Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Exkluzívna spoveď Balotelliho: Profesionalita, pokora, horlivosť

MILÁNO - Zlý muž svetového futbalu či zhnité jablko. Aj také prezývky získal Mário Balotelli počas svojej kariéry. Ľudia ho poznali skôr ako komedianta a nie ako skvelého futbalistu. Mário sa však zachránil v hodine dvanástej a chytil sa poslednej nitky čo visela nad jeho kariérou. Viac vám už prezradí v rozhovore.
Zdroj: tasr, RZ
Zdieľajte:

AC Miláno vám dalo úplne poslednú šancu.

Musím dodržať prísahu, ktorú som dal sám sebe, rodine, Milánu, trénerovi Mihajlovičovi, svojmu agentovi Riolovi a všetkým, čo mi žičia. Štartujem od nuly a viem, že už nesmiem zlyhať. Reparát nebude! Príjmam pravidlá, viem, že odohrám iba toľko, koľko si zaslúžim. Hádam som nezabudol, ako sa hrá futbal. Môj boj ešte neskončil.

Trvalo dlho, kým sme sa od vás dočkali takých slov.

Mám dvadsaťpäť rokov, už nie som decko. Premhral som kopu príležitostí. No čo, aj taký je život, všetko sa nedá naprogramovať. Zmena neraz prichádza s vystavenou faktúrou, so situáciami, ktoré človeka prinútia vyrásť, s radostným pochopením, čo znamená byť otcom i čo znamená otca stratiť.

Opíšete svoj liverpoolsky zádrh?

Všetký svoje chyby beriem na seba, hoci Roggersov herný systém vonkoncom neladil s mojimi danosťami. Spočiatku som nedal pár tutových gólov, preto som sa dostával do hry čoraz menej, takže menej bolo i gólov, k tomu sa pridala nejaká smola, zranenie... Čistá skaza. Napriek tomu som nikdy neprotestoval, vždy som sa správal ako profesionál. Môj postoj nikdy nevybočil z normálu, správanie v súkromí, najmä posledný rok, bolo priam vzorové. Nijaká fotografia z reštaurácie neznamená, žeby som netrénoval, bez ohľadu na to, či som hral, či nie.

Čím ste presvedčili Mihajloviča v Miláne?

Pozná ma od chlapčenských rokov. Problémom nebola moja hra, skôr povaha. Priveľa sa odo mňa čakalo. Mihajlovič ma jednoducho chcel vidieť v pravom svetle, chcel mi pozrieť priamo do očí. Vypočul ma, mojimi slovami sa nijako nedal ovplyvniť. Keby už aj za nič iné, tak za toto mu budem vďačný.

Čo ste mu povedali?

Že som pochopil svoje omyly, že ak mi dá čancu, tak ho nesklamem, že zo seba vydám všetko, čo vo mne je, že cítim svoju budúcnosť a že už nerobím problémy, že prijmem každé jeho rozhodnutie. Je to tvrdý vodca, no úprimný, čestný a oddaný. Nikdy neklame, všetko vraví každému, otvorene a priamo. Nevidí vo futbalistovi len hráča, no i človeka. To, čo na mňa stavil, je mojím veľkým dlhom.

Berlusconi vám podal ruku, hoci sa kedysi vyjadril, že ste zhnité jablko.

Berlusconiho ,,áno,, bolo pre mňa zo všetkých prekvapení najväčšie. Toto by som od neho nebol čakal. A to, čo kedysi povedal, vyplynulo z kontextu. Naozaj ,,zhnité jablko,, som nikdy nebol. Bol som veľmi mladý. Teraz vo mne nájde chlapa, ktorý mu vráti dôveru.

Váš prestup ešte nebol známy, keď médiá priniesli zábery, na ktorých sedíte za volantom nového športiaka.

Každý dôvod hovoriť o mne je im dobrý. Športové autá mám rád a medzi futbalistami nie som sám. V čom sa veziem s mamou do kostola, ich nezaujíma. V Miláne sa poveziem ako všetci spoluhráči v Audi.

S médiami ste to nikdy nemali jednoduché, pravda je i to, že ste ich hojne živili, no Miláno má v kontraktoch popri správaní osobitné klauzuly aj o estetike.

Mám k sociálnym sieťam asi rovnako blízko ako všetci moji rovesníci. Požiadali ma o triezvejší look v milánskom duchu. Nemyslím, že mi to narobí problémy. Nosím však i medailón, čo mi dala mama. Pozrite, čo je na ňom napísané: Profesionalita, pokora, horlivosť. Mám si ho sňať? Nemusím byť sympatický, ale nikdy som nikomu neublížil. Jedine ak v rámci mojej kariéry.

Mimochodom: násilie. Štadióny ním znova ,,žijú,,. Ste na to pripravený?

Znepokojí ma deň, keď ma nevypískajú, pochopím, že sa ma prestali báť. Piskot prijímam. A viete, kedy ma Tifosi dobre pobavili? Keď na moju počesť vo Verone zanôtili posmešnú pieseň. To som nečakal, bol som zmätený, ale odvtedy ma už nik nevyprovokuje, či by to boli súperi, či rozhodcovia, či fanúšikovia. Bolo potrebné sa vyhnúť zbytočným protestom i gestám vyžadujúcim ticho, ale priznávam, že trvalým urážkam sa mi čelí ťažko.

A keď sa z tribún ozve opičí krik?

Rasizmus sa nemôže tolerovať, treba ho vykoreniť. V spomenutom prípade smie a má rozhodca stretnutie ukončiť. Ak to neurobí, sám z ihriska neodídem, bez slova budem hrať ďalej. Ale čo urobím potom, sa na tlačovú konferenciu nehodí. Z toho nemám kam ustúpiť. Rešpekt je bezpodmienečný. Ako súpera ma častujú len pre farbu pokožky opičím pokrikom, ale keď som v drese azzuro, tí istí ma povzbudzujú a čakajú moje góly. Absurdné! O chvíľu máme ME. Taliansko by sa malo zjednotiť.

Nájdu sa ľudia, ktorí si myslia, že vy vlastne futbal rád nemáte. Že vás nebaví a že dávate prednosť radšej boju s celým svetom.

Žartujete? Futbal je môj život. Zbožňujem ho! Preň som odišiel od rodiny, lopta ma vylákala z Talianska. Nič iné ako futbal nehrám radšej a verte mi, s nikým nie som vo vojnovom stave. Spýtajte sa mojích spoluhráčov, ani jeden v šatni nežartuje viac než ja. Keď sa dakomu javím na hracej ploche, ako privážny, tak iba preto, že sa sústredím na hru a nie preto, že som naštvaný.

Uvidíme vás ešte ako sa tešíte z gólu s úsmevom na tvári?

To isté odo mňa čaká i môj tréner. Je to jediná vec, ktorú si ešte netrúfam sľúbiť. Je to silnejšie než ja, nie je mi to prirodzené, ale tešil som sa z mnohých gólov, na falošnú radosť nemám. Nesúrte ma. Počkajte na prvý, potom sa uvidí.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: ZZ

Diskusia

Podobné články