Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO MS2002: Brazílska samba, francúzska hanba či kórejský podvod

BRATISLAVA - Predstavujeme vám novú pravidelnú rubriku s názvom Návrat. Spolu s našim portálom sa vrátite k tým najdôležitejším zápasom, turnajom či okamihom v histórii futbalu. V našom prvom vydaní sa pozrieme na posledný brazílsky triumf na svetovom šampionáte.
Zdroj: FIFA.com
Zdieľajte:

Majstrovstvá sveta vo futbale 2002 boli sedemnáste majstrovstvá sveta v dejinách futbalu. Finálový turnaj sa v tomto roku odohral na ázijskom kontinente, konkrétne v Japonsku a v Kórejskej republike. Vôbec prvýkrát v histórii sa tak šampionát konal v dvoch krajinách súčasne! Automaticky tak do šampionátu boli zaradené tímy Japonska a Južnej Kórei, a takisto aj obhajca titulu, Francúzsko. Bol to prvý šampionát mimo územia Európy alebo Ameriky a posledný, na ktorý sa priamo kvalifikoval aktuálny majster sveta.

Skupinová fáza – francúzske fiasko

32 tímov sa rozdelilo do ôsmich skupín a hneď v tej prvej sme boli svedkami obrovského šoku pre futbalový svet. Obhajca titulu z Francúzska skončil v skupine A na poslednom mieste so ziskom iba jediného bodu (za bezgólovú remízu s Uruguajom) a prekvapivo aj bez jediného streleného gólu. Skupinu vyhralo prekvapivo Dánsko, ktoré dokázalo poraziť Francúzov (2:0) i Uruguaj (2:1) a remizovalo s druhým Senegalom 1:1. Na treťom mieste skončil Uruguaj so ziskom dvoch bodov.

Skupina B nepriniesla veľké prekvapenia. Suverénne ju pred Paraguajom, Južnou Afrikou a Slovinskom vyhrala reprezentácia Španielska. Kuriózna situácia nastala na druhom mieste. Tam sa totižto ocitol Paraguaj so 4 bodmi a skóre 6:6 a takisto Južná Afrika so skóre 5:5. Keďže vzájomný zápas skončil remízou 2:2, o postupujúcom rozhodol gól Nelsona Cuevasa (Paraguaj), ktorý zvyšoval proti Slovinsku na konečných 3:1 a Paraguaj tak postúpil vďaka väčšiemu počtu strelených gólov.

V skupine C dominovala Brazília, ktorá súperom nasúkala 11 gólov a bez prehry postúpila do vyraďovacej fázy. Na druhom mieste skončilo vďaka lepšiemu skóre Turecko. Prekvapenie priniesla skupina D, kde domáca Južná Kórea dokázala nazbierať v troch zápasoch 7 bodov a postúpila z prvého miesta. Druhé miesto sa ušlo Spojeným štátom americkým, ktoré mali o bod viac ako Portugalsko a Poľsko.

Prečítajte si aj: 48 krajín, 16 skupín či postup cez penalty: FIFA schválila revolučné zmeny na MS 2026

V skupine, v ktorej sa nachádzali Nemci, Íri, Kamerunčania a reprezentanti Saudskej Arábie, sme nevideli žiadne väčšie prekvapenie. Nemecko si so skóre 11:1 postrážilo prvé miesto, druhý skončili Íri. Robbie Keane bol jedným z dvoch hráčov, ktorému sa na tomto šampionáte podarilo streliť gól Nemecku (druhým bol Ronaldo).

Ako skupina smrti bola označovaná skupina F, kde sa stretli Švédi, Angličania, veľký favorit z Argentíny a outsider z Nigérie. Skupinu napokon vďaka lepšiemu skóre s piatimi bodmi vyhrali Švédi pred druhým Anglickom. Favorit z Argentíny sa po zisku 4 bodov musel so šampionátom rozlúčiť.

Skupinu G vyhrali ambiciózni Mexičania pred Talianmi. So šampionátom sa lúčilo Chorvátsko a Ekvádor. Japonci prekvapivo dominovali v skupine H. Nazbierali sedem bodov a postúpili z prvej priečky. Druhí skončili Belgičania, ktorí si to o postup rozdali v priamom súboji s Ruskom (3:2). Tunisania sa lúčili po zisku iba jediného bodu.

Vyraďovacia fáza – veľká kórejská rozprávka alebo podvod?

