Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Fico bol skontrolovať šťadión v Trnave

Doterajší priebeh prác na výstavbe futbalovej City Areny - Štadióna Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok ocenil počas kontrolného dňa premiér Robert Fico.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V sprievode predsedu predstavenstva investorskej spoločnosti City-Arena, a. s., Pavla Adamca a spolu s ministrom školstva Petrom Pellegrinim, prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánom Kováčikom, splnomocnencom vlády pre mládež a šport Dušanom Galisom vyšiel na vrchné stupne rozostavanej južnej tribúny a z výšky zhruba 5. podlažia si prezrel stavenisko. Otestoval i sedačky, ktoré budú na tribúnach inštalované.

Premiér vyjadril spokojnosť nad tempom výstavby, ktoré je v zmysle harmonogramu a smeruje k tomu, že začiatkom septembra 2015 sa odohrá na štadióne prvý medzištátny zápas. Ocenil, že výstavba dáva pracovnú príležitosť zhruba 300 pracovníkom denne, v záverečných fázach by to malo byť 500 až 1000 ľudí. Je rád, povedal, že spoločný projekt vlády a futbalového zväzu na podporu rekonštrukcie spolu 21 štadiónov na Slovensku má v Trnave takúto podobu. Bude to podľa neho top futbalový stánok, miesto, ktoré v spojení s obchodným a kultúrnym centrom kultivuje návštevníka.

Podľa Adamca je v súčasnosti preinvestovaných celkovo 12,5 milióna eur, zemné práce a zakladanie sú na 93 percentách rozostavanosti, športová časť je na 45 percentách a komerčná na 42 percentách rozostavanosti. Do polovice júla sa prestavalo 140.000 m3 zeminy, použilo 13.000 m3 betónu, 2000 ton zemnej výstuže a 3600 m3 prefabrikátových konštrukcií. Betónové výstuže, použité pri zemných prácach a zakladaní dosiahli doteraz dĺžku spolu 1300 kilometrov, čo je podľa investora vzdialenosť do Ríma, odkiaľ má prísť na prvý slávnostný priateľský zápas klub Lazio Rím.

Predseda predstavenstva City-Arena dodal, že v súčasnosti sa zaoberajú myšlienkou dostavať aj západnú tribúnu štadióna. Tú do projektu prestavby nezahrnuli, nakoľko ju mesto krátko predtým rekonštruovalo. "Realita je taká, že s jej súčasnou podobou bude štadión vyzerať nedostavaný. Chceli by sme, aby mala štandard troch ostatných. Tým by sa počet miest zvýšil z terajších 19.000 miest na 30.000," povedal Adamec. Dodal, že otázka je v štádiu úvah, ako aj zdroje financovania tejto stavby. Ak by sa realizovala, išlo by o 2. etapu výstavby štadióna.

Základný kameň komplexu City Arena poklopali v septembri 2013. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek UEFA a FIFA, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celkové náklady sú okolo 72 miliónov eur. Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur, z tejto dotácie je nateraz vyčerpaných 2,5 milióna eur. Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom a v jeho blízkosti za jedno euro. Štadión Antona Malatinského investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava. Investor City-Arena, a. s., Trnava patrí do developerskej skupiny Euro Max Slovakia.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články