Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Najväčšie mestské derby: Keď sa Istanbul otriasa v základoch

Top
V dnešnom magazíne, ktorý je venovaný najväčším mestským derby, Vám priblížime rivalitu dvoch najúspešnejších mužstiev z Istanbulu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Kitalararasi Derbi je názov pre mestské derby medzi Fenerbahce a Galatasarayom Istanbul. Taktiež je to súboj dvoch najúspešnejších celkov z tureckej Superligy. V Istanbule sa nachádza mnoho ďalších futbalových klubov, no rivalita medzi týmito dvoma je z nich ďaleko najväčšia.

Historicky prvý zápas sa odohral v priateľskom duchu 17. januára 1909 a Galatasaray zvíťazil 2:0. Fenerbahce sa dočkalo víťazstva až o 5 rokov neskôr. Rivalita však nebola niečím, čo bolo pre tieto dve mužstvá prirodzené. Začala sa až v roku 1934, kedy sa mužstvá opäť stretli v priateľskom zápase. Oba tímy však chceli vyhrať a zápas musel byť niekoľkokrát prerušený z dôvodu vážnych faulov. Zvýšená agresivita na ihrisku, samozrejme, vyvolala tú istú situáciu v hľadisku. Zápas bol predčasne ukončený, pretože ihrisko a tribúny sa zmenili na boxerské ringy. Toto bol koniec éry priateľských zápasov medzi Fenerbahce a Galatasarayom.

Ďalším incidentom, ktorý rozpútal vášne bol počin Graeme Sounessa, hráča Galatasarayu, ktorý rozhneval fanúšikov rivala tým, že v strede ihriska vytiahol vlajku Galatasarayu po tom, čo jeho tím vo vzájomnom zápase zvíťazil a získal titul. Nebolo by na tom možno nič zlé, ak by sa tento zápas nekonal na ihrisku Fenerbahce.

Rivalitu je cítiť aj v dnešnej dobe, avšak byť rivalmi a byť rasistami je veľký rozdiel. V roku 2013 fanúšikovia Fenerbahce rasisticky urážali afrických futbalistov súpera. Po zápase, ktorý sa skončil víťazstvom Fenerbahce, bol 19-ročný fanúšik tohto klubu dokonca zavraždený priaznivcom ich najväčšieho rivala.

Celkovo sa tieto dve mužstvá stretli v 380 zápasoch. V 144 prípadoch sa tešili hráči Fenerbahce, 122-krát zvíťazili futbalisti Galatasarayu. Remízou sa skončilo 114 duelov.

Všetci dobre vieme, že zápasy v Turecku sú sprevádzané búrlivou atmosférou a fanúšikovia na tribúnach žijú futbalom. Ak však ide o takýto zápas, v ktorom sa stretnú dve mužstvá z jedného mesta, štadión a celý Istanbul sa doslova otriasa v základoch.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články