Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Barca aj napriek prehre postupuje do finále

Sumár dnešného semifinálového zápasu Ligy majstrov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Španielsky futbalový klub FC Barcelona sa stal prvým finalistom Ligy majstrov 2014/2015. Po domácom hladkom triumfe 3:0 nad Bayernom Mníchov si zverenci trénera Luisa Enriqueho vybojovali miestenku vo finále (6. júna v Berlíne) aj napriek prehre 2:3 v utorňajšej semifinálovej odvete v Allianz Arene. Na okrúhly 150. zápas v súťaži nastúpil stredopoliar katalánskeho tímu Xavi Hernandez, ktorý v 75. minúte nahradil na ploche Andresa Iniestu.

Súperom Barcelony bude víťaz súboja medzi obhajcom trofeje Realom Madrid a Juventusom Turín (prvý zápas 1:2, odveta sa hrá v stredu 13. mája). Barcelona v doterajšej histórii vyhrala Ligu majstrov štyrikrát, naposledy v roku 2011. Vlani stroskotala už vo štvrťfinále na Atleticu Madrid. "Blaugranas" hrajú v závere tejto sezóny ako z partesu, okrem finálovej účasti v Lige majstrov majú na dosah zisk titulu v domácej ligovej súťaži ako aj triumf v Kráľovskom pohári, v ktorom sa rovnako prebojovali do finále.

Pre Bayern sa účinkovanie v LM skončilo rovnako ako vlani v semifinále, vtedy rekordný nemecký šampión podľahol jednoznačne 0:1 a 0:4 neskoršiemu šampiónovi Realu.

semifinále LM 2014/2015, odveta:

FC Barcelona - Bayern Mníchov 3:2 (1:2)
Góly:
7. Benatia, 59. Lewandowski, 74. Müller - 15. a 29. Neymar. Rozhodoval: Clattenburg (Angl.), ŽK: Rafinha, Thiago Alcantara, Lewandowski, Alonso, Rode - Rakitič, Pedro, 70.000 divákov.
/prvý zápas 0:3, FC Barcelona postúpil do finále/

zostavy a striedania:

Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Alonso - Lahm (68. Rode), Thiago Alcantara, Schweinsteiger (87. Javi Martinez) - Müller (87. Götze), Lewandowski

Barcelona: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič (72. Mathieu), Busquets, Iniesta (75. Xavi) - Messi, Suarez (46. Pedro), Neymar

Bayern musel dúfať v extrémne zlý deň hráčov Barcelony, aby po vysokej prehre 0:3 na Nou Campe mohol ešte pomýšľať na zvrátenie skóre semifinálovej konfrontácie. Oba tímy nastúpili v rovnakých zostavách ako minulú stredu, domáci však s podstatne ofenzívnejšími chúťkami a Barcelona zasa s dobre premyslenou taktikou. V úvodných sekvenciách hry bol dvakrát v permanencii Neuer, ktorý najskôr dobre zareagoval na nebezpečný center Neymara a v 5. minúte vyrazil krížnu strelu Rakitiča. Ako prvý však v 7. minúte udrel Bayern. Po rohu Xabiho Alonsa obrana Barcelony úplne zabudla na Benatiu, ktorý z desiatich metrov nikým neatakovaný umiestnil loptu razantne hlavou k pravej žrdi. Ter Stegen si na loptu siahol, ale nedokázal ju vytlačiť na roh - 1:0. Úvod ako z ríše snov pre bavorský tím, ktorý získal novú nádej, tá však nemala dlhé trvanie. O osem minút načasoval Messi prihrávku za chrbát obrany na naštartovaného Suareza, ktorý ako na podnose ponúkol loptu na nohu Neymara a ten zblízka sfinalizoval rýchlu akciu ofenzívnej úderky Barcy - 1:1. Bayern v tej chvíli potreboval streliť na postup štyri góly, napriek tomu však nezložil zbrane a sympaticky bojoval ďalej. V 19. minúte Müller poriadne natiahol Ter Stegena, ktorý končekmi prstov vyškriabal loptu na roh a poradil si aj s jeho prízemným pokusom. V útoku pôsobil Bayern živšie ako v prvom súboji, no v jeho defenzíve to opäť poriadne škrípalo. V 29. minúte mal Suarez dostatok voľnosti, potiahol loptu po krídle, našiel centrom osamoteného Neymara, ktorý si ju ešte stlmil a z "druhej" ju poslal nezadržateľne za Neuerov chrbát - 1:2. Obojstranne útočný futbal pokračoval a Bayern bol blízko od vyrovnania, keď v 40. minúte strelu Thiaga Alcantaru zastavil na bránkovej čiare Ter Stegen.

Kouč Barcelony po zmene strán nahradil "asistenta večera" Suareza Pedrom, čím utlmil ofenzívu svojho tímu. Bayern sa poučil z chýb v obrane, viac ju zabezpečil a hoci sa už tak nehnal dopredu ako v prvom polčase, v 59. minúte sa predsa tešil z vyrovnania. Mascherano podcenil súboj s Lewandowskim na hranici pokutového územia a poľský útočník potrestal jeho ľahkovážny prístup vyrovnávajúcim gólom - 2:2. Bayern dal o sebe opäť vedieť po hluchej štvrťhodine v 74. minúte, keď po priťuknutí od Schweinsteigera namieril Müller presne k ľavej žrdi - 3:2. Domáci vykresali iskierku nádeje. Pomohlo im, že Barcelona v druhom polčase vpredu prakticky neexistovala, ale dohnať manko z prvého zápasu bola pre nich nesplniteľná misia. Guardiolov tím sa však aspoň so cťou rozlúčil s účinkovaním v súťaži, ktorú (a jej predchodcu EPM - pozn.) v minulosti päťkrát vyhral.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články