Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ten, ktorého všetci milujú

V tomto magazíne z dielne futbalového sveta sa dozviete viac o jednom z najsympatickejších a najtalentovanejších hráčov vôbec, o nemeckom mohykánovi, ktorý stále odoláva miliónom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Sympatie a úsmev vždy a všade, to sú vlastnosti, ktoré by mal mať každý futbalista no ako všetci vieme, tak to nieje. Jeden je kontroverzný, druhý zas namyslený či menej viditeľný a čo tretí ? Ten je pokorný, pohľadný a blonďavý, áno, je to Marco Reus.

Marco sa narodil 31.5.1989 v Dortmunde, ako každý malý chlapec mal veľké sny a predstavy, ako by mohla jeho kariéra vyzerať, no nič nejde hneď. Ako 5 ročný začal v klube Post SV, ktorý sídlil v Dortmunde. O dva roky neskôr už pôsobil v mládeží Borrusie. Rôčky ubiehali a z Marca rástol elitný útočný stroj. V BVB však nepôsobil celý čas ako by ste si možno mysleli, keď mal 17 rokov, opustil rodný klub a pobral sa inde. Nebolo to zahraničie, ale malý nemecký klub Rot Weiss Ahlen. Prvý rok tam Marco hral v rezerve, veď mal len 18 rokov. Ahlen hral tej doby 3.najvyššiu Nemeckú súťaž. Gólovo sa veľmi nepresadzoval, no keď sa trafil, malo to úspech ako hrom. Napríklad keď v poslednom zápase sezóny hral Ahlen o postup do II.bundesligy, Marco strelil gól a Rot Weiss postúpili.

Z chlapca sa stáva chlap

Časy mladíka a futbalu na nižšej úrovni skončili, Marca čakala náročná výzva v podobe Borrusie, no nie Dortmund, ale M´Gladbach. S klubom z Borrusia Parku podpísal tej doby 4-ročný kontrakt a mala to byť jeho prvá Bundesligová skúsenosť. Ale ako sa z klasického futbalistu stala superhviezda ? Ako sa vlastne ukázal ? Okrem pravidelne skvelých výkonov v drese BMG sa sem-tam prezentoval aj v štýle "chyť ma ak to dokážeš", napríklad v zápase proti Mainzu 05 prebehol sám s loptou skoro 50 metrov a strelil svoj prvý bundesligový gól. Pod trénerom Lucianom Favre-om sa stal Marco základný člen zostavy, miesto v tíme si vybojoval aj extra formou, keď v 12 zápasoch sedemkrát skóroval. Nato, že mal 20 rokov, to bolo obdivuhodné. Počas skvelého obdobia v Gladbachu Marco predĺžil svoj kontrakt do roku 2015 a aktivovala sa jeho výkupná klauzula vo výške 18 miliónov €. Po troch sezónach ale opäť prišiel čas posunúť sa o krok vpred.

Návrat domov aneb Echte Liebe, Marco Reus !

Návrat strateného syna, aj takto bol pomenovaný opätovný angažmán v BVB, aj keď Marco predtým za A-tým nikdy nenastúpil. Bolo to v zimnom prestupovom období, presne 4.januára, keď Marco podpísal s BVB zmluvu na päť rokov a za jeho odchod M´Gladbach získal 17,1 milióna €, no čo by bolo lepšie ? 17 mega alebo Reus ? K návratu sa sám Reus vyjadril: Urobil som rozhodnutie posunúť sa vpred, ale až od ďalšej sezóny. Chcem hrať v klube, ktorý ma reálne šance na zisk titulu a hrať Ligu Majstrov, presne taký klub je BVB a vidím tieto šance tu. Tak ako teraz Robert Lewandowski, aj Marco v tej dobre podpísal v BVB už v januári, no k týmu sa pripojil v lete. Debut za "včielky" si odbil 24.augusta 2012 a hneď zariadil výhru nad Werderom Brémy 2:1. Zvláštna chvíľa prišla pre Marca v zápase, kde Borrusia zdeklasovala Borrusiu. Dortmund vyhral nad Gladbachom 5:0 a do listiny strelcov sa dvakrát zapísal aj Reus. Od roku 2012 Marco spoznáva aj Ligu majstrov, jeho hneď prvý duel bol proti Manchestru City, kde žlto-čierni vybojovali bod za remízu 1:1. Keďže v tej dobe bola Borrusia Dortmund dvojnásobným obhajcom Bundesligy, samozrejme chceli titul číslo tri. No Sezóna 12/13 ako iste viete, patrila nie len v domácej súťaži Bayernu Mníchov. Marco ale patril medzi TOP objavy a ukazoval to aj na ihrisku, že nielen tak pre nič za nič patril medzi najlepších v Dortmunde. Spolu s Robertom Lewandowskim a Mariom Gotzem tvorili fantastický útočný trojlístok, ktorý sa však rozpadol, z troch ostal jeden. V Lige majstrov to Kloppovi chlapci dotiahli až do finále, kde s Bayernom prehrali 2:1.

V sezóne 13/14, čiže v minulej, bol Marco už bez svojho parťáka z hviezdnej dvojice "Gotzeus", Maria Gotzeho, ktorý oblieka farby Bayernu. O tejto dvojke sa zaujímavo vyjadril aj Franz Beckenbauer: Marco a Mario sú najlepšia dvojica záložníkov na svete, ich spolupráca je geniálna". Niežeby som ja spochybňoval slová pána Beckenbauera, no táto spolupráca už nefunguje. V minulej sezóne sa tak ofenzíva BVB opierala poväčšine o Reusa a Lewandowskeho. Marco počas tejto sezóny žiaril a ešte viac potvrdil rolu jedného z najväčších objavov vo futbale vôbec.

Tak uvidíme, ako sa Marcovi dariť ďalej, ako to všetko dopadne ? Ostane ako jediný srdciar z bývalej trojice hviezd alebo sa posunie ešte vyššie ? Uvidíme.

Reus a Nationalelf

Tak ako klubovej, aj na reprezentačnej úrovni Marco zažiaril postupne, 6.5.2010 bol prvýkrát povolaný do seniorského tímu Nemecka na priateľský zápas proti Malte no nezahral si, debut si odbil o rok neskôr proti Turkom a prvý gól prišiel 25.mája 2012 pri výhre 5:3 nad Švajčiarskom. O ten najväčší zážitok Reus ale prišiel, keď si len pár dní pred odletom do Brazílie nešťastne poranil kotník a MS preňho skončili.

Nuž, čo dodať, Marco je jeden z najlepších futbalistov sveta a ešte nás určite neraz prekvapí svojím umením. Tento hráč si nemusí získavať fanúšikov hrou, získal si ich srdcom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články