Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Potvrdia Helvéti úlohu favorita?

V nedeľu o 18. hodine nášho času sa premiérovo otvoria šampionátové brány aj na Národnom štadióne, v brazílskom hlavnom meste Brasilia. Sily si zmerajú Švajčiari a Ekvádor.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Helvétov povedie z trénerskej lavičky skúsený Ottmar Hitzfeld, ktorý avizoval, že po skončení šampionátu skončí svoje pôsobenie pri národnom tíme. Švajčiari sa na záverečný turnaj majstrovstiev sveta prebojovali desiatykrát, pričom nechýbali na troch posledných turnajoch. Trikrát sa im podarilo postúpiť medzi elitnú osmičku, avšak naposledy v roku 1954.

Najväčšia sila Švajčiarov je sústredená do záložnej formácie, kde hrá prím najmä Inler, ktorý svoj post defenzívneho stredopoliara úspešne zastáva aj v drese Neapola. V strede poľa sa môže stretnúť aj s ďalšou dvojicou, ktorá pôsobí v meste pod Vezuvom - Behrami a Džemaili.

V útoku Švajčiari postrádajú elitného hráča, štvorica útočníkov nastrieľala v reprezentácii spolu len osem gólov, pričom najlepším strelcom je štvorgólový Gavranovič z FC Zurich. V nominácii Švajčiarska sa nachádza veľa hráčov, ktorí svoj pôvod spájajú s inou krajinou ako je tá, ktorú práve reprezentujú. V nominácii majú najväčšie zastúpenie Albánci (5) a Bosniaci (2).

Keď sa povie Ekvádor, futbalovým fanúšikom sa pravdepodobne vybaví meno Antonio Valencia, geograficky zdatnejším známe súostrovie Galapády. Trojfarební, ako znie ich prezývka, sa na majstrovstvách sveta zúčastňujú tretíkrát, pričom za svoj najväčší úspech považujú postup do osemfinále na MS 2006 v Nemecku.

Mužstvo vedie Kolumbijčan Reinaldo Rueda a v skupine sa stretne aj s Hondurasom, ktorý viedol na predchádzajúcich MS v JAR. Rueda sa musel zmieriť so stratou najlepšieho strelca spomedzi aktívnych hráčov, ktorí prichádzali do úvahy pre prebiehajúci šampionát. Christian Benitez totiž vlani v júli zomrel na zlyhanie srdca, vo svojich 27-rokoch. V národnom drese mal na konte 24 gólov, pre porovnanie, v aktuálnej nominácii je najlepším strelcom 35-ročný záložník Jefferson Montero, ktorý ich vsietil osemnásť.

Okrem Valenciu pôsobí z nominovaných v Európe už len dvojica stredopoliarov Carlos Gruezo (VfB Stuttgart) a Christian Noboa (Dinamo Moskva).

Favorit tohto zápasu je jasný, čo potvrdzuje aj postavenie tímov v rebríčku FIFA (Švajčiarsko 6., Ekvádor 26.), pričom tieto dva tímy sa spolu ešte nestretli a v Brasilii odohrajú svoj prvý vzájomný zápas. Stretnutie povedie Irmatov z Uzbekistanu.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Futbalový svet, fifa.com

Diskusia

Podobné články