Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Kavka: Chcel by som vidieť a vyskúšať niečo nové

KOŠICE - Bude to rok, čo sa prevalila kauza v Košiciach. Rozpadlo sa takmer celé mužstvo a Košiciam zobrali fortunaligovú licenciu. Jedným z hráčov, ktorý rozviazali s MFK zmluvu, bol stabilný obranca Peter Kavka. Odvtedy o ňom nič nebolo počuť. My sme sa s ním ale pozhovárali o jeho budúcnosti a aj o tom, ako bolo na zápase Ligy Majstrov.
Zdroj: tasr, osobná databáza
Zdieľajte:

Od odchodu z vtedy ešte MFK Košice si bez angažmánu. Ako to zvládaš? Nechýba ti futbal?

Ja pravidelne trénujem, takže dá sa povedať, že som stále v tom kolobehu. Jediné, čo mi chýba, sú súťažné zápasy, hlavne to všetko okolo toho. No beriem to tak, že tak to asi má byť.

Vo Fortuna (corgoň) lige si vždy patril medzi popredných obrancov. Čo je dôvodom toho, že doteraz nemáš žiadny nový klub? Prebehli rokovania s niektorými klubmi?

Hlavný dôvod je ten, že hneď ako som sa dohodol s Košicami na ukončení zmluvy, musel som absolvovať operačný zákrok. Takže preto som nemohol niekam prestúpiť a potreboval som čas na zotavenie. Žiadne konkrétne rokovania s nejakým klubom som neabsolvoval, keďže som nebol pripravený na plnú záťaž. Ale teraz už je to skoro v poriadku a ja sa už veľmi teším na nejaké nové pôsobisko.

Nevolal ťa Radek Látal, bývalý tréner Košíc, do Piastu Gliwice?

Nie, s trénerom Látalom som nebol vôbec v kontakte.

Čomu sa venuješ teraz, keď si bez angažmánu?

Venujem sa tréningom a rekonvalescencií aby som bol pripravený keď príde nejaká ponuka.

Návrat do VSS Košice v tvojom prípade asi nepripadá do úvahy. Ktorým smerom by si sa teda chcel vydať? Máš už niečo vysnívané?

Nebudem klamať, ťahá ma to hlavne niekde vonku, chcel by som vidieť a vyskúšať niečo nové, nejakú inú ligu ako je slovenská. Niečo už mám rozpracované, tak uvidíme ako to dopadne.

Ako s dlhým odstupom času vnímaš situáciu, ktorá sa stala v Košiciach. Bolo to aj v tvojom prípade tak tragické?

Myslím, že všetci už vedia kde bol hlavný problém. A mňa to už skrátka po tých piatich ci šiestich sezónach prestalo baviť. Je pravda, že už som aj potreboval zmenu. Mrzí ma, že to dospelo až do takého štádia, že sa Košice museli rozlúčiť s ligou, ale takto to donekonečna ísť nemohlo. No ja som presvedčený, že to chlapci zvládnu a v ďalšej sezóne bude v Košiciach opäť liga. Ale dúfam, že to bude už lepšie ako predtým, čo sa týka istých veci.

Si odchovancom MFK (1.FC). Chodievaš na zápasy bývalých spoluhráčov?

Áno, samozrejme chodím na ich domáce zápasy. Myslím, že som nevynechal ani jeden. Držím im samozrejme palce, veď som s nimi niečo už prežil.

Tvoj brat Adam(na fotke vpravo) bol ešte v minulej (predminulej) sezóne hráčom Lokomotívy Košice. Pre zranenie sa už asi spolu na profi úrovni nestretnete, nemrzí ťa to?

Jasné, že som z toho trochu smutný. Niekedy môžete s niektorými vecami akokoľvek bojovať, no zdravie vás skratka nepustí. Ale život ide ďalej, je strašne veľa iných vecí, ktoré vás môžu napĺňať a ja si myslím, že Adam jednu z nich našiel. Ale je pravda, že sme dúfali, že si niekedy zahráme vedľa seba v nejakom mužstve.

Tvojími spoluhráčmi boli aj bratia Matičovci. Ako si na nich spomínaš? Si s nimi stále v kontakte?

Nemanju som nestihol nejak osobne spoznať, lebo som ešte nebol v A-mužstve keď tam on posôbil, no pamätám si, že sme chodili pozerať na zápasy áčka hlavne kvôli nemu. Už vtedy nad všetkými vynikal. S Urošom som bol v mužstve od dorastu cez béčko až do áčka a tiež je to skvelý futbalista, ktorý prerástol slovenskú ligu. Nie som už s ním až tak v kontakte, ale sledujem, ako sa mu momentálne v Holandsku darí.

Hral si populárnu FIFU so svojou osobou?

Áno, samozrejme hral, ale na mojom klasickom poste v obrane ma to nebavilo, tak som sa stále dával do útoku, tam už to bolo zábavnejšie.

Pred nedávnom si sa bol pozrieť na zápas ukrajinského Šachtoru Doneck. Aké si mal dojmy z prostredia a samotného zápasu?

Dojmy sú super, z toho zápasu sa dalo zobrať naozaj dosť. Je to niečo iné ako v TV. Hlavný rozdiel v mužstvách bol v sebavedomí. Hráči PSG ho mali naozaj na rozdávanie, vôbec sa nebáli ťažkých situácií pod tlakom a zo všetkého skoro vyšli s chladnou hlavou, a preto aj vyhrali. Osobne som sledoval hlavne Thiaga Silvu a bol naozaj skvelý. Hlavne, čo sa týka organizácie hry. Jemu sa snáď cely zápas ústa nezatvorili. Bolo ho počuť až na tribúnu a to bolo na štadióne myslím 30 tisíc ľudí.

Za tvojích čias v MFK Košice ťa trénoval aktuálne najpopulárnejší tréner Ján Kozák, ktorý doviedol reprezentáciu Slovenska na Euro 2016. Prezraď nám, v čom vnímaš jeho kúzlo a základ úspechu?

Tréner Kozák je hlavne veľký psychológ a presne vie, ako ku ktorému hráčovi pristupovať. Samozrejme má aj autoritu, pri ktorej si hráč ani len náznakom nedovolí nejak vyskakovať a hlavne si za svojimi hráčmi stoji.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články