Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Xavi sa po 24 rokoch rozlúči s Barcelonou

Španielsky futbalový stredopoliar Xavi vo štvrtok oznámi, že po dlhých 24 rokoch opustí FC Barcelona. Kreatívny stredopoliar bude v nasledujúcej sezóne hrať v katarskom tíme Al Sadd, s ktorým podpísal trojročný kontrakt.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tridsaťpäťročný veterán je rekordér v počte štartov za Barcu a zároveň aj jej dlhoročný kapitán. Do katalánskeho veľkoklubu prišiel ako jedenásťročný a zotrval v ňom až do tejto sezóny.

Jeho agent Ivan Corretja v stredu potvrdil, že okrem pôsobenia v Al Sadde, bude Xavi pracovať v katarskej športovej akadémii Aspire Academy a bude ambasádorom majstrovstiev sveta v roku 2022, ktoré sa uskutočnia práve v krajine v Perzskom zálive. Zároveň sa chce venovať trénerskému vzdelaniu. Ako ďalej informuje agentúra Reuters, Corretja odmietol komentovať mediálne špekulácie o tom, že v katarskom tíme zarobí desať miliónov eur za sezónu.

Xavi prišiel do Barcy v roku 1991 a cez jej slávnu mládežnícku akadémiu La Masia sa v roku 1998 prepracoval do prvého tímu. Jeden z najdekorovanejších hráčov histórie sa vďaka svojej technike, prehľadu v hre a futbalovej inteligencii stal základným kameňom klubu i španielskej reprezentácie a ich typického hernému štýlu. S Barcelonou vyhral trikrát Ligu majstrov, dvakrát európsky Superpohár i MS klubov. Z ligového titulu sa tešil osemkrát, posledný získal iba tento víkend, a pridal aj dve prvenstvá v Kráľovskom pohári a šesť v Superpohári. K nim môže pridať ešte ďalšie dve trofeje, keďže Barcelona sa prebojovala do finále domáceho pohára i Ligy majstrov, v ktorej nastúpi 6. júna proti talianskemu Juventusu Turín.

Národné mužstvo reprezentoval 133-krát a strelil zaň dvanásť gólov. Najväčší úspech dosiahol v roku 2010, keď zdvihol nad hlavu trofej pre majstrov sveta, v roku 2008 a 2012 pridal titul majstra Európy a na konte má aj olympijské zlato z roku 2000. Okrem tímových úspechov má na konte aj množstvo tých individuálnych.

Zdieľajte:
Pridal: TASR
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články