Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Jedenástka čerstvých futbalových dôchodcov

Top
Alebo, ktorí hráči ukončili v roku 2014 kariéru.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Manuel Almunia

Rodák zo španielskej Pamplony začínal svoju kariéru v roku 1995 v Osasune. V roku 2004 si ho vyhliadol Arséne Wenger a dotiahol ho do Arsenalu, v drese ktorého odchytal 175 zápasov a tešil sa z výhry v FA Cupe. V roku 2011 sa sťahoval do West Hamu, kde však odchytal len štyri stretnutia. Po sezóne sa presunul do Watfordu, no 28. augusta pre zdravotné problémy ukončil kariéru.

Éric Abidal

Do veľkého futbalu nazrel v roku 2000 v drese Monaca, následne sa cez Lille a Lyon dostal až do Barcelony, kde strávil šesť rokov. Veľký bojovník prekonal aj nádor na pečeni, po ktorom sa však dokázal vrátiť v skvelej forme. V roku 2013 sa vrátil do klubu, v ktorom svoju kariéru začínal - Monaca. V lete tento dvojnásobný víťaz Ligy majstrov podpísal dvojročný kontrakt v gréckom Olympiacose, no 19. decembra sa rozhodol skončiť.

Carles Puyol

Rodák z La Pobla de Segur strávil celú svoju kariéru v FC Barcelona. S katalánskym klubom získal šesť titulov v španielskej lige a trikrát triumfoval v Lige majstrov. Majster sveta i Európy odohral v červeno-modrom drese takmer 600 stretnutí. Na konci minulej sezóny, po pätnástich rokoch, ukončil kariéru.

William Gallas

S futbalom začínal v Caen a po dobrých výkonoch prestúpil do Marseille. V roku 2001 sa presťahoval do Londýna, kde strávil 13 rokov a vystriedal postupne Chelsea, Arsenal a Tottenham. V októbri minulého roku podpísal ročný kontrakt s austrálskym Perth Glory a stal sa prvým Francúzom, ktorý hral v A-League. Na konci sezóny ohlásil koniec kariéry.

Javier Zanetti

Ak by sme mali vysvetliť pojem klubová legenda, stačí povedať meno Javier Zanetti. Rodák z Buenos Aires sa cez Talleres a Banfield dostal až do milánskeho Internazionale. "Il Capitano" odohral 858 zápasov a na konci minulej sezóny ukončil kariéru. V júni vyradil Inter Zanettiho číslo 4 a argentínsky futbalista sa stal viceprezidentom klubu.

Ryan Giggs

Rodák z Cardiffu skúšal šťastie v drese Manchestru City, no nakoniec skončil na druhej strane Manchestru a v drese "Červených diablov" sa stal legendou. Odohral viac ako 900 zápasov a vyhral trinásť titulov Premier League a dvakrát triumfoval v Lige majstrov. Giggs ukončil kariéru v máji ako 40-ročný a v súčasnosti pôsobí ako asistent Luisa van Gaala.

Juan Sebastian Veron

Na jeho zozname figurujú kluby ako Estudiantes, Boca Juniors, Manchester United, Chelsea či Lazio. Počas kariéry odohral viac ako 600 zápasov a vyhral dvakrát taliansku ligu, má titul z Premier League a triumfoval aj v juhoamerickej obdobe Ligy majstrov (Copa Libertadores). Svoju bohatú kariéru ukončil tento rok tam, kde ju pred 20 rokmi začínal - v Estudiantes.

Rivaldo

S kariérou začínal už v roku 1991 a najväčšiu slávu zažil v drese FC Barcelona. Víťaz Ligy majstrov s AC Milánom, následne pokračoval v kariére v Grécku a na "staré kolená" si vyskúšal aj futbalovú exotiku. Hral v uzbeckom Bunyodkore či angolskom Kabuscorpe. Kariéru ukončil v marci 2014 v klube Mogi Mirim. Majster sveta z roku 2002 odohral v brazílskom drese 74 zápasov a dal 35 gólov.

Juninho

Majster priamych kopov z brazílskeho Recife hviezdil najmä v drese francúzskeho Lyonu. Kariéru začal v klube Sport, nasledovalo úspešné pôsobenie vo Vasco da Gama, odkiaľ prestúpil do Lyonu. S Lyonom získal sedem titulov v Ligue 1 v rade. V 344 zápasoch dal rovnú stovku gólov, no v roku 2009 sa presunul do Al Gharafa. Pred koncom kariéry, ktorý oznámil začiatkom februára, nastupoval ešte za NY Red Bulls a Vasco da Gama.

Clarence Seedorf

Produkt akadémie Ajaxu, v ktorej bol od roku 1983 sa do histórie futbalu zapísal tým, že ako jediný futbalista vyhral Ligu majstrov s troma rôznymi klubmi. Postupne vo svojej kariére hral okrem Ajaxu aj za Sampdoriu, Real Madrid, oba milánske kluby a kariéru zavŕšil v Botafogu. Po ukončení hráčskej kariéry naštartoval trénerskú, keď sa posadil na lavičku AC Miláno miesto vyhodeného Massimiliana Allegriho.

Thierry Henry

Majster sveta z roku 1998 a najlepší strelec v klubovej histórii Arsenalu Londýn pôsobil na zelených trávnikoch dve desaťročia. V drese "Le Bleus" strelil v 123 zápasoch 51 gólov, v roku 2000 sa tešil z titulu majstra Európy. Najlepšie obdobie obdobie kariéry v Anglicku. Tréner "kanonierov" Arsene Wenger ho po príchode z Juventusu prerobil na stredného útočníka a rýchlonohý Henry sa stal postrachom súperových brankárov. Za tím z Emirates Stadium strelil 228 gólov, dvakrát sa tešil z ligového titulu v Premier League.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články