Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Chrám v srdci Brazílie

Rio de Janeiro okrem sochy Krista ponúka ešte jeden monument. Ako ďaleko siaha história jednej z najväčších a najkrajších stavieb so športovým účelom minulého storočia ? Viac sa dozviete nasledujúcom článku.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Estádio do Maracanã, Estádio Jornalista Mário Filho alebo proste Maracana, pod týmito názvami poznáme štadión v Brazílskom pobrežnom meste Rio de Janeiro. Jeho prvé momenty sa datujú na rok 1950, keby Brazília hostila Majstrovstvá sveta. Práve pre záverečný turnaj bo tento kolos postavený a jeho základný kameň bol položený 2.augusta 1948. Zaujímavosť je to, že aj keď to mala byť krásna stavba, nie každému sa pozdávala. Politik a kongresman Carlos Lacerda vyjadril veľkú kritiku hlavne na miesto, kde sa začalo stavať. Bol to škandál, ktorý však okrem rozporov a ostrých výmien názorov nič výrazne nepriniesol a štadión ostal tam, kde sa stavba začala.

Hoci sa datuje otvorenie na rok 1950, všetky zdroje vravia, že finálne otvorenie a koniec prác bol až o 15 rokov neskôr. Prvý "veľký tresk" v aréne nastal vo finále MS, kde Brazília privítala Uruguay. Domáci výber sklamal a prehral 1:2, v tom čase to bolo úplne nemysliteľné a teraz pozerajte pozorne, zápas sledovalo a masívne pískalo 210 000 fanúšikov !

Ako veľké arény v Južnej Amerike poznáme, sú gigantické no prináša to aj hrozbu "tlačenice" a tomu sa nevyhla ani Maracana. V roku 1992 zrútením tribúny umreli 3 ľudia a ďalších 50 sa vážne zranilo. Aj kvôli tomuto incidentu siahli konštruktéri k zásadnej zmene. Kapacita sa výrazne zredukovala a zrušili sa miesta na státie čo viedlo k celo-sedadlovému štadiónu.

Pozrime sa do súčasnej doby, klenot mesta bude pre nasledujúce roky vyťažený až až, keďže Brazília organizuje nielen MS 2014 ale aj Olympijské hry 2016. Okrem toho len minulé leto sa tu hral Pohár Konfederácií. Štadión bol renovovaný a pripravovaný na ďalšie veľké turnaje a zápasy, čo sa myslím vydarilo. Aktuálna kapacita ponúka 78 838 miest, čo je v porovnaní s 210 000 pomerne málo, no to už moderná architektúra je, veď dnes je už normálne, že v aréne máte hotel, reštaurácie či veľké fanshopy. Toto asi pred 64 rokmi nepoznali tak sa nečudujme takým číslám.

Pár zaujímavostí na záver

Na výstavbe pracovalo 1500 ľudí a v dobe, keď sa termín otvorenia blížil a práce neboli dokončené to bolo až 2000.

Stavba má 7 architektov.

Okrem domáceho Ria tu svoje zápasy odohrávajú aj veľkokluby Flamengo a Fluminese.

Maracana hostila už 4 veľké turnaje a ďalšie 2 sú isté(2016).

V rokoch 2000, 2006 a 2013 prebehla renovácia arény.

Tak uvidíme, či na blížiacich sa MS postačí "len" skoro 80 tisíc miest pre nažhavených fanúšikov z celého sveta. Ale jasné je to, že táto stavba bude ešte dlho monumentom nielen športového sveta.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články