Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

AS Monako bez peňazí

Predstaviť si už nemožné, klub, ktorý sa len nedávno dostal do povedomia futbalových nadšencov a doslova sa "topí" v peniazoch by ostal stále klubom bez výraznej pomoci ruských "melónov" a veľa by sa o ňom nevedelo.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Mužstvo, ktoré vzniklo v roku 1924 ma síce bohatú históriu no posledných desať rokov sa o ňom veľa nevravelo. "Kniežatá" sú síce držiteľmi siedmych domácich titulov v najvyššej súťaži a majú na konte finále Ligy majstrov(2004) no to už bolo dávno. Väčší triumf mali na dosah v roku 2010, no vo finále Francúzskeho poháru neuspeli. Veru tak, od posledného zdvihnutia trofeje nad hlavy "Les Rouges et Blancs" uplynulo 10 rokov. Klub síce niekedy prosperoval a bol vo Francúzsku aj v Európe na ozaj vysokej úrovni no postupne to upadalo, malé mužstvo z kniežatstva slúžilo ako odrazový mostík pre budúce hviezdy, veď tu istú chvíľu pôsobili hráči ako: Fabien Barthez, Thierry Henry, Yaya Touré či Emanuel Adebayor.

No nevenujme sa dávnejšej minulosti a poďme si povedať niečo o posledných 2 rokoch v klube. AS zostúpili do Ligue 2 a prvé mesiace boli ozaj hrozné. Ak chceli hráči červeno-bielych myslieť na postup medzi elitu, museli niečo zmeniť.

Spása s menom Dmitry Rybolovlev

Tento 47-ročný ruský magnát a silný businessman sa rozhodol kúpiť AS Monako, pre muža ako on to bolo formou "len tak". Po dohode s Princom Albertom Monackým sa začali na prelome rokov 2011 a 2012 tankovať do kniežatstva milióny. To bolo Monako však stále v II.lige a tam by bolo pravdepodobne zbytočne nakúpiť gardu hviezd. Ako som spomínal, Monako malo problémy a tak potrebovalo urobiť zásadnú vec, zmeniť trénera. Vtedy bol na lavičke AS Marco Simone a podľa väčšiny bol on ten zlý článok a tak si balil kufre. Samozrejme, že na jeho post neprišiel žiadny druhotriedny tréner ale rovno legenda "vytiahnutá" z Interu Miláno- Claudio Ranieri. Ten vzal klub do laty a rázom Monako vyhralo Ligue 2 a tešilo sa do najvyššej súťaže. Až vtedy sa však začali diať veci. Rybolovlev minul 145 miliónov € na hráčov ako James Rodriguéz, Falcao, Toulalan či Moutinho a 11 mužov poslal do teplých krajín, väčšinou sa jednalo o voľné prestupy do rôznych klubov.

Ročník 2013/2014 mal byť kľúčový a ako už každý vie, naozaj bol. Do Ligue 1 tak v novej sezóne nastúpili dva kluby s politikou založenou na veľkých peniazoch, druhý tím nieje nik iný ako PSG, ktoré zakladá na Arabskej rope. Každý bol v napätí, ako sa bude sezóna vyvíjať. Dokážu klasické francúzske kluby s bohatou históriou a pravidelnou účasťou v Európskych pohároch ako Lyon či Marseille zastaviť silu PSG a Monaka ? Tabuľka po záverečnom 38.kole ukázala, že nie. Práve prvé dve priečky, ktoré samozrejme zaisťujú priamy postup do Ligy majstrov obsadili "umelé" kluby. Okrem nich však vykukli sympatické manšafty ako Lille či Saint-Etienne, ktoré zamiešali karty aj týmto gigantom. Paríž okrem toho získal aj národný pohár. Monako už v zime podpisovalo zopár mien, medzi nimi hviezdny útočníci Lacina Traoré a Dimitar Berbatov. Ale základný cieľ vyšiel Monaku určite až nad očakávania, veď Falcao sa chytil, obrana legiend v zložení Abidal Carvalho fungovala, brankár Subasić sa držal. Čo viac si mohol Rus a klub priať ? Letné prestupové okno určite prinesie veľké prestupy aj do klubu z Francúzskej riviéry, keďže do Ligy majstrov sa chodí s kvalitným kádrom a len hlupák si dovolí povedať, že Monako na to nemá prostriedky.

Teraz si ale predstavte, že by Rybolovlev klub nekúpil, čo by bolo ? Cestou, akou bol klub smerovaný v roku 2011 by docestoval pravdepodobne tak do tretej najvyššej súťaže. Atlético by možno stále malo Falcaa a veru predstavte si ten útok, Diego Costa-Radamel Falcao. Proste všetky by bolo ako predtým a o Monaku by sa vedelo maximálne to, že pred desiatimi rokmi boli vo finále LM. Ale to si kniežatá nechceli pripustiť a dopadlo to pre nich dobre, len dokedy ?

ANKETA: Kde by bolo Monako bez peňazí dnes ?

  • Aj tak by postúpilo do Ligue 1

    40%

  • Ostalo by v Ligue 2

    40%

  • Zostúpili by nižšie

    20%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články