Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Nemecko sa o štvrťfinále pobije s líškami

Už poznáme štyroch postupujúcich a zatiaľ sa nejaké obrovské prekvapenie nestalo, žeby dnes večer ? Oplatí Alžírsko Nemecku "Hanbu z Gijonu" ?
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Jeden z topfavoritov futbalových MS Nemecko nastúpi v pondelok v úlohe jasného favorita na osemfinálový duel proti Alžírsku, ktoré má stále v pamäti 32 rokov staré nemecko-rakúske šampionátové sprisahanie na svoj úkor. Zápas na štadióne Estadio Beira-Rio v Porto Alegre sa pod taktovkou brazílskeho arbitra Sandra Ricciho začne o 22.00 SELČ. Úspešnejší z tohto súboja sa vo štvrťfinále stretne s víťazom zápasu medzi Francúzskom a Nigériou.

Nemci stratili v neľahkej základnej skupine jediný bod po remíze s Ghanou 2:2, víťazstvá nad Portugalskom i USA gólovo režíroval už štvornásobný strelec turnaja Thomas Müller. "Thomas je veľmi inteligentný futbalista, zakaždým je v správnom čase na správnom mieste. Už niekoľko týždňov hrá v skvelej forme," pochválil svojho zverenca Joachim Löw, ktorý sa bude na jeho strelecké kvality spoliehať aj v pondelok.

Jedným dychom ale varuje pred podcenením Alžírčanov: "Ak si niekto myslí, že v osemfinále máme ľahkého súpera, je na veľkom omyle. Je to veľmi náročný protivník. Teraz už ide o všetko a žiadna chyba sa už nedá napraviť." Po poslednom dueli v skupine s USA (1:0) Löw napriek trojbodovému zápisu zdvihol varovný prst. "V útoku sme hrali ľahkovážne, inak sme mohli dať ďalšie tri-štyri góly. A zbytočné straty lopty v strede poľa sa nám nabudúce môžu vypomstiť. Vieme hrať lepšie," zdôraznil nemecký tréner.

Pre osemfinále stratilo Nemecko Lukasa Podolského. "Je zranený a potrebuje aspoň dva-tri dni na oddych," citovala agentúra DPA Löwa. Pre problémy s kolenom cez víkend iba individuálne trénoval obranca Jerome Boateng. Otáznikom pre kormidelníka zostáva, či sa do zostavy vráti Sami Khedira a v zálohe dostane prednosť pred Bastianom Schweinsteigerom.

"Hanba v Gijone" - škandál z MS 1982 v Španielsku, ktorý dodnes mnohých Alžírčanom máta v pamäti. Hoci vtedy "púštne líšky" senzačne v základnej skupine zdolali Nemcov i Čile, stali sa napokon obeťou komplotu a do ďalších bojov o skóre nepostúpili. V záverečnom zápase skupiny potrebovali totiž Nemci proti Rakúsku tesné víťazstvo, ktoré by poslalo Alžírsko domov, a to sa po hanebnom výkone oboch tímov aj zrodilo. Nemci dali gól už v 10. minúte a zvyšok zápasu sa zmenil na frašku bez akejkoľvek snahy aktérov zmeniť skóre duelu. "Na to sa nedá zabudnúť...," pripomenul súčasný kouč Alžírčanov Vahid Halilhodžič. Paradoxne, história hrá v prospech jeho zverencov - Alžírčania totiž s Nemeckom nikdy neprehrali a sú jedným z trojice tímov na svete (ešte NDR a Egypt), ktoré majú proti "Nationalelf" stopercentnú bilanciu. Okrem spomínaného triumfu na MS 1982 (2:1) ich zdolali aj v roku 1964 v Alžíri (2:0).

Alžírčania si v osemfinále svetových šampionátov zahrajú po prvý raz v histórii. Postup si zabezpečili remízou 1:1 v záverečnom dueli skupiny s Ruskom. Predtým prehrali s Belgickom a zdolali Kórejskú republiku 4:2, čím sa stali prvým africkým tímom na MS so štyrmi zásahmi do siete súpera. "Stretne sa maličké Alžírsko s veľkým Nemeckom a to hovorí za všetko. Náš štvrtý zápas bude najnáročnejší, Nemci nonstop behajú a je ťažké im zobrať loptu," tvrdí pred osemfinále Halilhodžič a doplnil ho gólový hrdina duelu s Ruskom Islam Slimani: "Favorit je jasný. My to síce nie sme, ale určite máme na to, aby sme prekvapili." Stredopoliar Nabil Bentaleb si verí: "Sme mentálne silní a sme skutočný tím. Proti Nemecku to bude ťažké, je to top mužstvo. Ale chceme vyhrať."

Nemecko - Alžírsko, pondelok 22.00 SELČ, Porto Alegre, Estadio Beira

Rozhoduje: Sandro Ricci (Braz.)

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články