Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Majster od susedov

Na konci je už aj Poľská Ekstraklasa, kde dominoval klub, ktorý aj s dvoma Slovákmi v kádri vybojoval jubilejný titul. Tento manšaft sa napriek dvom najväčším vojenským konfliktom dostal tam, kde je dnes. Legia Varšava !
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Misrtz Polski- Legia Warszawa ! znelo ulicami nielen z hlavného mesta našich severných susedov. "Wojskowi" ako sa inak prezýva Legii Varšava získali domáci titul s číslom 10 čím sa stali rekordérom poľskej Ekstraklasy. Legia prežila ozaj skvelú sezónu a tieto roky sú pre tento klub skvelé, no ohliadnime sa do minulosti, ako poznačila klub II.svetová vojna a ako sa z vojakov stali majstri.

Samotný futbalový klub vznikol v roku 1916, čiže už o chvíľu sa bude oslavovať stovka rokov existencie. Prví hráči boli poľskí vojaci, ktorý bojovali v domácej légií a od toho prirodzene vznikol názov "Legia" a prvé zápasy sa odohrávali medzi inými légiami navzájom. Aspoň malé potešenie a odreagovanie počas nieveľmi dobrých časov. Po skončení I.Svetovej Vojny sa klub presťahoval do hlavného mesta Poľska a pôsobil tam už pod celistvým názvom ako poznáme dnes.

V roku 1927 sa vytvorila prvá Poľska futbalová liga a už v tej dobe poznala krajina futbalového giganta, Legia bola veľmi úspešná a jej forma trvala aj do obdobia kedy sa skončila II.Svetová Vojna. Varšavský klub v sezónach 1955 a 1956 získal titul z ligy, poháru aj ligového poháru. Domáci TRIPPLE sa Legii podaril viac krát, no od roku 1970 si domáci fanúšikovia museli na podobný triumf počkať viac ako 20 rokov. Domácu nadvládu pretavila do Európy v spomínanej sezóne 1970, kedy sa v dnešnej Lige majstrov dostala až do semifinále. Až na konci sezóny 1994/1995 sa priaznivci "Wojskowich" dočkali tripplu opäť. Po tejto výrazne podarenej sezóne sa v roku 1996 ako prvý poľský klub Legia kvalifikovala do základných skupín už novej verzie Ligy majstrov a dostala sa do štvrťfinále, ďalej im nebolo dopriate.

No potom prišiel na domácej scéne útlm, jeden z najlepších klubov v Poľsku zažil krízu, ktorá trvala ozaj dlho. V lige nezískali titul dlhých 7 rokov a v domácom pohári neuspeli po dobu 11 rokov, čo bolo vtedy na tento klub málo predpokladané, vzhľadom na minulé úspechy. Ale povedzme si, že Legia Varšava nieje práve ten typ klubu, ktorý má dlhodobo skvelých hráčov a udrží sa aj na Európskej scéne. Pohladenie na duši a koniec nepriaznivej ságy prišiel pred rokom, keď pohár aj ligu ovládol opäť "vojenský klub" z Varšavy. Manšaft sa zozbieral z ťažších časov a nabral nový smer, ktorý je úspešný pretože Legia vyhrala ligu aj túto sezónu.

Sezóna 2013/2014 bola pre klub veľmi úspešná, veď vojaci nekompromisne prvý aj s kvalitným náskokom, od zimy pôsobí vo Varšavskom klube číslo 1 už druhý Slovák. Medzi troma tyčami v Legii stojí práve slovenský gólman Dušan Kuciak, ktorý pôsobí v klube od roku 2011, Dušan si prešiel nie veľmi úspešnými sezónami a v Poľsku našiel to, čo hľadal. Druhým legionárom je mladý talent z dielne MFK Košice, Ondrej Duda. Mladíkovi sa darí veľmi slušne, keďže vo veku 19 rokov skoro pravidelne nastupuje za majstrovský klub a už sa mu podarilo streliť aj 3 góly. Obom našim chlapcom samozrejme držíme palce.

Štadión, na ktorom Legia odohráva svoje domáce zápasy sa volá "Stadion Wojska Polskiego" a má kapacitu cez 30 000. Postavený bol v roku 1930 a odvtedy tu je aj domáci klub. Veľkou rekonštrukciou prešiel štadión medzi rokmi 2008 a 2011, počas ktorej boli všetky tribúny zničené a vymenené za väčšie, modernejšie a hlavne kvalitnejšie. O Legii je známe, že ponúka jeden z najlepších fanklubov nielen v Poľsku.

Napriek zlým časom je nad slnko jasné, že Legia Varšava vždy bola, je a bude "veľkoklub od susedov".

Zdieľajte:
Zdroj informácií: legia.com

Diskusia

Podobné články