Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Gerard Piqué: Žena mi dovolila ukončiť kariéru v Barcelone

BARCELONA - Gerard Piqué je stabilnou a neodmysliteľnou súčasťou defenzívy Barcelony. Pilier obrany toho o sebe veľa nenahovorí. Dnes si ale budete môcť prečítať napríklad aj to, s čím podniká, ako bolo v Manchestri United, alebo kto je podľa neho najlepším trénerom na svete.
Zdroj: soc. siete
Zdieľajte:

Čo všetko musí súčasný stopér svetovej triedy ovládať?

Osobné bránenie, hru hlavou a pozičnú hru, všetko na najvyššej úrovni. Bez toho sa obranca nezaobišiel ani v minulosti, no dnes je to už nevyhnutnosť. Súčasný stopér musí dokonale pracovať s loptou, jeho úlohou je zakladať akcie, v optimálnom prípade sa podielať na tvorbe hry. To si vyžaduje vysoký stupeň hernej inteligencie, schopnosť dokonale čítať hru.

Často chválite gólmana Ter Stegena. Čo ho najviac charakterizuje?

Vyžaruje z neho ohromná istota, úžasne sa zapája do hry a som presvedčený, že v Barcelone zostane mnoho rokov.

Hovorí sa o vás, že so spoluhráčmi pravidelne uzatvárate stávky, s kým sa Barca stretne v Lige majstrov. Je to tak?

Áno. Stávky väčšinou uzatvárame v lete. Tipujeme, ktoré mužstvo sa cez kvalifikáciu prebojuje do skupinovej fázy LM. Ide len o zábavu. Najvyššia vsadená čiastka je 20 eur. Počas televízneho prenosu zo žrebovania do skupín potom naše stávky vyhodnotíme a určíme víťaza.

V roku 2004 ste ako junior prestúpili do slávneho Manchestru United. Čo ste sa v United naučili?

V kabíne to bolo od samého začiatku geniálne, aj keď by som rád bol, pravdaže, radšej hrával oveľa častejšie. Vtedy to bolo ale špičkové mužstvo s Rooneym, van Nisterlooyom, Cristianom Ronaldom. V obrane bol vtedy Rio Ferdinand a Vidič, okolo ktorých sa takmer vôbec nedalo prejisť.

Keď ste mali dvanásť rokov, navštívil vraj raz vášho starého otca, v tom čase člen FC Barcelona, Louis van Gaal. Údajne do vás drgol a potom vyhlásil: "S takou biednou postavou sa nikdy nestaneš obrancom Barcelony!" Pamätáte si na to?

Skutočne to na mňa veľmi zapôsobilo. Van Gaal je striktný a prísny tréner. Ak to považuje za potrebné, svoje myšlienky presadzuje bez ohľadu na dôsledky. Výsledky však hovoria v jeho prospech.

Čo vám dal súčasný kouč Bayernu Pep Guardiola?

Keď som sa vrátil z Manchestru, neveril som, že budem hneď hrávať. On mi však dôveroval. Guardiola je podľa mňa najlepší tréner. Dokáže futbal analyzovať ako nikto iný. Ustavične sa koncentruje na zásadnú vec: permanentne skvalitňovať hru zvereného tímu.

Vidíme vás hrať nielen na ihrisku, ale aj na internete. Založili ste dokonca firmu na počítačové hry. Je to váš koníček?

Vždy som s kamarátmi rád hrával rozličné simulačné, manažérske, či podobné hry. Založil som teda firmu, ktorej sa v súčasnosti celkom dobre darí. Venujem jej veľa času a baví ma to.

Vyrastá azda v tejto firme nový podnikateľ, ktorý sa jej ujme, keď skončí s futbalovou kariérou, alebo sa skôr v budúcnosti vidíte v úlohe trénera?

O týchto veciach zatiaľ vôbec nerozmýšľam. Čosi ako tréner som momentálne iba v mojej manažérskej hre. A či by sa mi v takej pozícií darilo aj v skutočnosti? Ktovie!

Vaša kariéra má vraj doznieť v Kolumbii. Želá si to vaša populárna manželka Shakira?

Nie, v žiadnom prípade na mňa ani v najmenšom netlačí. Mám od nej dovolené ukončiť kariéru v Barcelone.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: FS

Diskusia

Podobné články