Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Žreb LM a EL už v pondelok aj s našou štvorkou

V ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone vyžrebujú v pondelok 23. júna prvé dve predkolá Ligy majstrov 2014/2015 a rovnako prvé dve predkolá Európskej ligy UEFA 2014/2015. Svojich súperov spoznajú aj všetci štyria slovenskí zástupcovia - v LM majster Slovan Bratislava, resp. v EL vicemajster AS Trenčín, Spartak Trnava a víťaz Slovenského pohára - Slovnaft Cupu MFK Košice.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Spolu 77 klubov z 53 členských krajín UEFA, bez Lichtenštajnska, ale prvýkrát s Gibraltarom, bude bojovať v prestížnej Lige majstrov. Slovenský majster sa zapojí do súťaže v 2. predkole ako nasadený tím v polovici júla. "Belasí" sa v 2. predkole stretnú so súperom z menej atraktívnej futbalovej krajiny, teoreticky však môže dostať napríklad švédskeho šampióna Malmö alebo gruzínskeho majstra Dinamo Tbilisi. Už šiesty rok po sebe sa LM hrá systémom, ktorý dáva aj klubom s nižším rankingom väčšiu šancu dostať sa do vytúženej hlavnej fázy. V sezóne 2010/2011 sa to podarilo futbalistom MŠK Žilina. Tím českého kouča Pavla Hapala sa po 1. FC Košice a Artmedii Petržalka stal len tretím klubom zo Slovenska, ktorému sa podaril prienik do skupiny LM.

Od 3. predkola sa účastníci rozdelia do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých pätnástich miest v päťročnej klasifikácii UEFA - Španielska, Anglicka, Nemecka, Talianska, Portugalska, Francúzska, Ukrajiny, Ruska, Holandska, Turecka, Belgicka, Grécka, Švajčiarska, Cypru a Dánska. Slovensku aktuálne v klasifikácii patrí 26. miesto s koeficientom 14,208 bodu.

Čo sa týka rozdelenia miesteniek v LM podľa koeficientov, tak prvé tri krajiny (Španielsko, Anglicko, Nemecko) majú v súťaži po štyri kluby, krajiny na 4.-6. mieste Taliansko, Portugalsko a Francúzsko) po 3, na 7. až 15. mieste po dvoch zástupcoch (Ukrajina, Rusko, Holandsko, Turecko, Grécko, Dánsko, Belgicko, Švajčiarsko a Cyprus) a všetci ostatní okrem Lichtenštajnska po jednom.

V ročníku 2014/2015 sa v jednotlivých predkolách, resp. hlavnej fáze predstavia kluby podľa nasledovného kľúča:

1. predkolo (6): 6 majstri z krajín na 49. až 54. mieste rebríčka UEFA

2. predkolo (34): 31 majstrov z krajín na 17.-48. mieste (okrem Lichtenštajnska) plus traja postupujúci z 1. predkola

3. predkolo (30): v majstrovskej vetve 3 majstri z krajín 14.-16. rebríčka a 17 postupujúci z 2. predkola, v nemajstrovskej vetve 9. vicemajstrov z líg krajín na 7.-15. mieste a tretí z 6. asociácie v rebríčku UEFA

play off (20): v majstrovskej vetve 10 postupujúcich z majstrovskej vetvy 3. predkola, v nemajstrovskej vetve dvaja tretí z líg krajín na 4. a 5. mieste, traja štvrtí z líg krajín na 1. až 3. mieste rebríčka a 5 postupujúcich z nemajstrovskej vetvy 3. predkola

skupinová fáza (32): 13 majstrov z krajín na 1. až 13. mieste rebríčka, 6 vicemajstrov krajín na 1.-6. mieste rebríčka, traja tretí z krajín na 1.-3. mieste rebríčka, piati postupujúci z play off majstrovskej vetvy a 5 postupujúci z play off nemajstrovskej vetvy.

Keďže sa víťazom LM 2013/2014 stal Real Madrid, ktorý si LM vybojoval tretím miestom v La Lige, prišlo k istým posunom, keďže obhajca má účasť v skupine automatickú podľa regúl UEFA - majster 13. krajiny rebríčka zo Švajčiarska sa posunul z 3. predkola priamo do skupiny LM, majster 16. krajiny rebríčka z Rakúska sa posunul do 3. predkola a majster 47. asociácie zo Severného Írska a 48. krajiny z rebríčka Wales sa z 1. predkola posunuli do 2. predkola.

Priamu účasť v skupine má doteraz zabezpečenú 22 klubov - Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Manchester City, FC Liverpool, Chelsea Londýn, Bayern Mníchov, Borussia Dortmund, Schalke 04 Gelsenkirchen, Juventus Turín, AS Rím, Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, Paríž Saint-Germain, AS Monaco, Šachtar Doneck, CSKA Moskva, Ajax Amsterdam, Galatasaray Istanbul, Anderlecht Brusel, Olympiakos Pireus a FC Bazilej.

