Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Portugalsko spasil Varela v 95. minúte, šancu má teraz každý

Portugalsko si gólmi v úvode a v závere duelu zabezpečilo bod, vďaka ktorému stále živia šancu na postup do osemfinále. Na listine zranených však majú po dnešnom zápase už šesť hráčov. USA boli veľmi blízko postupu do osemfinále, no v 95. minúte ich zarezal po centri Cristiana Ronalda striedajúci Varela.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tribúny v srdci dažďového pralesa prvýkrát jasali v 5. minúte po ekvilibristike Ronalda v strede poľa a o chvíľku neskôr aj po góle Portugalska: nevydarený center Velosa z ľavej strany stopér Cameron nešikovne nohou nadvihol iba pred voľného Naniho na zadnej žrdi a ten z piatich metrov nemal problém ponad padajúceho Howarda skórovať - 0:1. Na druhej strane chcel o päť minút odpovedať Johnson, po jeho strele z toho bol ale iba prvý roh pre Američanov. Tí zdvihli hlavy a Dempseyho priamy kop v 13. minúte letel iba tesne nad. Ten istý hráč po štvrťhodine z uhla vyskúšal Beta, keď už Portugalsko hralo bez zraneného Postigu. V 24. minúte Bradley pálil nebezpečne nad bránku a o pár minút aj vedľa ľavej žrde a tím USA bol aj vďaka vyššiemu napádaniu čoraz nebezpečnejší. To potvrdil v 32. minúte Johnson strelou pár desiatok centimetrov mimo po rýchlom protiútoku i Jones pokusom do stredu bránky. Záver polčasu už patril Portugalsku - Nani spoza šestnástky vyskúšal Howarda a Ronaldo z priameho kopu namieril do nebies. V 45. minúte americký brankár so šťastím vyrazil Naniho strelu na žrď a skvele si poradil aj s dorážkou Edera.

Tempo hry nestagnovalo v náročných podmienkach ani po zmene strán, keď najskôr Eder zakončil z akrobatickej pozície volejom nad bránku a na druhej strane Beto vyrazil tečovaný center Johnsona z ostrého uhla na rohový kop. Američania potom vpredu spackali výrazné prečíslenie a v 55. minúte zahodili aj obrovskú tutovku na vyrovnanie - aktívny Johnson spätnou prihrávkou na voľného Bradleyho vyšachoval aj brankára Beta, no strelu z čistej pozície zastavil na bránkovej čiare obranca Ricardo Costa. Na opačnej strane ihriska Ronaldo ukázal, že nie je vo svojej koži - po hodine hry v rýchlom brejku vystrelil veľmi nepresne. A tak sa skóre menilo v prospech USA: v 64. minúte Jones obhodil Naniho a spoza šestnástky nechytateľnou strelou k ľavej žrdi vyrovnal na 1:1. Meireles mohol okamžite vrátiť náskok Portugalsku, no proti bol Howard a európsky tím sa v ďalších minútach napriek aktivite nevedel v ofenzíve presadiť. Naniho strela desať minút pred koncom letela nad a Američania sa dočkali postupového obratu: v 81. minúte po rýchlej akcii sa zblokovaná strela Bradleyho dostala na ľavú stranu šestnástky k Zusimu a jeho center dotlačil Dempsey bruchom do siete - 2:1. Zúfalý tlak Portugalska sa v závere najskôr zmenil na trápenie, no po centri Ronalda z pravej strany v záverečných sekundách sa Varela odpútal od Camerona a hlavou vyrovnal na 2:2. Tréner Bento ani jeho zverenci sa z gólu neradovali, naďalej totiž zaostávajú za očakávaniami verejnosti.

G-skupina, 2. kolo:
USA - Portugalsko 2:2 (0:1)
Góly: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 95. Varela
ŽK: Jones
Rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (Argentína)
40.123 divákov

Zostavy:
USA: Howard - Johnson, Besler, Cameron, Beasley - Beckerman, Jones – Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. Gonzalez) – Dempsey (87. Wondolowski)
Portugalsko: Beto - Pereira, Costa, Alves, A. Almeida (46. William) - Veloso, Moutinho, Meireles (69. Varela) - Nani, Postiga (16. Eder), Ronaldo

Posledné zápasy skupiny G sú naplánované na štvrtok 26. júna o 18.00 SELČ. Portugalci odohrajú v Brasilii zápas proti Ghane, USA si v Arena Pernambuco v Recife zmeria sily s Nemckom. Všetky štyri mužstvá majú stále šancu na postup do osemfinále.

Zdieľajte:
Autor: Mišo Iks
Zdroje informácií: TASR, vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články