Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Druhé semifinále nie je o nič menej atraktívnejšie ako prvé

Krajiny s veľkou futbalovou tradíciou Argentína a Holandsko zvedú v stredu v Sao Paule v druhom semifinále 20. MS v Brazílii príťažlivý súboj o postup na samý vrchol turnaja. Dvojnásobní majstri sveta z Argentíny čakajú na účasť vo finále 24 rokov, "Oranjes" ho hrali na predchádzajúcom turnaji v JAR, ale podľahli v ňom Španielom po predĺžení. Zápas v Corinthians arena ponúkne aj mimoriadne atraktívne mikrosúboje veľkých postáv z oboch táborov - ofenzívnych hráčov Arjena Robbena, resp. Lionela Messiho, či skúsených trénerských stratégov Louisa van Gaala a Alejandra Sabellu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hoci tréneri pošlú hráčov do ohňa s ich vlastnými taktickými plánmi, všetko sa rozhodne na trávniku a tam sa očakáva koncert Robbena a Messiho. Kto sa lepšie zhostí v daný moment svojej šance, uspeje. Tridsaťročný Robben má bohaté skúsenosti z turnaja v JAR, 27-ročný Messi v Brazílii zatiaľ dáva zabudnúť na často mu vyčítanú "impotenciu" úspechov v reprezentácii. Nízky Argentínčan, štvornásobný najlepší hráč sveta podľa FIFA, má teraz veľkú príležitosť dostať sa na úroveň najväčších legiend svetového futbalu - Brazílčana Pelého a krajana Diega Armanda Maradonu. No to ale musí mužstvo priviesť k zlatu v krajine najväčšieho rivala. Proti nemu bude stáť okrem iných Robben, ktorý "terorizuje" obrany súperov výborným driblingom a obrovskou rýchlosťou. Van Gaal pod vplyvom viacerých objektívnych okolností často rotoval so zostavou, ale Robben v nej má pozíciu stálice. Na turnaji dal tri góly, so zveličením povedané - aj vďaka hereckému umeniu vybojoval pre mužstvo rozhodujúcu penaltu v osemfinálovom súboji s Mexikom. Messi strelil v doterajších piatich dueloch Argentíny štyri góly, no pre spoluhráčov aj šance pripravuje excelentnými prihrávkami.

Argentíne bude chýbať pre svalové zranenie zo štvrťfinále s Belgickom dôležitý stredopoliar Angel Di Maria, ktorý rozhodol o postupe cez Švajčiarsko v osemfinálovom predĺžení. Nahradiť by ho mohol Enzo Perez. Gólovo prvýkrát na turnaji vo štvrťfinále prehovoril Gonzalo Higuain a hneď to znamenalo postup medzi elitné kvarteto. Veľmi zaujímavý tak bude aj jeho ofenzívny mikroduel s hviezdnym zakončovateľom "tulipánov" Robinom van Persiem, ktorý dal tiež na MS tri góly. Van Gaal, ktorý po MS bude trénovať Manchester United, naposledy zaujal neortodoxným a úspešným ťahom s vystriedaním brankárov pred jedenástkovým rozuzlením s Kostarikou vo štvrťfinále. A možno si niečo podobné pripraví aj na Argentínu. "Louis van Gaal je jednoducho fantastický. Od prvej do poslednej sekundy je pripravený na všetko. A tak to bude aj v stredu v Sao Paule," povedal veterán v holandskom drese Dirk Kuyt.

Generácia hráčov "albicelestes" "odchovaných" na Maradonovi prelomila postupovú kliatbu a zbavila sa nálepky "babrákov", ktorí nikdy nemôžu napodobniť rok 1986 a jej zlatú generáciu, ktorá skončila ziskom striebra a trpkou prehrou vo finále s Nemeckom v Taliansku 1990. Defenzívny stredopoliar Javier Mascherano po zdolaní štvrťfinálovej prekážky reagoval na tieto úvahy slovami: "Už mám dosť týchto hlúpostí. Tento zápas hrala celá Argentína 24 rokov. Vieme, že máme obrovskú zodpovednosť pred stredajším súbojom s Holandskom. V konečnom dôsledku človek nezabráni určitému osudu, ale my musíme byť pripravení v každom momente." Z tímu, ktorý vypadol vo štvrťfinále na MS 2006 v Nemecku sú v Brazílii iba Messi, Mascherano a Maxi Rodriguez. Práve pod Maradonovým vedením v JAR vo štvrťfinále vypadli okrem nich aj Sergio Romero, Martin Demichelis, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain a Sergio Agüero. Túto generáciu drvil veľký tlak, teraz by mohol prísť okamih uvoľnenia korunovaný ziskom tretieho titulu po rokoch 1978 a 1986. "Argentína je moja krajina, moja rodina, môj spôsob sebavyjadrenia. Vymenil by som všetky moje rekordy za to, aby som urobil ľudí v Argentíne šťastnými," povedal ešte pred turnajom pre španielsky denník Marca Messi, ktorý s FC Barcelona trikrát vyhral Ligu majstrov.

Holandsko postúpilo do finále MS trikrát (1974, 1978 a 2010), napokon v ňom vždy prehralo. V roku 1978 v Argentíne po predĺžení práve s Albiceleste 1:3. Na finálových turnajoch hrali proti sebe títo súperi štyri zápasy, Holanďania z nich vyhrali dva, jeden prehrali, raz bola remíza. Celková vzájomná bilancia je osem zápasov, "Oranjes" vyhrali štyrikrát, Argentína len raz. Holanďania strelili v Brazílii 12 gólov, spolu s už eliminovanou Kolumbiou najviac z tímov na turnaji. Argentína vyrovnala rekord finálových turnajov MS s piatimi výhrami za sebou, v Brazílii všetky doterajšie súboje vyhrala o jeden gól. V F-skupine nad 2:1 nad Bosnou, 1:0 nad Iránom a 3:2 nad Nigériou, v osemfinále a štvrťfinále 1:0 nad Švajčiarskom, resp. Belgickom. Holanďania v B-skupiny deklasovali španielskeho obhajcu 5:1, Austráliu zdolali 3:2 a Čile 2:0. V osemfinále zvíťazili 2:1 nad Mexikom a vo štvrťfinále po bezgólovej remíze s Kostarikou vyradili prekvapenie šampionátu po jedenástkach.

Zápas zverila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tureckému hlavnému rozhodcovi Cüneytovi Cakirovi. Pre 37-ročného Cakira to bude už tretí súboj na turnaji, keď predtým rozhodoval remízové stretnutia Brazília - Mexiko (0:0), resp. Rusko - Alžírsko (1:1) v skupinách.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články