Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Európske štvrťfinále bez favorita

Záležitosťou európskych Titánov Francúzska a Nemecka bude úvodné štvrťfinále na 20. futbalových MS v Brazílii. V piatok 4. júla o 18.00 SELČ na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvedú súboj o semifinále zverenci trénerov Didiera Deschampsa a Joachima Löwa a isté je len to, že v semifinále bude po súboji najmenej jeden tím zo starého kontinentu. Medzi elitnou osmičkou turnaja je z Európy ešte Holandsko, ktoré bude v sobotu čeliť Kostarike, resp. Belgicko, ktoré v ten istý deň čaká Argentína. V piatok sa ešte bude hrať juhoamerické štvrťfinálové derby domácej Brazílie s Kolumbiou vo Fortaleze (22.00).
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Les Bleus" už dávno dali zabudnúť na fiasko spred štyroch rokov v JAR. V Brazílii zatiaľ vyhrali tri zápasy s Hondurasom (3:0) a Švajčiarskom (5:2) v skupine, resp. s Nigériou (2:0) v osemfinále, a remizovali s Ekvádorom bez gólov. Súperom nastrieľal 10 gólov, útočník Realu Madrid Karim Benzema tri, celý tím má dobrú formu a drží pokope, čo je najväčší rozdiel oproti predchádzajúcich MS. Deschamps, majster sveta z roku 1998, ešte nikdy na šampionáte ako hráč ani ako tréner neprehral. Francúzi majú s Nemeckom bohatú históriu vzájomných zápasov už od roku 1931, z 25 súbojov vyhrali 11-krát, Nemci 9-krát. Na samotných MS sú na tom ale lepšie Nemci, ktorí Francúzov vyradili v dvoch slávnych semifinále 1982 a 1986, resp. prehrali s nimi len na MS 1958. Aj čo sa týka titulov majstra sveta, sú na tom lepšie Nemci, ktorí šampionát vyhrali trikrát (1958, 1974 a 1990), Francúzi raz (1998). Od roku 1987 ale Francúzi prehrali s Nemcami iba raz v siedmich zápasoch, a práve v tom poslednom priateľskom v Paríži minulý rok (1:2).

Francúzska verejnosť sa tradičného rivala tradične obáva, domáce denníky na titulných stranách predstavujú súpera ako veľkého strašiaka. Deschamps sa ale na margo semifinálových prehier zo Sevilly (3:3 pp a 5:4 v rozstrele z 11 m) a v Guadalajare (0:2) odmietol s médiami, ktoré samozrejme vytiahli aj brutálny zákrok brankára Toniho Schumachera na Patricka Battistona, baviť a vyťahovať starých duchov. "O čom sa tu vôbec bavíme, keď moji hráči vtedy ani neboli na svete?" vytiahol Deschamps podobnú odpoveď akú použil Löw pred osemfinálovým duelom s Alžírskom na otázku o "Hanbe s Gijonu". Duel nemá favorita, hoci lepší herný prejav ukázala doteraz na šampionáte "trikolóra". Deschamps je však zdržanlivý: "Nemôžeme nechať, aby naše sebavedomie prerástlo v aroganciu. Hráči majú právo snívať. Každý môže snívať. Ale ja som vo všeobecnosti pragmatický a realistický muž. Môžeme snívať, ale realitou je len zápas s Nemeckom v piatok. A realita aj je, že výsledky Nemcov na posledných niekoľko turnajov sú lepšia ako naše."

Nemci, bronzoví z MS 2006 aj 2010, naposledy dobyli svetový trón pred 24 rokmi v Taliansku. "Nationalelf" v Brazílii vyhrala ťažkú základnú G-skupinu po triumfe 4:0 nad Portugalskom, remíze 2:2 s Ghanou a po tesnom víťazstve 1:0 nad USA. V jednom z najlepších osemfinále v Brazílii jej ale tuhý odpor kládli Alžírčania, ktorí padli až v predĺžení 1:2. Nemci nehrajú zle, ale všetci od nich čakajú viac. Domáce médiá sú na nich nesmierne náročné, zatiaľ však svetový gigant napĺňa povesť turnajového mužstva a postupuje. "Na turnaji sú jednoducho takéto zápasy a vy si cestu ďalej musíte ťažko vybojovať. Na turnaji nemôžete hrať vždy iba fantastický futbal. Proti Francúzsku ale musíme hrať lepšie," povedal nemecký kormidelník, ktorému sa do zostavy po chorobe vracia obranca Mats Hummels. Löw tiež spresnil, že nehodlá meniť rolu pre kapitána Philippa Lahma, ktorý bude hrať v strede poľa a nie na poste krajného obrancu. "Už som v tejto otázke dávno urobil rozhodnutie a to budem dodržiavať až do konca."

Pravdepodobné zostavy:

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Cabaye, Valbuena, Matuidi, Pogba - Benzema, Giroud

Nemecko: Neuer - J. Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes - Schweinsteiger, Lahm, Kroos, Özil, Götze - Müller

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články