Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Pred štartom MS žien vo futbale

V sobotu 6. júna sa zápasom domácej Kanady s Čínou začne v Edmontone v poradí siedmy svetový šampionát žien vo futbale. Titul z finálového turnaja spred štyroch rokov obhajujú Japonky, ale k najväčším ašpirantkám na najvyššie priečky patria iné tímy - Nemecko a USA.
Zdroj: Youtube/FIFA TV
Zdieľajte:

Organizátorom MS je Kanada, zápasy sa budú hrať v šiestich mestách (Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Montreal, Ottawa, Moncton), prvýkrát v histórii na umelej tráve. Finále je na programe v nedeľu 5. júla. Oproti predchádzajúcemu svetovému šampionátu sa počet účastníkov zvýšil zo 16 na 24, domáca Kanada ako organizátor mala účasť automaticky garantovanú. O postup bojovalo v kvalifikácii až 134 národných tímov, medzi nimi neúspešne aj slovenské futbalistky.

Najúspešnejšími krajinami v krátkej histórii svetových šampionátov žien sú USA a Nemecko, ktoré získali po dva tituly, po jednom majú v zbierke Nórsko a Japonsko. Prvé tri tímy z MS 2015 si zaistia miestenku na OH 2016 do Ria de Janeiro. "Doma sa nám nepodarilo získať titul, hoci sme po ňom veľmi túžili. Tlak domáceho prostredia nám však zväzoval nohy. Nie je jednoduché udržať si celý mesiac špičkovú formu, ale teraz cítime, že máme silný tím, ktorý je hladný po úspechu. Verím, že naše výkony budú mať stúpajúci trend a prinesieme z Kanady víťazný pohár," vyjadrila sa v rozhovore pre kicker.de brankárka nemeckého tímu Nadine Angererová. Súperkami Nemecka v základnej B-skupine budú Pobrežie Slonoviny, Nórsko a Thajsko.

Boje budú prebiehať v šiestich skupinách. Do osemfinále postúpia dve najlepšie družstvá z každej skupiny a štyri najlepšie tímy v klasifikácii tretích priečok. Maskotom turnaja je biela sova Shuéme. Kanada už podujatia pod hlavičkou FIFA organizovala - v roku 1987 sa v krajine "javorového listu" konali MS do 16 rokov, v roku 2002 MS hráčok do 19 rokov, v roku 2007 svetový šampionát do 20 rokov. Vlani sa tu konali aj MS žien do 20 rokov.

Základné skupiny:

A-skupina: Kanada, Čína, Nový Zéland, Holandsko

B-skupina: Nemecko, Pobrežie Slonoviny, Nórsko, Thajsko

C-skupina: Japonsko, Švajčiarsko, Kamerun, Ekvádor

D-skupina: Spojené štáty americké, Austrália, Švédsko, Nigéria

E-skupina: Brazília, Kórejská republika, Španielsko, Kostarika

F-skupina: Francúzsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko

Pripomeňme si finálový duel MS z roku 2011, keď sa z víťazstva radovali futbalistky z Japonska

prehľad víťazov MS žien vo futbale:

1991 (Čína): USA

1995 (Švédsko): Nórsko

1999 (USA): USA

2003 (USA): Nemecko

2007 (Čína): Nemecko

2011 (Nemecko): Japonsko

2015 (Kanada): ?

2019 (Francúzsko): ?

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články