Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Dokáže Mexico skrotiť Kamerunských levov?

Včera sme videli prvý zápas v skupine A, ktorý skončil víťazstvom domácich „kanárikov“ nad Chorvátmi 3:1. Dneska o 18:00 sa stretne Mexico proti Kamerun. Zápas nemá jasného favorita, zápas môže skončiť akokoľvek.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pre Mexiko to bude jubilejný 50. zápas na svetových šampionátoch. Oba tímy sa stretli doteraz v histórii iba raz, v septembri 1993 v prípravnom dueli v Los Angeles vyhralo Mexiko nad Kamerunom 1:0.

S túžbou historicky prvýkrát na MS zdolať africký tím nastúpi v piatok Mexiko v základnej A-skupine svetového šampionátu proti Kamerunu. Stretnutie sa v brazílskom meste Natal začne o 18.00 h SELČ pod taktovkou rozhopdcu Wilmara Roldana z Kolumbie. Ďalšími účastníkmi skupiny sú Brazília a Chorvátsko.

Mexiko i Kamerun sú tímy, ktoré sa na šampionát dostali s "odretými ušami". Mexičania sa ako jeden z topfavoritov kvalifikácie horko-ťažko predrali v zóne CONCACAF na barážovú štvrtú priečku na úkor Panamy a potom v play off vyradili Nový Zéland a šiestykrát za sebou sa dostali medzi svetovú elitu. Ešte viac šťastia mal Kamerun, ktorého pred vyradením v africkej eliminácii zachránila iba kontumácia stretnutia s Togom (na ihrisku prehral 0:2) pre neoprávnený štart hráča v tíme súpera. Na MS tak "levy" cestovali siedmykrát v sérii.

Miguel Herrera je už štvrtým koučom Mexičanov od septembra minulého roka a zdá sa, že až on našiel v tíme potrebnú chémiu. "Nebojíme sa žiadneho súpera. Uvedomujeme si, že máme v skupine päťnásobných majstrov sveta z Brazílie. Ale ak nezačínate každý turnaj s myšlienkou na titul, potom nemáte žiadne ambície. Náš zväz od nás žiada odohrať na MS minimálne päť zápasov, ale keď sa dostanete do štvrťfinále, prečo by sa nedalo aj ďalej? Čiernym koňom turnaja by mohli byť belgickí futbalisti, ale najväčšie prekvapenie príde z Mexika," vyhlásil sebavedomo Herrera. Jeho ekipa cestovala do Brazílie s cieľom prekonať svoje doterajšie maximum, ktorým je postup do štvrťfinále na šampionátoch v rokoch 1970 a 1986.

Kamerun je vždy nevyspytateľnou neznámou s osobnosťami na ihrisku, no i problémami mimo neho. Potvrdením tohto faktu bola aj cesta do dejiska MS - futbalisti odmietli nastúpiť do lietadla pre spory o výšku prémií. Problém sa napokon vyriešiť podarilo a s dvanásťhodinovým meškaním sa výprava presunula do Brazílie. Pod vedením nemeckého trénera Volkera Finkeho sa tím pokúsi napraviť reputáciu spred štyroch rokov, keď v JAR prehrali Kamerunčania všetky tri zápasy základnej skupiny.

Najvýraznejšou hviezdou je 33-ročný útočník londýnskeho klubu FC Chelsea Samuel Eto o. Ten absolvuje už svoj štvrtý šampionát. "Ak chcete vo futbale zvíťaziť, tím si musí udržať koncentráciu po celý zápas a hrať kolektívne. V každom družstve sú hráči, ktorí sú rozdieloví, teda ich oporou. V útoku je ním Samuel," uviedol šesťdesiatšesťročný Finke. V jeho kádri sa nachádza i najmladší hráč MS 2014 - útočník Fabrice Olinga oslávil 12. mája osemnásť rokov. Ak sa dostane do hry, stane sa deviatym najmladším v histórii šampionátov. Kamerun naposledy postúpil na MS zo skupiny do ďalších bojov v roku 1990 v Taliansku, keď sa mužstvo okolo Rogera Millu dostalo až do štvrťfinále.

Mexiko - Kamerun, piatok 18.00 SELČ, Dunas arena, Natal, hlavný rozhodca: Wilmar Roldan (Kol.)

pravdepodobné zostavy:

Mexiko: Ochoa - Marquez, Rodriguez, Moreno - Aguilar, Layun, Vazquez, Guardado, Herrera - Dos Santos, Peralta

Kamerun: Itandje - Nkoulou, Nyom, Bedimo, Chedjou - Song, Eyong, Aboubakar - Makoun, Moukandjo - Eto o

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články