Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov MS: Holandsko

Ako ďalšiu v poradí Vám prestavíme reprezentáciu "Oranjes" z krajiny tulipánov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prvé zápasy a začiatky

Oranjes odohrali svoj historicky prvý duel v roku 1905, kde v Belgicku hrali proti domácemu výberu a vyhrali 1:4. Taliansko bolo dejisko Majstrovstiev sveta v roku 1934 a tam sa prvý krát ukázali aj hráči Holandska. Turnaj nebol úspešný a ani ten o 4 roky vo Francúzsku. Potom však prišiel reprezentačný útlm, ktorý trval 20 rokov a holandskí tak stratili 6 turnajov. Veľký "comeback" predviedli v roku 1974, kde na MS v Nemecku obsadili skvelé 2.miesto. Strieborné medaile sa stali osudné pre oranžovo-bielych, pretože len tento kov zatiaľ Holandsko získalo. Už spomínané MS 1974, potom nasledovne 1978 a naposledy 2010 v JAR, kde vo finále o treťom zisku striebra rozhodli Španieli, držitelia trofeje. Čiže suma-sumárum, 9 účastí a 3x striebro.

Kvalifikácia do Brazílie

Holandsko postúpilo zo skupiny "D" v zložení Rumunsko, Maďarsko, Turecko, Estónsko a Andorra z prvého miesta, ani niet divu keďže konkurencie schopného súpera los nepriniesol. Po 10 zápasoch svietilo na výhry: 9 a remízy: 1, bez straty všetkých bodov poľahky si prebilo cestu do Brazílie.

Kouč a hviezdy z krajiny tulipánov

Posledná oficiálne účasť na niečom veľkom bude pre trénera Van Gaala práve Brazília. Už známi ako nový tréner Manchestru United, no do konca Majstrovstiev je na lavičke Oranjes stále domáci tréner Louis Van Gaal. Ako opory mu poslúžia hráči z celej Európy a veru jedno meno lepšie ako druhé. Stačí len vymenovať pár mien Holandskej ofenzívy ako Arjen Robben, Robin Van Persie alebo Klaas-Jan Huntelaar a už vieme, ktorá bije. Medzi záložné rady musíme zaradiť Wesleyho Sneidera či van der Vaarta. Post brankára háji Keneth Vermeer.

Prvenstvá a rekordmani

Najviac štartov má v drese Holandska ven der Sar, ktorý ich má 130. Najlepší strelec je kanonier "Red Devils" Robin van Persie so 41 zásahmi.

Štatistiky na záver

Najväčšia výhra: 11:0(Amsterdam, repre. stretnutie HOL-San Maríno, 2.9.2011)

Najväčšia prehra: 2:12(Haag, zápas Holandsko-Anglicko, 1.4.1907)

Uvidíme, ako si Oranjes na MS budú viesť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia