Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

KOMENTÁR: Milióny pre jeden gól za 50 rokov

Svetový šampionát v Brazílii mal priniesť revolúciu v najpopulárnejšom športe na svete. Vďaka technológii mali z hry zmiznúť nesprávne verdikty rozhodcov. Po dvoch dňoch majstrovstiev sveta sa ale nerieši nič iné, len tie verdikty...
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Keď si rozhodcovia nevšimli gól Franka Lamparda v osemfinálovom zápase MS 2010 proti Nemecku za stavu 2:1, kolíska futbalu sa búrila a s ňou sa automaticky rozhýbal celý futbalový svet. Bolo treba vystaviť stopku chybným rozhodnutiam arbitrov a tak sa za veľké finančné náklady v priebehu štyroch rokov vybudoval systém GoalControl, vďaka ktorému je do sekundy jasné, či lopta prekročí bránkovú čiaru.

Po technológii vraj volala aj minulosť. V roku 1966 bol uznaný sporný gól práve anglickému útočníkovi Geoffovi Hurstovi, ktorý v nadstavenom čase vyrovnal zápas so Západným Nemeckom. Po 44 rokoch to možno Angličanom osud vrátil, každopádne, už sa nič také nestane vďaka technologickej novinke, ktorá, dúfajme, pomôže odhaliť aspoň jeden gól za polstoročie...

Vynaložili sa ťažké milióny, aby sa zahojilo štvorročné „bobo“ Angličanov, ale kto čakal, že sa tým zvýši kvalita verdiktov rozhodcov, ostal sklamaný. Na prvých päť mimoriadne sporných momentov nám stačili tri zápasy:
V otváracom dueli šampionátu naletel japonský rozhodca Yuichi Nishimura (presne ten istý rozhodca, ktorý stál pri smolnom konci Brazílie na poslednom zápase MS – štvrťfinále s Holandskom v JAR) na okaté filmovanie Freda a následná penalta Neymara rozhodla o nezaslúženom víťazstve Brazílie nad Chorvátskom. Aby toho zakrývania nebolo málo, FIFA verdikt odobrila ako správny.
V druhom zápase šampionátu sa nepredviedli v najlepšom svetle kolumbijskí rozhodcovia, ktorí neuznali v prvom polčase dva góly Giovanimu Dos Santosovi – prvý po vymyslenom ofsajde a druhý po údajnom faule na brankára, kde sa však o faul v žiadnom prípade nejednalo.
Oveľa spornejší bol súboj van Persieho a Ikera Casillasa pri góle Stefana de Vriju na 3:1 pre Holandsko, ktorý posúdil rozhodca Nicola Rizzoli ako povolený. Taliansky arbiter však „zahviezdil“ aj pri góle Španielska, keď zverencom Vicenteho del Bosqueho daroval penaltu po prifilmovanom páde Diega Costu.

Je skvelé, že svet dokázal vynájsť technológiu, ktorá dokáže v rýchlosti určiť, či lopta prešla do bránky alebo nie, no pomôže nám to možno pri jednej – dvoch situáciách počas celého šampionátu. Kontroverzie nemiznú a stále je potrebné vymyslieť systém, ktorý pomôže futbalu pri spravodlivom posudzovaní zákrokov. Ak sa to nepodarí priamo na trávniku, treba zareagovať po ňom a vinníkov potrestať. Alebo si viete predstaviť, že by sa to nestalo Chorvátsku, ale napríklad Anglicku, Španielsku či domácej Brazílii?

Zdieľajte:
Autor: Mišo Iks
Zdroj informácií: vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články