Prečítajte si aj: VIDEO Gól roka 2016 poprel zákony fyziky: Jeho autor čítal ďakovnú reč z mobilu, gratuloval mu aj premiér

Po skupinovej fáze plnej prekvapení prišla na rad fáza vyraďovacia. V tej sme boli svedkami ďalších prekvapivých výsledkov. Do štvrťfinále postúpili Nemci po výhre s Paraguajom (1:0). Američania dvoma gólmi ukončili pôsobenie Mexika na šampionáte. Španieli vyradili Írov až po penaltovom rozstrele. Anglicko pohodlne vyradilo Dánsko (3:0) a ani Brazília (2:0 vs Belgicko) nepripustila zaváhanie. Turci po rýchlom góle vyradili sklamaných Japoncov. Prekvapil nováčik zo Senegalu, ktorý z turnaja po predĺžení vykopol Švédsko.

Najväčším prekvapením osemfinále ale bolo vyradenie Talianska, o ktoré sa postarala Južná Kórea. Práve v súvislosti s týmto zápasom sa objavili informácie, že sa malo jednať o jeden veľký podvod. Zápas poznačil výkon rozhodcu Byrona Morena (Ekvádor), ktorý viackrát nepotrestal zákerné fauly organizátorskej krajiny a napokon i vylúčil hviezdu Talianov, Francesca Tottiho v 103. minúte. Zápas napokon v 117. minúte hlavou rozhodol Ahn. "Tento zápas sme mohli a mali vyhrať, no nebolo nám to umožnené," okomentoval talianske vyradenie tréner Talianov Giovanni Trapattoni.

To ale nebolo všetko. Južná Kórea dokázala vyradiť i Španielov. Tým nevyšiel ich už druhý penaltový rozstrel na tomto šampionáte, keď v ňom prehrali 3:5. I v tomto zápase sa ale ukázala kórejská bojovnosť, niekedy až za hranicami pravidiel futbalu.

Ďalej postupovali i favorizovaní Nemci cez Američanov (1:0), Brazílčania vyradili Anglicko po výhre 2:1 a Turci po predĺžení vyradili Senegal. Krásnym gólom sa vo štvrťfinále prezentoval Ronaldinho, ktorý takto luxusne nachytal Seamana na hruškách.

Kórejskú rozprávku ukončili až Nemci. Do finále ich posunul presný zásah Ballacka. Súperom Nemecka vo finále sa po výhre proti Turecku stala stále bez zaváhania idúca Brazília.

Kórea napokon skončila bez medailí. V zápase o tretie miesto proti Turecku už v 32. minúte prehrávala 1:3. Južná Kórea ešte dokázala v 93. minúte znížiť na 2:3, no bronz aj tak napokon putoval do Turecka.

Na vypredanom štadióne v Jokohame sa stretli Nemci s Brazílčanmi. Finále, ktoré rozhodovala talianska rozhodcovská legenda, Pierluigi Collina, rozhodol dvoma gólmi famózny strelec Ronaldo. Brazília, ktorá na šampionáte nestratila ani jeden bod, tak zaslúžene oslavovala svoj piaty a zatiaľ posledný triumf na svetovom šampionáte.

Šampionát v číslach:

Nemecký brankár Oliver Kahn sa vôbec ako prvý brankár v histórii stal najlepším hráčom svetového šampionátu a získal tak ocenenie Golden Ball. Doposiaľ sa to nepodarilo žiadnemu ďalšiemu brankárovi. Nemecká legenda na šampionáte inkasovala iba trikrát. Až dvakrát sa to ale podarilo Ronaldovi vo finále.

Najlepší strelec: Ronaldo (Brazília) – 8 gólov
Najlepší nahrávač: Michael Ballack (Nemecko) – 4 asistencie
Najlepší hráč (ocenenie Golden Ball): Oliver Kahn (Nemecko)
Najlepší mladý hráč: Landon Donovan (USA)

All-star tím šampionátu: Oliver Kahn (Nemecko) – Sol Campbell (Anglicko), Fernando Hierro (Španielsko), Roberto Carlos (Brazília) – Michael Ballack (Nemecko), Claudio Reyna (USA), Rivaldo, Ronaldinho (obaja Brazília) – El Hajdi Diouf (Senegal), Miroslav Klose (Nemecko), Ronaldo (Brazília), náhradníci: Rüştü Reçber (Turecko) - Hong Myung-bo (Južná Kórea), Alpay Özalan (Turecko) - Yoo Sang-chul (Južná Kórea) - Hasan Şaş (Turecko)

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovýsvet.sk, fifa.com

Diskusia

Podobné články