Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Holanďania, ktorí zanechali silnú stopu v Manchestri United

Kto sa najviac z krajiny tulipánov presadil v histórii Manchestru United?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V doterajšej histórii Manchestru United hralo (hrá) na Old Trafforde len osem Holanďanov. Niektorí nezanechali dobrú stopu, iní zase naopak výraznú. Ktorí traja hráči sú podľa nášho výberu tí najúspešnejší v drese Červených diablov?

Edwin van der Sar

Po tom, čo v roku 1999 odišiel klubový klenot v bráne Red Devils Peter Schmeichel, fanúšikovia sa obávali, že dlho tak kvalitného brankára v United neuvidia. A šesť rokov to tak aj naozaj bolo. Až v roku 2005 priviedol Sir Alex Ferguson z Fulhamu Edwina van der Sara za približne 4 mil. eur. Najskôr sa očakávalo, že bude náhradník. No nebolo tomu tak...

Edwin pobudol na Old Trafforde šesť krásnych sezón, počas ktorých s klubom vyhral Ligu majstrov, niekoľko ligových titulov a domácich pohárov. Predovšetkým z týchto dôvodov, tak možno van der Sara zaradiť medzi legendárnych hráčov United. Po ročníku 2010/11 ukončil tento veterán ako 40-ročný v drese Manchestru United svoju kariéru.

Ruud van Nistelrooy

Naozajstný pán strelec! V 219 zápasoch strelil za United neskutočných 150 gólov. Hneď v prvej sezóne Premier League nastrieľal 23 presných zásahov, čo bol rekord v rámci zahraničných hráčov, ktorý neskôr prekonal o jeden gól Fernando Torres v drese Liverpoolu. Napriek tomu oproti van der Sarovi neoslavoval toľko tímových úspechov. V Manchestri sa dočkal iba jedného ligového titulu. Na Old Trefford prišiel v lete 2001 z PSV za takmer 29 mil. eur. United opustil o päť rokov neskôr a namieril si to do Realu Madrid. Potom si zahral ešte za nemecký Hamburger SV a španielsku Malagu. V júli 2012 ukončil svoju kariéru.

Dnes by sa van Nistelrooy možno už toľko v modernom poňatí futbalu nepresadil. Bol to totiž klasický gólový zabijak do pokutového územia. Vždy v správny čas na správnom mieste, vždy chladnokrvné zakončenie v súboji proti brankárovi, vždy sebaistý, ale aj patrične sebecký.

Robin van Persie

Ako posledného sme vybrali stále hrajúceho Robina van Persieho. O jeho kvalitách nie je ani pochýb. Na ihrisku ukazuje kvality elitného strelca, futbalovú inteligenciu a pre obranu súpera predstavuje vždy veľkú hrozbu. Tento hrotový útočník nevie len rozhodovať zápasy svojimi gólmi, ale taktiež vie veľmi dobre nahrať. Dňa 18. augusta 2012 Persie prestúpil k "Red Devils" z Arsenalu za približne 30 mil. eur. S United získal jeden ligový titul a taktiež sa stal víťazom anglického Superpohára. V drese United odohral zatiaľ 76 zápasov a strelil 48 gólov.

Teraz prišiel na Old Trefford ďalší Holanďan. Tento raz to nie je hráč, ale tréner. Zaradí sa van Gaal do zoznamu Holanďanov, ktorí priviedli Manchester United k zisku ďalších trofejí?

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Futbalový svet

Diskusia

Podobné články