Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov EURO 2016: Turecko

BRATISLAVA - Dnes sa pozrieme na tím, ktorý to na poslednom šampionáte, ktorého sa zúčastnil dotiahol až do semifinále.
Zdroj: middleeasteye.net
Zdieľajte:

Pre Turecko sa čakanie na premiérovú účasť na európskom šampionáte skončilo až v roku 1996. V Anglicku sa im ale nedarilo, prehrali všetky tri zápasy a nedali ani jeden gól. O štyri roky sa prebojovali do štvrťfinále a na doposiaľ poslednom turnaji v roku 2008 ich až v semifinále vyradili Nemci, hoci tureckí hráči ešte jedenásť minút pred koncom viedli. Šampionát vo Francúzsku bude pre Turecko štvrtým v histórii.

Turci vstúpili do kvalifikácie katastrofálne. Prehrali s Islandom, Českom, dvakrát ich o body obrali Lotyši. Až keď sa kvalifikácia prehupla do druhej polovice, zobudili sa aj tureckí futbalisti. Na poslednú chvíľu preskočili trápiacich sa Holanďanov a dokonca sa vyhli aj nepríjemnej baráži. Turecko v záverečnej fáze prípravy prehralo s Anglickom 1:2 a porazilo Čiernu Horu 1:0. Generálkou pre nich bude 5. júna zápas proti Slovinsku. Na turnaji ich v skupine D čakajú postupne Chorvátsko (12.6.), Španielsko (17.6.) a Česko (21.6.).

Tréner Fatih Terim má v kádri pár osobností, na ktorých môže postaviť svoj cieľ dostať sa čo najďalej. Jasnou jednotkou v bráne je Volkan Babacan, stred poľa diriguje Arda Turan, nebezpečný pri štandartkách bude určite Hakan Calhanoglu. Menším problémom môže byť fakt, že tureckú zostavu tvoria prevažne hráči z domácej súťaže.

Najviac zápasov v tureckom drese odohral legendárny brankár Rüştü Reçber, ktorý stál v bráne celkom 120-krát. O osem zápasov menej má ďalšie veľké meno, útočník Hakan Şükür, ktorý je s 51 gólmi zároveň historicky najlepším strelcom reprezentácie.

Prvý zápas: Istanbul, 26. október 1923 Turecko 2:2 Rumunsko

Najvyššia výhra: Ženeva, 20. júna 1954 Turecko 7:0 Kórea

Najvyššia prehra: Londýn, 14. októbra 1987 Anglicko 8:0 Turecko

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články