Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Mrazivé spomienky futbalovej legendy: Nebol som schopný ani dôjsť do kúpeľne!

HLUČÍN - Pred pár dňami oslávil 47. narodeniny a väčšina jeho kariéry je spätá s malebnou Florenciou. Futbal ho však bolel, a nie málo.
Zdroj: saskatoonadultsoccer.com, koláž fs
Zdieľajte:

Gabriel Omar Batistuta, ktorého nazývajú Batigol či Angel Gabriel, prežil skvelú kariéru. V Argentíne je nepochybne považovaný za legendu. Pruhovaný dres obliekol dohromady v 78 zápasoch, v ktorých si na svoje konto pripísal 56 strelených gólov. To ho robí najlepším strelcom svojej krajiny. Pre zaujímavosť môžeme ešte doplniť, že Lionel Messi je na druhom mieste s počtom 49 gólov.

Väčšinu svojej kariéry strávil v Európe, konkrétne v Taliansku. Tam bola jeho prvou štáciou Fiorentina, kde nastupoval medzi rokmi 1991 až 2000. Svoje prvé kroky však prežil v Newell´s Old Boys. Jeho futbalová dráha nebola jasná už od začiatku. Malý Gabriel totiž kvôli svojej výške hral basketbal a o futbal sa príliš nezaujímal. Rok 1978 a Mario Kempes, ktorý mu učaroval svojimi driblérskymi schopnosťami, však naštartovali jeho futbalovú kariéru.

Z Old Boys prestúpil do River Plate a jeho poslednou zastávkou v domovine bola Boca Juniors. Naplno sa presadil až v Európe. V drese Fiorentiny odohral spolu 269 zápasov, v ktorých dal 168 gólov. V roku 2000 sa presťahoval do Ríma. Tam odohral tri sezóny a v roku 2003 ešte hosťoval v Interi Miláno. Úplne poslednou zastávkou bol tím Al Arabi, kde ukončil kariéru.

Všetko to vyzerá veľmi pekne. Vyrazil z domova, presadil sa v Taliansku, darilo sa mu aj v národnom drese. To, čo však futbalista nutne potrebuje, svoje nohy, mu robilo najväčšie problémy. Keď v roku 2005 skončil, nemohol chodiť. Jeho bolesti boli také veľké. Sám celú desivú situáciu opisuje takto: „Skončil som s futbalom a už tú noc som nemohol chodiť. Nebol som schopný dôjsť do kúpeľne, hoci bola iba tri metre ďaleko.”

Rozhodol sa svoj problém riešiť radikálne: „Zašiel som za doktorom Avanzim a povedal mu, že si chcem nechať odrezať nohy. Pozrel sa na mňa a povedal, že som blázon. Nemohol som to dlhšie vydržať. Nemôžem ani slovami vyjadriť, aká veľká to bola bolesť.” Svoju inšpiráciu našiel u hendikepovaného atléta Oskara Pistoria.

Napriek všetkým prosbám lekár nakoniec stanovil iný postup. Problém bol predovšetkým v trení kostí o seba. Terapia zabrala a teraz sa Batistuta spokojne venuje svojim záľubám, okrem iného aj charite.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: FutbalovySvet.sk, goal.com

Diskusia

Podobné články