Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Korupčný škandál okolo MS 2022

V prípade, že Katar príde o MS 2022 je pripravená Austrália.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Austrálski futbaloví predstavitelia uvažujú, že ak Katar príde o majstrovstvá sveta v roku 2022, budú sa o ne uchádzať. V pondelok to povedal šéf Austrálskej futbalovej federácie (FFA) David Gallop. Katar možno príde o šampionát, pretože v britských médiách sa objavili vážne obvinenia z korupcie pri výbere dejiska MS 2022. "Sú to vážne obvinenia a uvidíme, ako sa to vyvinie. Je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, či sa bude vyberať nové dejisko, ale situáciu pozorne sledujeme," citovala agentúra dpa Gallopa.

V centre škandálu mal byť katarský funkcionár Mohamed bin Hammam, ktorý pôsobil 16 rokov vo výkonnom výbore Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a aj ako prezident Ázijskej futbalovej konfederácie. Odtiaľ musel odstúpiť v roku 2012 práve pre korupciu. Podľa britských médií mal bin Hammam zaplatiť ďalším predstaviteľom FIFA až päť miliónov dolárov za to, že pri voľbe dejiska budú hlasovať za Katar.

Austrália sa uchádzala o MS 2022. Na prezentáciu svojej kandidatúry vynaložila až 40 miliónov dolárov, no v hlasovaní v roku 2010 dostala iba jediný hlas.

Organizátori futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 v Katare však odmietajú čerstvé obvinenia, ktoré sa objavili v britských médiách, že právo usporiadať šampionát získali vďaka korupcii. Obvinenia prinieslo britské periodikum Sunday Times. Podľa neho "osoba zasvätená do pomerov v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA)" poskytla "stovky miliónov emailov, účtov a ďalších dokumentov", ktoré dokumentujú platby vo výške päť miliónov dolárov od katarského funkcionára Mohameda bin Hammama pre ďalších predstaviteľov organizácie. Bývalý člen výkonného výboru FIFA a niekdajší prezident Ázijskej futbalovej konfederácie mal podplácaním získať podporu pre svoju krajinu pri voľbe dejiska šampionátu.

ANKETA: Príde Katar o MS 2022?

  • Áno

    100%

  • Nie

    0%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články