Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

7 najväčších obratov v histórii futbalu

Manažér Readingu Brian McDermot povedal, že DVD so zápasom jeho mužstva, ktoré stratilo 4-gólový náskok proti Arsenalu vyhodil po tejto prehre do koša. Nebol jediný manažér, ktorý po takomto zápase cítil bolesť alebo radosť. Podľa toho, na ktorej strane stál. Práve o takýchto zápasoch je tento magazín, v ktorom Vám predstavíme nami vybrané dramatické obraty.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

1. Tottenham Hotspur 3:5 Manchester United, Premier League 2001

Tento zápas by mohol byť definíciou termínu „dva rozdielne polčasy“. Ten prvý patril domácim „kohútom“, ktorí po 45. minútach viedli už 3:0 a všetko nasvedčovalo tomu, že si idú po famózne víťazstvo. Manchester United bolo pod Sirom Alexom Fergusonom úplne iné mužstvo a bol to práve on, kto dokázal z hráčov vytiahnuť maximum aj za takéhoto stavu. Po prestávke začal obrat Andy Cole, ďalej sa presadili Laurent Blanc, Ruud van Nisterlooy, Juan Sebastian Veron a obrat dokončil David Beckham.

2. Newcastle United 4:4 Arsenal, Premier League 2011

Zaistili si pohodlný náskok, prišla prestávka, po prestávke červená karta a začiatok neskutočného zápasu. Niektorí sa ešte živo pamätáte na tento zápas, ktorý len potvrdil to, že v Premier League niekedy ani 4-gólový náskok po polčase nestačí. Za Arsenal sa presadili Walcott, Djorou a dvakrát van Persie. Zlomový moment však prišiel v druhom polčase, keď Joey Barton vyprovokoval Aboua Diabyho a ten videl červenú kartu. To nabudilo „straky“, ktoré aj s pomocou vtedy hviezdneho Andyho Carrolla dokázali vybojovať remízu.

3. Liverpool 3:3 AC Miláno, finále Ligy Majstrov 2005

Aj keď má Liverpool skvelých fanúšikov, niektorí už pomaly opúšťali Ataturk Stadium v Istanbule po výsledku 3:0 v prospech milánskeho AC, keď sa presadil Paolo Maldini a dvakrát Hernan Crespo. Tí, ktorí odišli ľutujú do dnes, pretože prišli o jeden z najfamóznejších obratov v histórii Ligy Majtrov. Po prestávke započal obrat žijúca legenda „The Reds“, Steven Gerrard. Strelou, ktorú mal zrejme brankár Dida chytať znížil Vladimír Šmicer a z penalty sa na dvakrát presadil Xabi Alonso. Jerzy Dudek sa v tomto zápase preslávil svojským rozptyľovaním súpera a podarilo sa mu to hlavne na Andrejovi Ševčenkovi, ktorý mohol rozhodnúť už v predlžení a nedal ani rozhodujúcu penaltu. „Istanbulský zázrak“ bol na svete.

4. Maďarsko 2:3 Nemecko, finále Majstrovstiev sveta 1954

Nemci prehrali v skupine 8:3 s neporaziteľným Maďarskom a preto sa čakalo jednoznačné finále. Všetko nasvedčovalo tomu, že to tak bude, keď sa presadili Ferenc Puskas a Zoltan Czibor. Neskôr sa však udialo niečo, čomu sa hovorí „Bernský zázrak“ . Nemci strelili dva góly, prečkali tlak Maďarov a zásluhou Rahna sa dokonca dostali do vedenia. Vydržali aj záverečný tlak a stali sa svetovými šampiónmi.

5. Nemecko 4:4 Švédko, kvalifikácia na MS v Brazílii

V kvalifikácii na MS v Brazílii zažili neskorší víťazi z Nemecka na vlastnej koži „Ibrakadabra“ , keď stratili polčasový náskok 4:0. Za pol hodiny dokázali hráči na čele s Ibrahimovičom dokonale zaskočiť Nemcov a vyrovnať v samom závere. K obratu ako správny kapitán zavelila hviezda parížskeho veľkoklubu.

6. Manchester United 2:1 Bayern Mníchov, finále Ligy Majtrov 1999

Tento zápas nepatrí medzi tie, v ktorých jedno z mužstiev vyhrávalo viac-gólovým rozdielom a nakoniec náskok stratilo. Tento zápas je ukážkou toho, ako sa netreba ani v posledných minútach zápasu vzdávať. Bayern vyhrával na Nou Campe už od 6. minúty a končekmi prstov už siahal po trofeji pre víťaza najprestížnejšej klubovej súťaže. No nakoniec po góloch Sheringhama a žolíka Solskjaera z nadstaveného času dvíhali „ušatú“ trofej nad hlavu hráči z Manchesteru.

7. Reading 5:7 Arsenal, štvrté kolo Carling Cupu 2012

Nakoniec sme sa dostali k zápasu, o ktorom sme písali v úvode. Kde však začať? Reading mal zaslúžené polčasové vedenie 4:1 a vyzeralo to tak, že veľký favorit vypadne z pohára. Po oveľa lepšom druhom polčase zo strany Arsenalu im remízu v poslednej minúte zabezpečil Theo Walcott a šlo sa do predĺženia. Kanonieri sa prvýkrát dostali do vedenia zásluhou Chamakha. S tým však nesúhlasil Pavel Pogrebnyak, ktorý vyrovnal a vyzeralo, že sa schyľuje k penaltám. To by ale na druhej strane nesmela byť dvojica Chamakh - Walcott, ktorá sa postarala o senzačnú výhru 5:7. Fanúšikovia Arsenalu, ktorí odišli ešte pred koncom zápasu mohli skutočne ľutovať.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články