Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Športy podobné futbalu

Futbal je najpopulárnejším športom na svete. Preto je pochopiteľné, že sa po celom svete vytvorili rôzne odnože a športy, ktoré majú futbalový základ. V tomto článku Vám predstavíme niekoľko športov a hier, ktoré z neho vychádzajú.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Futsal

Futsal alebo sálový futbal je halová obdoba futbalu. Krajinou vzniku tejto odnože futbalu je Brazília, kde vznikol ako zábava pre starších futbalistov, ktorí sa presúvali z trávnika na menšie plochy, do hál. Ako je určite všetkým jasné, hrá sa v hale a má pravidlá veľmi podobné futbalu. Hrá sa však s menšou loptou, konkrétne veľkosť 4, ktorá je vystužená kvôli menšiemu odskoku. Hrá sa štýlom 4+1, čiže štyria hráči v poli a jeden brankár. Striedania sú neobmedzené. Čo sa týka dĺžky trvania zápasu, hrá sa dvakrát 20 minút čistého času. Je to veľmi atraktívny šport, hlavne kvôli rýchlosti a trikom, ktoré futsaloví hráči ovládajú a používajú. Najznámejším hráčom futsalu je jednoznačne Brazílčan Falcão.

Nohejbal

Nohejbal je veľmi populárna hra, ktorú si na amatérskej úrovni v rámci rekreácie zahrá rád každý futbalista. Avšak Slovensko patrí v tomto športe medzi svetovú špičku. V začiatkoch tohto športu bol veľký spor o to, ako ho nazvať. „Nohejbal“ sa hodnotilo ako nespisovný, slangový výraz a preto boli navrhované názvy ako volejbalový futbal, nožný volejbal, kopaný tenis, nohiš, nohbal alebo futbaltenis. No uznajme, že nohejbal je z tohto výberu jednoznačne najlepší. Na Slovensko sa tento šport dostal z Čiech, kde ho“ objavili“ futbalisti Slávie Praha po druhej svetovej vojne. Prvými baštami nohejbalu boli Piešťany a Martin. V roku 1994 sa na Slovensku konali historicky prvé Majstrovstvá sveta v nohejbale. Túto významnú udalosť hostili Košice ako Mekka slovenského nohejbalu. Nebolo to jediné prvenstvo pre naše druhé najväčšie mesto. V roku 2000 sa tam konali 1. Majstrovstvá sveta žien a juniorov. Dúfajme, že takto úspešní budeme v tomto športe aj naďalej.

Headis

Zrejme ste o Headise ešte nikdy nepočuli, no je to akýsi hybrid futbalu a stolného tenisu. K hraniu headisu je potrebný klasický „pingpongový“ stôl a menšia futbalová lopta, ktorú sa snažíte dostať na súperovu stranu stola pomocou hlavičiek. Dovolené sú taktiež voleje a dotýkanie sa stola. Hrá sa na dva sety po 11 bodov. Rovnako ako v stolnom tenise, musíte mať dvojbodový rozdiel aby ste mohli set vyhrať. Tento zaujímavý šport vznikol v roku 2006 a „vynašiel“ ho René Wegner z Nemecka. Headis je naozaj hrou pre každého, má jednoduché pravidlá, nie je fyzicky náročný a hlavne, je to veľká zábava.

Sepak takraw

Možno ste už niekedy aj Vy v televízii zahliadli tento šport, pri ktorom ste sa čudovali, čo to tí hráči stvárajú. Salto tu, premet tam. Táto hra vznikla v juhovýchodnej Ázii a hrá sa s prútenou loptou cez sieť s výškou 152 cm. Sepak takraw sa hral na Malajskom polostrove približne už v 9. storočí ako súčasť vojenskej prípravy. Tradičnými veľmocami tohto športu sú Thajsko, Malajzia, Barma, Indonézia a Vietnam. V súčasnosti sa pomaly rozrastá aj do Japonska, Francúzska alebo USA. Hrá sa na badmintonovom kurte s rozmermi 13,5 x 6 m a loptou ťažkou maximálne 180g. Na každej strane nastupujú traja hráči - jeden, zvaný takong, je vzadu a dvaja stoja pri sieti. Cieľom je rovnako ako vo volejbale, aby sa lopta nedotkla zeme na vlastnej polovici, ale na tej súperovej. Loptu môžu zasiahnuť iba nohami, trupom alebo hlavou. Najatraktívnejším prvkom tohto športu sú salta, ktoré hráči predvádzajú pri pokusoch dostať loptu na súperovu polovicu. Veď, posúďte sami.

Freestyle

Určitou obdobou futbalu by sme mohli nazvať aj futbalový freestyle, v ktorom ide o žonglovanie s loptou v čo najkreatívnejšej podobe. Niekedy sa freestyle vnímal len ako pouličné umenie, no časom sa vypracoval na uznávaný šport, Najvyšší level freestylu je kríženec medzi break-danceom, gymnastikou, trochou bojového umenia a základom je nedovoliť lopte spadnúť na zem. Niekedy sa nám pri kúskoch najlepších freestylových futbalistov až zatočí hlava.

Plažový futbal

Plážový futbal je veľmi obľúbenou hrou hlavne v letných mesiacoch. Hrá sa na pieskovom ihrisku s rozmermi približne 26m x 35m. Každé mužstvo má na ihrisku štyroch hráčov a jedného brankára. Ďalší, maximálne 5, sedia pripravení na lavičke. Zápas je rozdelený na tri tretiny po 12 minút. Keďže manévrovanie s loptou na piesku je oveľa namáhavejšie ako na trávniku, „beachsoccer“ je preto častokrát oveľa rýchlejší a technicky náročnejší. Menej sa prihráva a viac zakončuje, hlavne zo vzduchu a najlepšie akrobaticky. Ak zápas skončí remízou, nasledujú tri nadstavené minúty a pravidlo tzv. „zlatého gólu“. Ak sa nerozhodne ani týmto spôsobom, nasledujú klasické penalty. Za porušenie pravidiel môže rozhodca poslať hráča na trestnú lavicu na dve minúty pomocou modrej karty. Určte Vás neprekvapí fakt, že tento šport vznikol v Brazílii a oficiálne pravidlá prijal až v roku 1992.

Street football

Street football alebo pouličný futbal je zábavkou hlavne detí v meste, ktoré nemajú až tak dobrý prístup k trávnatému ihrisku, preto prišli s alternatívou. Oproti klasickému futbalu sa líši hlavne tým, že nemá skoro žiadne pravidlá, teda okrem tých hlavných. Nepozná dresy, pevné rozmery ihriska, pevný počet hráčov a ani rozhodcov. Toto je tá klasická pouličná forma futbalu. Svoju popularitu si zvýšil aj vďaka hre FIFA Street. Iným typom streetu je freestyle, kde sa hráč snaží ukázať svoje triky na súperovi a čo najviac ho znemožniť v zápase napríklad jeden na jedného alebo viacerých hráčov, plus skórovať. Existuje viac druhov tohto typu futbalu.

Chinlone

Chinlone alebo caneball je tradičným športom v Mjanmarsku. Je to kombinácia športu a tanca bez toho, aby sme potrebovali súpera. Cieľom nie je vyhrať alebo prehrať, jednoducho si užiť hru a tanec. Je potrebných šesť hráčov usporiadaných do kruhu, ktorí sa snažia udržať loptu čo najdlhšie vo vzduchu a popri tom tancovať. Postupne sa striedajú v strede a tancujú sóla. Ak lopta spadne, pokračujú odznova.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články