Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Klub, ktorý potrebuje víťaziť, aby utíšil rivalov

Spartak Trnava delí už len krôčik od postupu do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. V ceste mu stojí švajčiarsky FC Zürich.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

História

FC Zürich bol založený v roku 1896 v jednom z najväčších miest vo Švajčiarsku, pričom vznikol spojením troch bývalých členov miestnych klubov (FC Turicum, FC Viktoria, a FC Excelsior). FC Zürich pôvodne začal ako športový klub so zameraním na veslovanie, box ale aj atleltiku či hádzanu. Neskôr majitelia videli potenciál vo futbale a tak sa na neho plne zamerali.

Prvý titul vo švajčiarskej Super League získal šesť rokov po založení v sezóne 1901-1902.

V dávnych rokoch sa FC Zürich ocitol aj v druhej lige, no vždy ukázal, že tam nepatrí a dokázal opätovne postúpiť vyššie.

Zlatá éra FC Zürich

Najlepšie chvíle klubu boli od roku 1960 do 1981. Vtedy za FC Zürich hrali veľké mená, napríklad Kobi Kuhn, Fritz Künzle , Ilija Katic či René Botteron. Švajčiarsky hviezdny klub sa môže pochváliť, že v tom období vyhral sedem majstrovských titulov, päťk8rát sa stal víťazom národného pohára a tiež dvakrát dosiahol na semifinále Európskeho pohára majstrov. V sezóne 1963-1964 ho vyradil Real Madrid a v sezóne 1976-1977 zostal na štíte FC Liverpool.

Po úspechu pád!

Nič nie je večné a zistili to aj ľudia, ktorí pracovali v klube. Po zlatej éru prišiel čas, keď sa stratila forma a v roku 1988 spadol do druhej ligy. O dva roky sa vrátil medzi elitu a odvtedy z nej nevypadol. V rokoch 2000 a 2005 sa mu podarilo vyhrať národný pohár, čo znamenalo ďalšiu účasť v Pohári UEFA. Veľa vody tam ale nenamútil.

FC Zürich pevne medzi elitou

Zürich sa vo Švajčiarsku vypracoval medzi tímy s ktorými treba každý rok počítať v boji o popredné priečky. V rokoch 2006, 2007 a 2009 sa mu podarilo získať titul a pokoriť tak najväčšieho rivala FC Bazilej. Spolu s Grasshopper bojujú tieto tri kluby o popredné priečky ligovej tabuľky. Ich rivalita je skutočne obrovská a nikto si nič nedaruje, dokonca sa hovorí o veľkej vzájomnej nenávisti. Zápasy medzi týmito klubmi sú vždy vyhlásene ako vysoko rizikové a vzbudzujú veľkú pozornosť médií.

Forma

Švajčiari skončili v minulej sezóne na poslednom piatom postupovom mieste, znamenajúceho účasť v play-off Európskej ligy a zároveň získali národný pohár. Nakoľko boli nasadení priamo, nevieme posúdiť ich aktuálnu formu v pohárovej Európe, no v lige získali v piatich zápasoch 12 bodov a so skóre 10:7 sa nachádzajú na druhom mieste. Ich posledné ligové vystúpenie sa skončilo prehrou 1:4 s Bazilejom.

„Spartakovci“ dostali prijateľného, no nie ľahkého súpera. FC Zürich rozhodne nepatrí medzi futbalových trpaslíkov. Tento klub má veľké skúsenosti a pôsobí v kvalitnej lige. Zhodou náhod, ani Zürich neodohrá domáce stretnutie na svojom štadióne, ktorý bude v tom čase hostiť atletický míting Diamantovej ligy. Zápas a odohrá na štadióne v St. Gallene s kapacitou 19 694 miest. Prvé stretnutie sa odohrá v Senici, konkrétne 21. augusta o 20:00.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články