Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

PREVIEW Bílí andelé v derby so Slovanom: Megašláger sľubuje veľkú futbalovú lahôdku!

BRATISLAVA - Najväčšie futbalové derby na Slovensku sa blíži. Trnavský Spartak vyzve na domácom štadióne úhlavného rivala z hlavného mesta, bratislavský Slovan.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V poradí už 137. derby sa uskutoční v sobotu 19. augusta na štadióne Antona Malatinského - City Aréna. Naštartovaní futbalisti, ktorí pod vedením nového trénera Nestora El Maestra ešte nestratili ani bod, privítajú odvekého rivala.

Oba tímy sa na derby dôkladne pripravujú a lákajú svojich fanúšikov na štadión. V Trnave by sa tak mohla zísť slušná návšteva. Tú ale nepodporí tvrdé jadro fanúšikov z Trnavy, ktorí aj naďalej odmietajú navštevovať domáce zápasy Spartaka. Naopak, v sektore hostí by nemala chýbať početná skupina fanúšikov z Bratislavy, ktorí organizujú spoločný vlakový výjazd z hlavného mesta.

Portál futbalovysvet.sk vám prináša porovnanie oboch futbalových klubov pred veľkým derby. Spoločne sa pozrieme na jednotlivé posty, príchody nových posíl či realizačný tím oboch tímov.

Slovan má kvalitu, tá ale zatiaľ spí!

Slovanisti disponujú veľmi kvalitným kádrom, no hráči akosi stále nedokážu preukázať svoje schopnosti. Do mužstva pribudlo viacero zvučných mien ako napríklad Filip Hološko, Ibrahim Rabiu či nová akvizícia, Dávid Holman z maďarského Debrecínu. Prvý menovaný sa už fanúšikom ukázal. Rabiu s Holmanom svoju šancu ešte len dostanú. Zatiaľ ale hra Bratislavčanov neodzrkadľuje kvalitu kádra akou Slovan disponuje, čo sme mali možnosť vidieť i v Európskej lige.

Na druhej strane stojí trnavský Spartak. Ten po výmene realizačného tímu začal aj s prestavbou kádra. Do tímu ale neprišli žiadne zvučné mená a naopak, z tímu sa porúčali hráči ako Jakubech, Halilovič, Tambe, Schranz, Sloboda či Čögley. El Maestro do tímu priviedol nové posily na čele s Tomášom Brigantom či rakúskym útočníkom Marvinom Eghom. Žiadne svetoborné mená, no ako je vidno na výsledkoch Trnavčanov, nový tréner poskladal naozaj konkurencie schopné mužstvo.

Brankári

Adam Jakubech odchytal v tejto sezóne iba jedno kolo a ihneď sa porúčal. O jeho služby totiž prejavil záujem francúzsky klub OSC Lille a taká ponuka sa iba ťažko odmieta. Spartak tak mal neľahkú úlohu - nahradiť skvelo chytajúceho brankára reprezentačnej dvadsaťjednotky. Riešenie ale prišlo okamžite a zdarma. Do brány sa postavil devätnásťročný Martin Vantruba a ukázal, že nie vždy musí byť riešením kupovanie nových hráčov. Svojimi dobrými výkonmi si získal miesto v základnej zostave a môže tak ísť v šľapajách svojho predchodcu.

V bráne Slovana Bratislava je takisto veľmi mladý brankár. Dvadsaťročný Dominik Greif vytlačil z brány skúseného Jána Muchu a stal sa jednotkou v belasom drese. Rovnako ako Vantruba podáva naozaj kvalitné výkony a slovenská reprezentácia sa tak na poste brankára naozaj nemá čoho báť.

Obrana

Trnavská obrana fungujte v tejto sezóne zatiaľ naozaj dobre. V strede ju riadi skúsený Boris Godál, ktorý takisto dokáže strieľať i góly. Kolegu mu na stopérovi robí tridsaťročný Martin Tóth. Na kraj obrany má Spartak pripravených Kadleca s Čonkom.

Naopak v zadných radoch Slovana to zatiaľ príliš nefunguje. Navyše, v poslednom zápase proti Dunajskej Strede sa zranil reprezentačný stopér Kornel Saláta a jeho štart je tak otázny. V strede tak pravdepodobne nastúpi Rundič s novou posilou, bulharským reprezentantom Vasilim Božikovom. Na ľavej strane obrany tréner Vukomanovič stále nemôže počítať so službami Františka Kubíka, ktorý laboruje so zranením, no takisto sa šušká aj o jeho odchode do Poľska. Srbský lodivod tak bude musieť zložiť kraje obrany z trojice Sekulič, Kotula, Chouchoumis.

