Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Mníchovský Napoleon Lahm

V tomto článku si predstavíme jednu z najväčších futbalových osobností, kapitána Bayernu aj Nemeckej reprezentácie. Génia od špiku kosti.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Začiatky neboli príliš svetlé

Philipp sa narodil 11.11.1983 takže má 30 rokov, tento vzrastom nižší muž je Mníchovčan telom aj dušou keďže sa v metropole Nemecka narodil. Už jeho prvé futbalové krôčiky boli v klube FC Bayern. Už ako 11 ročný bol ospevovaný trénermi ako skvelý talent a perspektívny hráč do budúcnosti. Tituly mal Lahm rád už od mala, veď v Bayerne II získal dva tituly a vo veku 17 rokov bol povolaný do B mužstva Bayernu. Tej doby viedol rezervu Bavorov známi tréner prezývaný "tiger"- Hermann Gerland, dnes tento pán pomáha Pepovi Guardiolovi pri A mužstve. Čože ? Jeden tréner v Lahmovej mladosti a zároveň dnes ? Áno, Gerland pôsobí ako tréner v Mníchove už viac ako 20 rokov, čím sa vyslúžil neobmedzenú zmluvu a veľa rešpekt. No späť ku kapitánovi, roky išli jeden za druhým a prišiel debut v A mužstve. Bolo to 13.11.2002, čiže len 2 dni po 19.narodeninách. Mohol to brať ako neskorší darček, keď v 92.minúte nastúpil do zápasu Ligy majstrov proti Francúzskemu Lens. V Bundeslige zbiera štarty od sezóny 2003/2004.

Z talentu sa stáva hviezda

Ako každý hráč, aj Lahm sa vyformoval na danú pozíciu a miesto, kde mu to pôjde najlepšie. Philipp mal už od začiatku predpoklady na krajného obrancu a jeho veľká výhoda bola to, že dokázal hrať aj v ľavo a v pravo. No dnes už vieme, že okrem krajov obrany sa dokáže presadiť aj na pozícií defenzívneho záložníka a dokonca veľmi slušne. Preto ho vidíme v strede zálohy aj vo viacerých TOP zostavách sezóny alebo aj na práve prebiehajúcich MS v Brazílií. "Úžasné, koľko inteligencie sa skrýva v jednom človeku, je to jeden z najlepších hráčov, ktorých som trénoval", povedal na preradenie Lahma jeho tréner Pep G. Vtedy ešte stále mladý, len 20 ročný Philipp, pobral na hosťovanie. Prečo vlastne ? Aj keď bol mladík pokorný a plný úcty a rešpektu, s trénerom Felixom Magathom si nesadli takže novým pôsobiskom pre obrancu bolo mesto Mercedesu Stuttgart. Tam sa zdržal 2 roky a potom nasledoval návrat do Mníchova. Keďže v Stuttgarte sa v tých rokoch hrala Liga majstrov aj Európska liga, Lahm zbieral cenné skúsenosti.

Sezóna 2006/2007 bola pre Lahma prvá ozajstne dôležitá v drese Bayernu, odohral totiž všetkych 34 zápasov v Bundeslige a 9 z 10 duelov v Lige majstrov, vtedy to ešte nebolo len o tej osobnostnej sile tohto obrancu, ale skôr otom, že bavorský klub nemal toho času ľavého beka. Roky 2005 až skoro 2011 neboli pre Bayern príliš úspešné, preto sa v Mníchove točilo viacero trénerov a prichádzali drahé opory, kým sa z hviezdičky stávala ikona a vodca, do klubu prišli hráči ako Ribéry, Robben, Daniel van Buyten, Mark van Bommel či Luca Toni. Presunieme sa v živote Lahma do roku 2010, kedy tréner van Gaal urobil z mladého záložníka Alabu ľavého obrancu a Philipp mohol konečne byť tam, kde chcel. Tá zmena ukazuje na kvalitnú spoluprácu po pravej strane ihriska, Lahm skvele podporoval Robbena a z týchto kombinácií holandský rýchlik strelil až 12 gólov.