Tento ročník bude už 60. v elitnej európskej súťaži, resp. 23. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Berlíne v sobotu 6. júna 2015.

V Európskej lige 2014/2015, ktorá odštartuje 3. júla, sa má predstaviť 162 futbalových klubov z 54 členských krajín UEFA, plus postupne pribudnú neúspešní z LM (celkovo 192 klubov). Do súťaže, ktorá píše svoj šiesty ročník od premenovania z Pohára UEFA, postupne naskočí v 1. predkole aj slovenský klub Spartak Trnava (ako nasadený) a v 2. predkole duo AS Trenčín a MFK Košice (obaja nenasadení). Trnava bude hrať domáce zápasy európskeho pohára číslo dva v Zlatých Moravciach, Trenčania "budú doma" rovnako ako vlani v Dubnici nad Váhom. Finále EL 2014/2015 sa uskutoční 27. mája vo Varšave.

Možní súperi slovenských tímov v LM, resp. EL :

Slovan: Dinamo Tbilisi (Gruz.), Malmö FF (Švéd.), KR Reykjavík (Isl.), F91 Dudelange (Lux.), Strömsgodset (Nór.), The New Saints (Wal.), St. Patrick´s Athletic (Ír.), Skënderbeu Korcë (Alb.), FK Rabotnički (Mac.), FC Valletta (Malta), Zrinjski Mostar (BaH), FC Cliftonville (Sev.Ír.), Žalgiris Vilnius (Lit.), Sutjeska Nikšič (ČH), traja postupujúci z dvojzápasu 1. predkola

Trnava: FC Tiraspoľ (Mold.), VTK Diósgyör (Maď.), FK Škëndija (Mac.), Fola Esch (Lux.), FC Crusaders (Sev.Ír.), Santa Julia (Andorra), FC Širak (Arm.), Veris Kišiňov (Mold.), FK Gabala (Azer.), FC Mika Jerevan (Arm.), Sioni Bolnisi (Gruz.), FC Hibernians, Sliema Wanderers (obaja Malta), Čelik Nikšič (ČH), FC Astana (Kaz.), Fram Reykjavík (Isl.), FK Jelgava (Lot.), Víkingur Göta (Faer.ost.), Kajrat Almaty (Kaz.), KF Laci (Alb.), FK Turnovo (Mac.), FC Dundalk (Ír.), Vaasan Palloseura (Fín.), FC Stjarnan (Isl.), Banga Gargzdai (Lit.), Daugava Riga (Lot.), Lovčen Cetinje (ČH), B36 Tórshavn (Faer.ost.), UE Santa Coloma (Andorra), Sillamäe Kalev (Est.), FK Atlantas (Lit.), ÍF Fuglafjördur (Faer.ostr.), Airbus UK Broughton (Wal.), FC Glenavon (Sev.Ír.), AC Libertas (S. Mar.), Aberystwyth Town (Wal.), Santos Tartu (Est.), SS Folgore Falciano Calcio (S.Mar.), College Europa (Gibr.)

Trenčín a Košice: Spartak Moskva (Rus.), Hapoel Tel Aviv (Izr.), CFR Kluž (Rum.), Lech Poznaň (Poľ.), Slovan Liberec (ČR), Bursaspor (Tur.), Esbjerg (Dán.), Zulte Waregem (Belg.), IF Elfsborg (Švéd.), Omonia Nikózia (Cyp.), Hajduk Split (Chor.), FK Molde (Nór.), FC Luzern (Švaj.), CSKA Sofia (Bul.), HNK Rijeka (Chor.), FC Groningen (Hol.), Asteras Tripoli (Gr.), FC Motherwell (Škót.), Zaria Lugansk (Ukr.), FK Mladá Boleslav (ČR), AIK Štokholm (Švéd.), Neftči Baku (Azer.), Petrolul Ploješť (Rum.), FK Vojvodina Novi Sad (Srb.), Dinamo Minsk (Biel.), SV Grödig, SKN St. Pölten (obaja Rak.), FC Zestafoni (Gruz.), Ruch Chorzów (Poľ.), FK Sarajevo (BaH), Hapoel Be´er Ševa (Izr.), Šachťor Soligorsk (Biel.), postupujúci z dvojzápasov 1. predkola EL 2014/2015 zahrňujúci tímy Rosenborg Trondheim, Tromsö, Litex Loveč, FK Ekranas, FH Hafnarfjördur, IFK Göteborg, Željezničar Sarajevo, Šachťor Karaganda

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články