Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Okuliare a dredy. Viete o koho ide?

Na ihrisku bol ľahko identifikovateľný vďaka jeho povestným okuliarom a dlhým dredom stiahnutým do copu. Rovnako tak by ste neprehliadli ani jeho štýl hry, nie nadarmo bol prezývaný „pitbull“. Áno, správne. Reč je o holandskom záložníkovi menom Edgar Davids.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Celé meno tohto nekompromisného hráča znie Edgar Steven Davids a narodil sa 13. marca 1973 v Suriname, čo je jedna z bývalých holandských kolónií. Davids vystriedal počas svojej bohatej kariéry niekoľko svetových klubov, no tak ako mnoho ďalších známych futbalistov z krajiny tulipánov, začínal v Ajaxe Amsterdam. So slávnym Ajaxom získal niekoľko klubových ocenení. Od roku 1991, čo bol začiatok jeho pôsobenia v tomto klube, pomohol vybojovať 3 ligové tituly, víťazstvo v Pohári UEFA, ale aj prestížnu Ligu Majstrov v roku 1995. Práve v Amsterdame dostal prezývku „pitbull, ktorá mu ostala dodnes. Možno ste sa niekedy pýtali, prečo tento hráč nosí okuliare aj počas zápasu. Odpoveď je zelený zákal, ktorým Davids trpí, preto musí v civile aj na ihrisku nosiť takéto ochranné okuliare.

Po vydarenom pôsobení v Ajaxe sa Edgar Davids rozhodol zmeniť klub aj krajinu. Jeho kroky viedli na Apeninský polostrov, konkrétne do Milána. AC však pre neho nebolo to „pravé orechové“ a takmer vôbec nenastupoval. Preto o dva roky neskôr, v roku 1998, prestúpil do ďalšieho slávneho klubu v Taliansku, tento krát do Juventusu Turín. Za „starú dámu“ odohral 159 zápasov a zaznamenal 8 gólov. Tento prestup určite neľutuje, pretože oproti AC, mal Davids v Juventuse podstatne dôležitejšiu rolu a získal aj 3 tituly majstra talianskej ligy. Ak ste niekedy Davidsa videli hrať, určite ste si všimli jeho dobrú muskulatúru. Sú to hodiny strávené v posilňovni, no niekedy si človek rád pomôže aj niečím iným. Toto bol prípad „pitbulla“. V roku 2001 bol suspendovaný za užívanie anabolických steroidov, konkrétne nandrolónu. Kvôli tomuto prečinu si rok nezahral.

O tri roky neskôr ho Juventus poslal počas zimného prestupového obdobia na hosťovanie do Katalánska. Barcelona sa vtedy herne trápila a pohybovala sa v strede tabuľky. Tréner Frank Rijkaard bol pod veľkým tlakom, no jeho krajan pomohol Barce nájsť stratenú formu a nakoniec skončili v lige na druhom mieste za Valenciou.

Po polročnom hosťovaní v Španielsku sa Davids opäť vrátil na Apeninský polostrov. Jeho ďalšou zastávkou bol milánsky Inter. Miláno bolo zrejme pre Davidsa zakliate, ani v Interi dlho nevydržal a o rok neskôr putoval zadarmo na Britské ostrovy. Londýnski „kohúti“ boli klubom, ktorý angažoval tohto extravagantného futbalistu a urobili dobre. Za dva roky pôsobenia v Anglicku sa stal miláčikom fanúšikov a dopomohol Tottenhamu k zisku dvoch piatych priečok v Premier League.

V roku 2007 sa vrátil domov, do Ajaxu Amsterdam, kde strávil jednu sezónu a potom ukončil kariéru. K aktívnemu futbalu sa ešte raz vrátil, keď podpísal zmluvu s Crystal Palace. Koniec kariéry prišiel na druhý pokus v roku 2013 v piatoligovom anglickom klube FC Barnet, kde pôsobil ako hrajúci tréner. Zrejme ako následok toho, že bol po tretí krát v sezóne vylúčený. Davids tak ostal verný svojmu tvrdému štýlu hry až do samého konca.

Od roku 1994 obliekal aj reprezentačný dres, lenže v tomto drese nikdy nič veľké nevyhral. Zúčastnil sa však majstrovstiev Európy aj svetového šampionátu. Z Eura 1996 bol poslaný domov Guusom Hiddinkom, za urážlivú vetu, ktorú o ňom povedal v interview.

Jeho súkromný život sa točí okolo módnej návrhárky Olcay Gulsen, s ktorou rozbehol biznis v oblasti „streetového“ oblečenia. Vlastní športovú značku Monta Sports.

Edgar Davids bol jednoznačne jedným z najcharakteristickejších futbalistov pohybujúcich sa po trávnikoch vôbec. Fascinoval svojou hrou, ale hlavne zovňajškom. V roku 2004 ho Pelé zaradil do svojho zoznamu medzi 125 najlepších žijúcich futbalistov.

Video:

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články