Hrajúca legenda a ikona klubu, proste srdciar ako hrom

Ubehlo skoro 10 rokov, čo Lahm oblieka dres A-tímu a prišlo "povýšenie" v podobe postu vice-kapitána. Ako dnes vyzerá tento fair-play majster ? Pokorný skromný a veľmi inteligentný futbalista, no mal aj prešľapy. Jeden z nich mu priniesol pokutu 25 tisíc €, Lahm totiž v rozhovore pre Suddeutsche Zeitung(Juho-Nemecké noviny) silno kritizoval prestupovú politiku klubu, filozofiu hry a stratégiu klubu, všetko samozrejme smerovalo na kouča Van Gaala. Napriek tým všetkým zlým časom mal aj v tej dobe stabilné miesto v základnej zostave a s klubom odohral kvalitnú sezónu. Od roku 2011 sa stal Philipp Lahm kapitánom Bayernu a je ním dodnes, vice-kapitán je Basti Schweinsteiger. Prvé veľké finále prišlo v roku 2012 a to už všetci vieme o čo ide, predsa finále Ligy majstrov v mníchovskej Allianz Aréne proti Chelsea. Pre Bayern to vtedy bola ťažká skúška a smútok bol veľký, keby vtedy hráči vedeli čo ich ešte len čaká. Áno, spomínam sezónu 2012/2013, pre Bavorov rekordnú vďaka zisku "všetkého možného". Na týchto úspechoch mal obrovskú zásluhu aj "malý princ z Mníchova". A čo minulá sezóna ? Práve pod Guardiolom sa z Lahma stal záložník, dostal priestor na tvorbu hry, Bayern teda začal hru zakladať na krátke prihrávky ako Barcelona, čím si pohnevali veľa fanúšikov pretože v tej rekordnej sezóne hral Bayern nádherný futbal s rýchlosťou a priamočiarosťou a práve tieto atributy chýbali, no španielsky tréner získal titul aj domáci pohár, čím si zasa reputáciu napravil. Len pred pár týždňami podpísal Lahm nový kontrakt, ktorý mu trvá do roku 2019 a k nemu sa vyjadril: "Milujem tento klub a vždy som ho miloval, bol môj sen skončiť kariéru tu, je to môj posledný kontrakt."

Nationalelf a Philipp

V reprezentácií má taktiež vedúce slovo s kapitánskou páskou, odkedy Pep G. objavil v Lahmovi možnosť defenzívnej šestky, začal to využívať aj repre. tréner Jogi Low, Lahm oblieka dres Nemecka od mládežníckych kategorií a jeho prvé MS boli tie domáce v roku 2006, odvtedy sa zúčastnil všetkých MS aj ME. Ako správny srdciar a ostrieľaný zadák, aj on prekonal hranicu 100 zápasov v národnom drese.

Na záver trošku do súkromia, Philipp sa v roku 2010 oženil s jeho láskou Claudiou a spolu majú 2 deti, syna a dcéru. Dávnejšie vypukla mediálna kačica, že kapitán Bayernu a futbalový mág je homosexuál, niektoré zdroje v tom hľadali význam ešte aj pred rokom. No pravda to nieje. Vo veku 27 rokov vydal svoju prvú autobiografiu s názvom "Ako sa stať TOP futbalistom". V knihe sa trošku pustil do Rudiho Vollera či Ottmara Hitzfelda, svojich bývalých koučov. A čo dodať ? Z chlapca sa stal muž, z talentu sa stala už hrajúca legenda a jeden z najlepších na svojom poste, keď nie najlepším.

ÚSPECHY V BAYERNE:

6x Bundesliga

6x DFB-Pokal

1x Liga majstrov z čoho vyplývajú trofeje z MS klubov a EU Superpoháru

Individuálnych trofejí ma doma desiatky.

Potiahne Lahm Bayern a v nasledujúcej sezóne a pozdvihne nad hlavu ďalšie trofeje ? Uvidíme.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články