Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Nemecká cesta na vrchol

V tomto článku z dielne futbalového sveta si spoločne zaspomíname na nie až tak staré časy. Vrátime sa späť do 16.júna, kedy začala cesta už dnes platných majstrov sveta 2014.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Nemci, sympatická parta okolo Jogiho Lowa vstupuje do turnaja ako jeden z hlavných ašpirantov na zisk trofeje. Len pár dní pred odletom do Brazílie ich však zastihla zlá správa, zranenie Marca Reusa. Trochu oslabení, no stále s jedným z najsilnejších kádrov sa nemecká družina vydala plniť si sny. Turnaj sa môže začať, najprv sa však trebalo dostať cez základnú skupinu, kde ešte skôr boli Nemecku pridelení súperi ako Portugalsko, USA a Ghana. Pre väčšinu, priznám sa aj pre mňa, boli jasní postupujúci samozrejme Nemci a potom Portugalsko. Práve medzi týmito dvoma velikánmi sa hral prvý zápas skupiny.

Celá krajina z Pyrenejského polostrova sa spoliehala hlavne na svoju veľkú hviezdu z Madridu- Cristiana Ronalda. Žeby začali Nemci pomaly ? V tomto zápase určite nie, po 90.minútach na ukazovateli svietil jasný stav 4:0, na ktorom mal hlavnú zásluhu vtedy troj-gólový a najlepší strelec nemeckého výberu na MS, Thomas Muller. Portugalské Seleccao odchádzalo z ihriska sklamané a "Nationalelf" mala za sebou prvý dôležitý krok. O pár dní na to prišiel zápas s Ghanou, ktorý bol pre fanúšikov Nemecka v takomto poradí: nudný-fantastický-hororový-dramatický-uspokojivý. Nemecká jedenástka sa síce ujala vedenia, no africké mužstvo vývoj stretnutia otočilo a jedno šťastie, že Nemecko má stále Mira Kloseho, ktorý okrem gólu na 2:2 vtedy dorovnal aj svetový rekord v počte strelených gólov na MS(15). Nemecko-Ghana 2:2. Zápas proti USA bol posledný v skupine a všetko ešte bolo otvorené, teoreticky mohli postúpiť aj Portugalci. Výber Jurgena Klinsmanna potrápil Nemecko dokonale, no to by Nemci nemohli mať Thomasa Mullera, ktorý jediným gólom v zápase zaistil svojim postup do osemfinále a prvé miesto v skupine.

OSEMFINÁLE

Ou, rýchle "Púštne líšky" budú súperom Nemecka, samozrejme papierové aj teoretické predpoklady ukazovali jasne v prospech Nemecka, no na ihrisku to tak nevyzeralo. Až v prvom nadstavení sa Nemecko ujalo vedenia gólom Andrého Schurrleho, dovtedy mohli Nemci kľudne prehrať, pretože aj Alžírsko malo parádne šance. V 120.minúte ešte pridal poistku Mesut Ozil, no o minútu neskôr neodbitné líšky pridali aspoň čestný úspech. Nemecko-Alžírsko 2:1(0:0)

ŠTVRŤFINÁLE

Že vraj prvý ozajstný súper Nemecka ? Pravdepodobne áno, pretože Francúzska garda predvádzala na MS skvelé výkony a bol čas postaviť sa Nemcom. Zápas som mal možnosť sledovať v Nemecku a verte, že len tí najodvážnejší hneď povedali kto postúpi. Na prvý gól sme nemuseli ani dlho čakať, pretože hneď v trinástej minúte sa krásnym priamym kopom prezentoval Toni Kroos a svoje hlavičkové nadanie vo vzduchu ukázal Mats Hummels, 1:0. Stav sa od vtedy nezmenil a "Lowovci" sa mohli chystať na domácich. Nemecko-Francúzsko 1:0

SEMIFINÁLE

Predčasné finále ! Koniec Nemecka na šampionáte ? Aj takéto boli ohlasy na prvý semifinálový duel Nemecko-Brazília. Zápas sa začal a v Brazílii sa zastavil čas. Prvé minúty síce patrili domácim, no potom to prišlo, explózia, debakel, náklad, výbuch, skrat Brazílie si vysvetlite ako chcete. Dvadsať minút stačilo na náskok 5:0. Popritom ešte Miro Klose prekonal svetový rekord v počte gólov na MS, má ich k dnešnému dňu 16. Piskot, sklamanie a plač, len to bolo poväčšine vidieť a počuť na štadióne v Belo Horizonte. Po polčase sa nemecký delostrelecký oddiel síce trochu utiahol, no rýchlik a šikovný žolík André Schurrle pridal ešte dva góly. Áno, musíme uznať čestný zásah Seleccaa, mladík Oscar v posledných sekundách upravil skóre na 1:7. Po tomto zápase všetci odpísali Brazíliu, tréner Scolari vzal vinu na seba, útočník Fred pravdepodobne ukončil v pomerne mladom veku reprezentačnú kariéru. Ako viaceré média napísali: Túto prehru si budú pamätať aj detí našich detí. Alebo, nejde o to vypadnutie, ale o tú prehru.

FINÁLE

Keďže sa v druhom zápase posledných štyroch z postupu po penaltách tešili hráči Argentíny, o tretie miesto zabojovali Brazílčania s Holandskom, ktorému to bolo "ukradnuté" no nakoniec zverenci Louisa van Gaala potupili Brazíliu ešte viac výhrou 3:0 a ziskom bronzu. No späť k Nemecku a vysnenému finále. Podľa viacerých zdrojov sa Argentína s hviezdnym Lionelom Messim ocitla vo finále čisto náhodne a s obrovskou dávkou šťastia. Nuž boli tam, tak išli po výhru. Hlavný rozhodca Nicola Rizzoli fúkol do píšťalky a zápas sa začal. Argentína mala na gól väčšiu príležitosť, bolo ich dokonca viac, čo spálili postupne Higuaín, Messi a Palacio. Išlo sa do predĺženia, "Albicelestes" dostriedali už v prvých 90.minútach no Low mal stále eso v rukáve, ktoré mu ani lepšie vyjsť nemohlo. Tesne pred koncom, asi v 89.minúte, sa dostal na ihrisko Mario Gotze, ktorý vystriedal Mira Kloseho. V 113.minúte prišiel jeho čas, po excelentnom prechode Schurrleho a po centri dostal k dorážke mladý 22-ročný záložník Bayernu Mníchov, čo chýbalo ? Približne 10 minút po góle sa zápas skončil a my sme spoznali víťaza 20. majstrovstiev sveta. Pre Nemecko štvrtá hviezda, pre jeho hráčov životný zápas. Tešili sa všetci zároveň so speváčkou Rihanou alebo kancelárkou Angelou Merkelovou.

MAJSTER SVETA 2014- NEMECKO, GRATULUJEME

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články