol skrz ňu vyjadriť. Môžete hrať desať zápasov, dať päť gólov a na ďalších päť prihrať. To je veľmi rýchla odpoveď pre všetkých kritikov. Záložník a obranca sa takto nemôže obhajovať, preto som bol útočník," povedal pri jednom rozhovore. V reprezentácii mal dobrý priemer - pól gólu na zápas.

Cestu k dokonalosti mu zabránila zmes arogancie, temperamentu a hrdosti. Otec bol Talian, matka Katalánka, detstvo strávil medzi robotníkmi na juhu Francúzska - v Marseille. "Bol som šťastné dieťa zo silno zomknutej rodiny, ktorá mi dala tú najlepšiu výchovu." To sa však míňalo s tým, čo predvádzal na ihrisku. Vo francúzskej lige dostal trest za to, že udrel vlastného brankára. Taktiež v televízii nadával na reprezentačného trénera a na disciplinárke predstúpil a vyhlásil: "Idioti".

Vrcholom bol jeho legendárny kung-fu kop, ktorý si schoval na január 1995 a zápas s Crystal Palace. Vylúčený, išiel vedľa postrannej čiary. keď na neho jeden z výtržníkov pokrikoval - nedomyslel však, že je to Cantona, ktorý si to len-tak nenechá. Kráľ preliezol mantinel, vyskočil a zarazil kopačku do jeho hrudníku. Potom prišli na rad päste. "Mal som mu naložiť ešte viac. Veľa ľudí určite sníva o tom, že by tieto individuá nakopali," neľutoval. Dostal osemmesační trest a vypadol z reprezentácie.

"Mnoho hráčov strieľa góly, ale kto pozná ten pocit skočiť a kopnúť do chuligána? To nevidíte každý deň. To je život. To som ja."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články