Záloha

Oba tímy používajú rovnaké rozostavenie v strednej časti poľa s dvoma defenzívnymi stredopoliarmi a vysunutou trojicou. Zatiaľ čo v Trnave tento štýl hry prináša ovocie, Bratislavčania sa nevedia presadiť proti brániacim tímom a prišiel tak o body v Senici aj doma s Dunajskom Stredou. Jedinou výraznou postavou v zálohe belasých je Joeri de Kamps. Vukan Savičevič sa zatiaľ hľadá a na krajoch hrajúci Hološko s Čavričom nie sú tak výrazní, ako by Slovan potreboval. Stred poľa by tak mohli vystužiť Rabiu s Holmanom, no zatiaľ čo prvý menovaný určite nenastúpi, štart druhého je otázny.

Zálohu Spartaka zatiaľ dobre riadi kapitán Greššák a darí sa i mladým ofenzívnym záložníkom Jirkovi a Mihálikovi. Tréner El Maestro zrejme našiel ideálnu zostavu pre trnavský Spartak, ktorá by do "malého Ríma" mohla priviesť úspechy.

Útok

Zrejme jediná pozícia, na ktorej to Slovanu zatiaľ naozaj funguje. Jakub Mareš strieľa gól za gólom a jeho príchod z Ružomberka sa belasým naozaj vyplatil. I Spartak má ale svojho kanoniera. Marvin Egho strelil už dva ligové góly a pridal i polčasový hetrik v pohárovom zápase. Obaja tak budú veľkou hrozbou pre obrany súpera.

Realizačný tím

Oba celky vsadili na zahraničných trénerov. Trnavčania po odchode Miroslava Karhana dotiahli mladého tridsaťštyriročného srbského trénera so skúsenosťami z Bundesligy, ktorý naposledy pôsobil ako asistent trénera vo viedenskej Austrii. Rovnako asistenta robil aj v tímoch Schalke 04, Hamburger SV a Hannover 96. Na post asistenta trénera v Trnave si Nestor El Maestro privolal iba dvadsaťštyriročného brata Nikona El Maestra.

Aj napriek dobrému štartu do sezóny zostáva El Maestro nohami na zemi: "V klube nikto o titule nehovorí, musíme sa krok za krokom zlepšovať. Skok zo šiesteho miesta na prvé je utópia. Obzvlášť, ak skončíte 30 bodov za víťazom ligy. V našom, ani iných kluboch sa až tak veľa odvtedy nezmenilo. Áno, sezóna je teraz iná, ale musíme ísť postupne a stále zlepšovať naše výkony. Titul je momentálne vzdialený," citoval trénera Spartaka Trnava portál trnavskyhlas.sk.

Aj v Bratislave vsadili na srbskú kartu. Od roku 2016 je trénerom Slovana Ivan Vukomanovič, ktorý predtým trénoval v belgickom Standarde Liège. V lete podpísal so Slovanom nový kontrakt a odmietol tak ponuku z anglického Birminghamu City. Asistenta mu robí Vladimir Radenkovič.

Posledné vzájomné zápasy

V minulej sezóne sa oba celky stretli trikrát. Dvakrát sa hralo v Trnave a raz v Bratislave. Ani raz ale neplatilo pravidlo môj dom, môj hrad. Domáce prostredie najprv nevyužila Trnava, keď sa 27. augusta 2016 zrodila iba bezgólová remíza. V decembri toho istého roku sa Spartaku podarilo zvíťaziť v Bratislave, keď jediným gólom zápasu rozhodol Tambe. V apríli tohto roku Slovan vrátil Spartaku prehru aj s požičaním a v Trnave zvíťazil vysoko 3:0 po góloch Čavriča, de Kampsa a Kôňu.

Fanúšikovia

V Trnave sa chystá futbalový sviatok a tomu by mohla nasvedčovať i návšteva na štadióne Antona Malatinského. Trnavský klub očakáva viac ako osemtisícovú návštevu, no bude sa musieť zaobísť bez tvrdého jadra fanúšikov, ktorí i naďalej odmietajú chodiť na domáce stretnutia.

Spartakovci navyše nerátali ani s návštevou z Bratislavy. V článku na webe spartak.sk klub informuje, že skupina fanúšikov z Bratislavy sa neočakáva. Tí ale do Trnavy predsa len zavítajú a to aj napriek tomu, že taktiež nenavštevujú domáce zápasy.

V "slovenskom Ríme" by tak mohla nastať naozaj zaujímavá situácia. Bude na modernom štadióne v Trnave počuť iba fanúšikov ŠK Slovan Bratislava? To zistíme už v sobotu o 18:30, kedy je naplánovaný výkop v poradí 137. derby medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava!

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články