Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Muž, ktorý prepísal históriu

MS nie sú len dejisko najlepších zápasov či skvelých výsledkov, ale aj príležitosťou dosiahnuť niečo, čo nikto nedokázal. Jeden skvelý triumf sa včera podaril veteránovi od Jogiho Lowa, Mirovi Klosemu.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Začneme od začiatku, Miroslav Klose na narodil 9.6.1978, čo značí, že k dnešnému dňu má 36 rokov. Dieťa poľských rodičov, mimochodom obaja boli profesionálni športovci, sa narodilo v Poľsku a od ôsmych rokov žije v Nemecku. Počas jeho bohatej kariéry žiaril v kluboch ako Kaiserlautern, Werder, Bayern Mníchov či ešte stále v Laziu Rím. Tam kde prišiel, tam stále strieľal góly. Za nemeckú reprezentáciu, ktorú uprednostnil pred poľskou, si odbil debut v kvalifikácií na MS 2002. Písal sa 24.marec 2001 keď hralo Nemecko proti Albánsku a v priebehu druhého polčasu sa Miro dostal do hry, po pár minútach už robil povestné "Salto-Klose" a tešil sa z prvého reprezentačného gólu. Na MS sa potom trafil až päť krát a proti Saudskej Arábií strelil hattrick. Tak vidíte, 12 rokov, 4 MS a 16 gólov, to je legenda Miro Klose.

Čo sa to vlastne stalo ? Čím sa stal Klose ? Dámy a páni, najlepší strelec v 84 ročnej histórií Majstrovstiev sveta. Ešte pred turnajom túto korunu kráľov strelcov hrdo nosil Brazílčan Ronaldo, ktorý má na konte 15 presných zásahov. Miro prišiel na svoj posledný veľký turnaj aby s Nemeckom niečo dosiahol, už sa aj stalo, keďže Nemci postúpili do finále. V základnej skupine sa strelec Lazia Rím dostal k slovu málo čo. Do zápasu proti Portugalsko nezasiahol no keď v druhom duely Nemci prehrávali s Ghanou 1:2 prišla jeho chvíľa. Nebol na ihrisku ani päť minút a skóroval, salto dopredu a na svete je 15.gól Mira na MS, klasika. Tretí a posledný skupinový zápas proti USA Klose začal tiež na lavičke no hneď v 46.minúte prišiel na pľac za stavu 0:0, Nemci nakoniec gólom Mullera vyhrali 1:0.

Vo vyraďovacej časti číslo jedna, osemfinále, dostali Nemci nepríjemné "Púštne líšky" z Alžírska a ako asi viete, nebolo to jednoznačné, do tohto zápasu Klose nezasiahol. Dostávame sa k štvrťfinále, Nemecko-Francúzsko, zápas ako hrom od ktorého všetci očakávali skvelý futbal. Legenda nemeckého futbalu v základnej zostave a môže sa ísť nato. Zápas Nemci zvládli gólom Matsa Hummelsa po brilantnom priamom kope v podaní Toniho Kroosa. Semifinále, krôčik k totálnej sláve, no súperom je domáca Brazília. Síce to v prvých minútach bolo v réžií kanárikov, od 10.minúty boli na ihrisku len hráči v čierno-červenej kombinácií. Po dvadsiatich minútach už Nemci viedli zásluhou Mullera a prišiel ďalší zásah. "Tooor, Miro Kloooooose", ozývalo sa zo všetkých barov a televízií, 16.gól na MS znamená osamostatnenie v rebríčku strelcov na tomto záverečnom turnaji. Už nemusím písať, ako zápas dopadol, už len z úcty pre Brazíliu.

A čaká nás finále, tam sa "Nationalelf" stretne s výhercom dnešného semifinále Argentína-Holandsko. Tak čo? Zvýši Miro Klose svoj strelecky účet ?

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články