Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Nemecko je novým majstrom sveta

Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Vo finále na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení a vybojovali si už ich štvrté svetové zlato po rokoch 1954, 1974 a 1990. O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte predĺženia.

Na tróne pre svetových šampiónov Nemci vystriedali Španielov, ktorí získali ich prvý titul pred štyrmi rokmi v JAR. Prvýkrát v histórii MS sa stalo, že európske mužstvo získalo zlato na americkom kontinente. Argentína má tak stále "iba" dva tituly, v roku 1978 z domáceho turnaja, resp. z Mexika 1986.

Tréneri finalistov Joachim Löw aj Alejandro Sabella pôvodne chceli poslať do ohňa finálového duelu rovnaké zostavy ako v semifinále. Trojnásobní majstri sveta z Nemecka ale museli tesne pred zápasom urobiť jednu vynútenú zmenu. V rozcvičke si zranil lýtko Sami Khedira a jeho miesto zaujal Christoph Kramer. Smola Nemcov pokračovala, Kramer po tvrdom zákroku protihráča do hlavy nemohol pokračovať, hoci chcel, a v 31. minúte ho musel vystriedať Andre Schürrle. Európania mali na hrote 36-ročného veterána Miroslava Kloseho. Kapitán Philipp Lahm opäť nastúpil na poste pravého obrancu.

Argentínska zostava sa nezmenila. Dvojnásobní majstri sveta Albiceleste nastúpili bez útočníka Sergia Agüera a nedoliečeného stredopoliara Angela Di Mariu.

MS v Brazílii, finále:

Nemecko - Argentína 1:0 po predĺžení (0:0)

Gól: 113. Götze, ŽK: Schweinsteiger, Höwedes - Mascherano, Agüero. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 74.738 divákov.

zostavy a striedania:

Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) - Müller, Kroos, Özil (120. Mertesacker) - Klose (88. Götze)

Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Perez (86. Gago), Mascherano, Biglia - Messi, Lavezzi (46. Agüero) - Higuain (78. Palacio)

Na Maracane to bolo v prvom polčase dobýjanie argentínskej žuly nemeckým strojom. Nemci mali územnú prevahu, usadili sa na polovici súpera a trpezlivo sa snažili kombinačne vyšachovať kompaktnú a dobre si pomáhajúcu defenzívu Juhoameričanov. Tí podľa očakávania expertov prenechali iniciatívu rivalovi a čakali na rýchly brejk. Prvá obrovská šanca prišla v 21. minúte, keď Kroos nepochopiteľne hlavičkoval späť svojmu brankárovi, tam bol ale zabudnutý Higuain, ktorý išiel sám na Neuera, no strela mu vôbec nesadla. Po polhodine sa viac osmelila aj Argentína. V 30. minúte Higuain po centri s chuťou hrajúceho Lavezziho strelil gól, ale z ofsajdu. Potom skúsil Messi prehodiť cez stred loptu do jasnej šance spoluhráčovi, ale Nemci odvrátili na roh. V 38. minúte zakončil Schürrle, ale Romero vyrazil a pískal sa aj ofsajd. V 40. minúte sa do šance prebil Messi, z ostrého uhla chcel ešte prihrať, ale loptu opäť odvrátil Boateng. Na konci polčasu slabo a do stredu brány pálil Kroos a potom prišla najväčšia šanca Nemcov, keď po centri Kroosa vo výskoku hlavou napálil loptu do pravej tyče Höwedes.

Do druhého dejstva prekvapujúco nahradil Lavezziho Agüero a Argentínčania mohli udrieť ako prví. To výborná Bigliova prihrávka za chrbát Boatenga našla Messiho, ten vo výbornej pozícii zakončoval pred Neuerom, ale jeho strela na vzdialenejšiu žrď o centimetre minula bránu. V ďalších fázach hry už mali Nemci o čosi menej držanie lopty. Zaujal aj tvrdý obranný zákrok brankára Neuera, ktorý vybehol hasiť pred Higuainom a tvrdo ho zostrelil za šestnástkou, faul sa však nepískal. Aktéri sa stále sústredili na snahu najmä sa vyhnúť osudovej chybe. Takmer sa tak stalo v 62. minúte po zlej rozohrávke Demichelisa Schürrle nacentroval Özilovi, ten ale strieľal mizerne. V 71. minúte sa po šťastnej kombinácii cez stred argentínskej obrany dostával do pozície Schürrle, ale nedokázal zakončiť. V 75. minúte sa pokúsil vytvoriť si parketu Messi, ale jeho obstrel išiel vedľa. A jeho individuálna akcia mu nevyšla ani o pár minút neskôr. V 80. minúte po prihrávke Özila dlho váhal so zakončením Höwedes a tak obrana súpera odvrátila. O ďalšie dve minúty sa nepodarilo zakončenie z hranice 16-ky ani Kroosovi. Zápas tak dospel do predĺženia, už tretieho vo finále MS za sebou.

A to začalo zostra, skóre mohol otvoriť Schürrle, ale Romero vytiahol výborný zákrok. Odpovedať sa pokúsil Agüero, no jeho prienik skončil nepodarenou strelou. Rozhodnutie mal na kopačke v 97. minúte Palacio, center Roja podcenil Hummels, ale argentínsky útočník zle loboval cez Neuera. O zlate sa rozhodlo v 113. minúte, Schürrle naviazal na ľavej čiare trio hráčov súpera, prehodil na voľného Götzeho a ten strelou ľavačkou otvoril skóre a rozhodol o štvrtom titule majstrov sveta pre Nemcov. Nič na tom nezmenili ani dva posledné strely Messiho nad bránu víťazov v posledných minútach finále.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články