Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

TOP zápasy histórie: Manchester United - Chelsea (Finále LM 2008)

Dnes ukončíme náš seriál o najpamätnejších zápasoch histórie. Pôjdeme do Moskvy na upršané finále Ligy majstrov.
Zdroj: screen
Zdieľajte:

Finále Ligy majstrov 2008 hostil moskovský štadión v Lužnikách. Vyše 67 000 divákov sledovalo bitku dvoch anglických protivníkov, na ktorú dohliadal ako hlavný rozhodca Slovák Ľuboš Micheľ.

SITUÁCIA PRED ZÁPASOM

Manchester sa do finále dostal bez prehry, navyše van der Sar inkasoval len päť gólov v 12 zápasoch. Chelsea sa na ceste do Moskvy natrápila viac. Zverenci Avrama Granta sa potrápili vo štvrťfinále s Fenerbahce a v semifinále s Liverpoolom.

ZÁPAS

Prvý polčas

V prvom polčase mali loptu častejšie na kopačkách hráči Manchestru a po úvodnom oťukávaní udrel v 26. minúte Cristiano Ronaldo. Portugalčan sa zavesil do vzduchu po centri Browna a Čechovi v bránke nedal šancu. Chelsea odpovedala akciou, na konci ktorej mal byť v 34. minúte Ballack, toho však predbehol Ferdinand, ktorého hlavičku vytlačil van der Sar na roh. V závere polčasu zahrával po faule Ria Ferdinanda Ballack priamy kop z hranice šestnástky, ale loptu zatočil len nad bránu ManU. Napokon sa však „modrí“ predsa len tešili z vyrovnania, keď v poslednej minúte prvého polčasu zasunul Lampard odrazeneú loptu po strele Essiena za van der Sarov chrbát.

Druhý polčas

Po zmene strán mala navrch Chelsea. Po desiatich minútach pálil Essien po krásnej zasekávačke nad bránku Manchestru. O niečo neskôr napriahol z 25 metrov Ballack, ale mieril tesne vedľa ľavej žrde. V 78. minúte vypálil Drogba z hranice šestnástky, Van der Sar bol už prekonaný, no lopta sa odrazila od ľavej žrde späť do ihriska. Na druhej strane kontroval osem minút pred koncom Tévez, ktorého pokus „lízal“ pravú žrď.

Predĺženie

V hustom daždi mal v 94. minúte gól na kopačke Lampard. Po peknom priťuknutí od Ballacka trafil iba brvno. V 101. minúte bol veľmi blízko druhého gólu Manchester. Evra skvele potiahol loptu až k bránkovej čiare, spätne našiel striedajúceho Giggsa, loptu však cestou do siete v poslednej chvíli vyhlavičkoval Terry. V druhej časti predĺženia neuspel z priameho kopu Drogba, no potom začali na premočenom trávniku namiesto futbalu dominovať prehnané vášne. Štyri minúty pred koncom Drogba prefackoval Vidiča, po ktorej videl z rúk Ľuboša Micheľa červenú kartu. V závere predĺženia sa ešte zrazili hlavami Nani a Ashley Cole, gólu sa diváci už nedočkali.

Penalty

V Moskve už bolo po polnoci, keď sa na rad dostali strely zo značky pokutového kopu. Po nepremenenom pokuse Cristiana Ronalda mala Chelsea mečbal. John Terry sa však v piatej sérii pošmykol a jeho strela len opečiatkovala ľavú žrď. Napokon rozhodla siedma séria. Ryan Giggs sa nemýlil, no striedajúci Nicolas Anelka kopol loptu po minimálnom rozbehu iba do stredu bránky, kde bol pripravený Van der Sar a začala veľká červená radosť.

Manchester United – Chelsea Londýn 1:1 (1:1)

6:5 na jedenástky

Góly: 26. Ronaldo – 45. Lampard

ŽK: Scholes, Ferdinand, Tévez, Vidič – Makelele, Carvalho, Essien, ČK: 116. Drogba (Chelsea)

Manchester: Van der Sar – Brown (120. Anderson), Ferdinand, Vidič, Evra – Hargreaves, Scholes (87. Giggs), Carrick, Cristiano Ronaldo – Tévez, Rooney (101. Nani)

Chelsea: Čech – Essien, Carvalho, Terry, A. Cole – J. Cole (99. Anelka), Ballack, Makelele (120. Beletti), Lampard, Malouda (92. Kalou) – Drogba

Penaltový rozstrel

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články