Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

St. Johnstone nemusí byť pre Trnavu konečnou

Spartak sa v treťom predkole Európskej ligy stretne so škótskym St. Johnstone, ktorý z predchádzajúceho predkola postúpil ďalej cez belgický Luzern.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Do Európy cez pohár

Futbalový klub St. Johnstone sídli v škótskom meste Perth a práve v tomto roku si pripomína 130. výročie od svojho založenia. Vo svojej dlhej histórii dokázal osemkrát zvíťaziť v dlhodobej ligovej súťaži, naposledy v sezóne 2008/09.

Tohtoročnú pohárovú miestenku si St. Johnstone zabezpečil víťazstvom v Škótskom pohári. Finále sa konalo v glasgowskom Celtic Parku a St. Johnstone si zmeral sily so svojim regionálnym rivalom Dundee United. Zápas sa skončil víťazstvom 2:0 pre trnavského súpera. Góly si rozdelili Anderson a MacLean, ktorý sa gólovo presadil aj proti Luzernu. Steven MacLean je rodákom z Edinburghu a v St. Johnstone pôsobí od roku 2012. Za ten čas stihol odohrať 58 zápasov a strelecky sa presadil 19-krát.
V útočnom dvojzáprahu hráva spolu s MacLeanom aj Stevie May. Ten je rodákom z Perthu a Škótsko reprezentuje v kategórii do 21 rokov. O jeho gólovej potencii vypovedajú i štatistiky, keďže v 54 zápasoch, ktoré odohral v drese St. Johnstone, dokázal streliť až 31 gólov!


Kanadský rodák reprezentujúci S. Írsko

Brankárskou jednotkou je 32-ročný kanadský rodák Alan Mannus, ktorý v klube pôsobí od roku 2011 a stihol odchytať už viac ako 100 zápasov. Mannus si päťkrát obliekol reprezentačný dres reprezentácie Severného Írska.

Okrem brankára Mannusa, ktorý sa narodil v Kanade, je tím zostavený výlučne z hráčov narodených na Ostrovoch. Okrem domácich Škótov nájdeme v tíme troch hráčov zo Severného Írska a jedného Íra.
Kapitánom mužstva je skúsený 33-ročný obranca Dave Mackay, ktorý v Perthe pôsobí od roku 2009. Pikantériou je fakt, že svoju seniorskú kariéru začínal u veľkého rivala, v Dundee United. Za St. Johnstone už odohral viac ako 200 zápasov a strelil v nich 11 gólov.

Trénerom je Tommy Wright, bývalý brankár, pre ktorého je St. Johnstone prvou legionárskou zastávkou, keďže predtým pôsobil len v Severnom Írsku. Za jeho najväčšie trénerské úspechy možno považovať dve pohárové víťazstvá – minulý rok v Škótsku a predtým s tímom Lisburn Distillery v Severnom Írsku.

St.Johnstone sa prebojoval do predkôl Európskej ligy už tretí raz za sebou. V roku 2012-13 stroskotal na tureckom Eskişehirspore, vlani nestačil na bieloruský Minsk. St. Johnstone hráva svoje domáce zápasy na McDiarmid Parku, ktorý bol postavený v roku 1989 a pojme vyše 10-tisíc divákov. Asi najväčšou udalosťou počas jeho existenie, bol koncert Eltona Johna, ktorý sa tam uskutočnil v roku 2008.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: perthstjohnstonefc.co.uk

Diskusia

Podobné články